Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Over 180 doktorgradskandidater og postdoktorer samlet seg på Blindern

Stor konferanse ved Blindern, torsdag denne uken. Foto: Kai Chen / Chen Media.

KOMMENTAR: – Fra universitetene i Oslo, Lund, Aalborg og Aarhus skal delta på konferansen «Impact on Society».

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 17.11.2017 kl 20:15

Kristin Vinje er dekan ved Universitetet i Oslo - denne saken sto først på Vinjes egen blogg.

Hva har industri, næringsliv og akademia til felles? Jo, de er gjensidig avhengig av hverandre. Nettopp dette er tema når nordiske doktorgradskandidater og postdoktorer møtes i Oslo denne uken.

Over 180 doktorgradskandidater og postdoktorer fra universitetene i Oslo, Lund, Aalborg og Aarhus skal delta på konferansen «Impact on Society».

Formålet er å tydeliggjøre hvordan deres kompetanse og ferdigheter er relevante og attraktive for industri, næringsliv og offentlig sektor og hvordan akademisk kunnskap kan påvirke samfunnsutviklingen. Det handler om sammenhengen mellom vitenskap, verdiskaping og velferd.

Science for society. Foto: Kai Chen / Chen Media.

Science for society er et prosjekt med et nettverk av unge akademikere som fokuserer på verdiskaping, entreprenørskap og kommersialisering. Jeg har gleden av å ønske dem alle velkommen til kunnskapsbyen Oslo når konferansen sparkes i gang på torsdag.


Kjetil Trædal Thorsen fra Snøhetta og vår egen superinnovatør Inger Sandlie er bare noen av entreprenørene forskerne får møte. I tillegg er det en rekke workshops og næringslivsmøter på programmet for den to dager lange konferansen.

Prosjektet har som mål å styrke samhandling med næringslivet og være en attraktiv møteplass. Konferansen legger til rette for at deltagere skal ha samtaler med bedriftene som gir dem en unik mulighet å komme i kontakt med fremtidige arbeidsgivere som ser verdien av en doktorgrad og forskningsbasert kunnskap.

Konferansen er utarbeidet for norske, svenske og danske doktorgradskandidater og postdoktorer i prosjektet Science for Society

Dette er et EU Interreg-prosjekt som gjøres i partnerskap mellom universitetene i de fire byene, i tillegg til næringsklustrene Oslotech og Region Midtjylland. Konferansen ble arrangert for første gang ved Universitetet i Lund i fjor, hvor erfaringer ble delt og nettverk etablert. Jeg tror at møteplasser som dette kan danne grobunn for en større innovasjon- og entreprenørskapskultur i akademia, og hvor man virkelig får vist hvilke karriereveier som åpner seg etter avlagt doktorgrad. 

Dekan Kristin Vinje. Foto: PRIVAT


I mitt eget doktorgradsarbeid ved Kjemisk institutt på UiO har jeg selv sett nytten av å bygge nettverk mot næringslivet , og jeg oppdaget raskt at samfunnsrelevansen på den forskningen jeg selv arbeidet med var nyttig for industrien. Det handlet om å utvikle katalysatorer til olje- og gassindustrien, og både metodene og resultatene var av direkte interesse for mange ulike næringslivsaktører. Etter noen år med oppdragsforskning ved SINTEF har jeg hatt ulike jobber i både privat og offentlig sektor, samt åtte år som toppolitiker, og jeg har alltid følt at utdannelsen på doktorgradsnivå har vært god å ha!

Et fremtidig kunnskapssamfunn trenger høyt utdannede kandidater, uansett hvilke yrker de trer inn i. Ved UiO avlegges det i underkant av 500 doktorgrader i året.

Det siste tiåret har vist en jevn økning i antall doktorgrader. En del av kandidatene fortsetter sin karriere innenfor akademia, men flertallet skal jobbe utenfor akademia. Da er det viktig at vi forbereder våre doktorgradskandidater og postdoktorer for nettopp dette. For oss ved Det Matematisk- naturvitenskaplige fakultet jobber vi målrettet for å etablere næringslivkontakt og utdanne attraktive kandidater med stor innovasjonskunnskap og forretningsteft. Det er et stor behov for realister og teknologer i fremtidens arbeidsmarked, og vi trenger mange nye talenter for å løse noen av vår tids store samfunnsutfordringer.

Et stort apparat står klare for å ta imot doktorgradskandidatene og postdoktorene fra våre samarbeidsuniversiteter. Sammen med OsloTech og Institutt for informatikk har vi ved fakultetet gleden av å introdusere deltagerne for over 20 bedrifter fra det nordiske næringsliv.

Oslo Kommune og Kunnskap Oslo deltar også for å synliggjøre Oslos attraktivitet som et sted hvor norske og internasjonale talenter kan studere, forske og innovere.


Som ny visedekan for innovasjon og samfunnskontakt kan jeg ikke si annet enn at dette er en uke og en konferanse jeg gleder meg stort til!

Kristin Vinje
dekan ved Universitetet i Oslo

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...