Nordre Aker Budstikke

Elevene lærte hva folkehelse kan være. I valgfaget fysisk aktivitet og helse ble nærområdet brukt. Foto: Nordberg skole

På denne skolen har de «tjuvstartet» på den nye læreplanen

Den nye læreplanen innføres for de to laveste trinnene på ungdomsskolen i august. Nå skal demokrati og medborgerskap, bærekraftig utvikling og folkehelse og livsmestring inn i flere fag.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.02.2020 kl 09:24

NORDBERG: Til høsten gjelder nye læreplaner for grunnskolen og videregående skole. For å ruste elevene best mulig for fremtiden, skal innholdet i skolen fornyes. Foruten justerte planer i enkeltfagene, vektlegges digitale ferdigheter i større grad.

Dessuten skal de tre tverrfaglige temaene demokrati og medborgerskap, bærekraftig utvikling og folkehelse og livsmestring komme inn i fagene der det er relevant.

De gjennomgående temaene handler alle om sentrale samfunnsutfordringer. På Nordberg skole har de allerede startet en gradvis innføring av de nye temaene. I form av temauker med fokus på de tre nye fokusområdene i skolen har mange av elevene trolig blitt bedre rustet for fremtiden og ulike utfordringer i livet.

Sist uke var det temauke om folkehelse og livsmestring. I høst hadde en uke fokus på medborgerskap og demokrati. Til våren står bærekraftig utvikling for tur.

Hva er livsmestring?

Ja, hva er egentlig livsmestring? Veldig mye, men for å være i stand til å mestre livet, må man ha en forståelse av faktorer som påvirker mestring av eget liv. Gjennom livet møter man også vanskelige og lette valg man må være rustet til å ta. Livsmestring er også å takle med- og motgang.


Undertemaer under folkehelse og livsmestring er fysisk og psykisk helse, levevaner, seksualitet og kjønn, rusmidler, mediebruk, og forbruk og personlig økonomi, skriver Utdanningsdirektoratet.

I temauka fikk elevene lære om flere av undertemaene gjennom prosjekter, undervisning og foredrag.

Viktige temaer, som personlig økonomi, gjorde at mange av elevene opplevde arbeidet i temauka som interessant og nyttig.

Perspektiv

Onsdag var alle trinnene samlet til fellessamling, fordelt på tre puljer.

Lærer Arild fortalte om utfordringer han har møtt i livet, og hvordan han har mestret dem. Som liten fikk han påvist en øyesykdom, og samtidig vite at synet bare ville bli dårligere og dårligere. 27 år gammel var han ferdig utdannet lærer, men sterkt svaksynt. Verdigrunnlaget han la som liten, med trening og andre aktiviteter, har han videreført, og mener det er viktig.


Nå bestiger han fjell, deltar i Birken og er en aktiv svømmer og skiløper.

Lærer Arild fortalte om utfordringer han har møtt i løpet av livet. Foto: Nordberg skole

Han fikk stor applaus fra elevene. Læreren tok også opp hvordan det var å vokse opp med en omverden som manglet kunnskap om hvordan det er å være svaksynt.

Glede eldre

9. trinn fortalte om gleden, båndene de knyttet og inspirasjonen de fikk da de lagde bøker med eldre. Gjennom valgfaget innsats for andre besøkte de eldre og laget bøker om livene deres.


Skolehelsetjenesten, representert ved helsesykepleier og psykolog, snakket også om hva de kan bistå med. I løpet av uka hadde de også vært innom 9. trinn, hvor de hadde holdt et undervisningsopplegg som ga mersmak, fortalte de.

Kroppsøvingstimene på 9. og 10. trinn har vært preget av friluftsliv i form av tur i nærmiljøet med bålbrenning, lek og samtale om folkehelse og livsmestring. 8. trinnselevene hadde en time med fysisk aktivitet daglig.

I temauka har eleven hatt tverrfaglige prosjekter og tilpassede opplegg i flere fag. Her er en tiendeklasse på friluftstur i kroppsøving. Foto: Nordberg skole

Også i valgfaget fysisk aktivitet og helse har timene vært preget av folkehelse og livsmestring. 10. trinn var ute og brukte nærmiljøet og styrkeapparater i skolens nærområde i undervisningen.

Den nye læreplanen innføres for de to laveste trinnene på ungdomsskolen i august. Men at temauka har gitt livsviktig lærdom, er utvilsomt.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...