
Elevene lærte hva folkehelse kan være. I valgfaget fysisk aktivitet og helse ble nærområdet brukt. Foto: Nordberg skole
På denne skolen har de «tjuvstartet» på den nye læreplanen
Den nye læreplanen innføres for de to laveste trinnene på ungdomsskolen i august. Nå skal demokrati og medborgerskap, bærekraftig utvikling og folkehelse og livsmestring inn i flere fag.
Publisert: 20.02.2020 kl 10:00
Sist oppdatert: 21.02.2020 kl 09:24
NORDBERG: Til høsten gjelder nye læreplaner for grunnskolen og videregående skole. For å ruste elevene best mulig for fremtiden, skal innholdet i skolen fornyes. Foruten justerte planer i enkeltfagene, vektlegges digitale ferdigheter i større grad.
Dessuten skal de tre tverrfaglige temaene demokrati og medborgerskap, bærekraftig utvikling og folkehelse og livsmestring komme inn i fagene der det er relevant.
De gjennomgående temaene handler alle om sentrale samfunnsutfordringer. På Nordberg skole har de allerede startet en gradvis innføring av de nye temaene. I form av temauker med fokus på de tre nye fokusområdene i skolen har mange av elevene trolig blitt bedre rustet for fremtiden og ulike utfordringer i livet.
Sist uke var det temauke om folkehelse og livsmestring. I høst hadde en uke fokus på medborgerskap og demokrati. Til våren står bærekraftig utvikling for tur.
Hva er livsmestring?
Ja, hva er egentlig livsmestring? Veldig mye, men for å være i stand til å mestre livet, må man ha en forståelse av faktorer som påvirker mestring av eget liv. Gjennom livet møter man også vanskelige og lette valg man må være rustet til å ta. Livsmestring er også å takle med- og motgang.
Undertemaer under folkehelse og livsmestring er fysisk og psykisk helse, levevaner, seksualitet og kjønn, rusmidler, mediebruk, og forbruk og personlig økonomi, skriver Utdanningsdirektoratet.
I temauka fikk elevene lære om flere av undertemaene gjennom prosjekter, undervisning og foredrag.
Viktige temaer, som personlig økonomi, gjorde at mange av elevene opplevde arbeidet i temauka som interessant og nyttig.
Perspektiv
Onsdag var alle trinnene samlet til fellessamling, fordelt på tre puljer.
Lærer Arild fortalte om utfordringer han har møtt i livet, og hvordan han har mestret dem. Som liten fikk han påvist en øyesykdom, og samtidig vite at synet bare ville bli dårligere og dårligere. 27 år gammel var han ferdig utdannet lærer, men sterkt svaksynt. Verdigrunnlaget han la som liten, med trening og andre aktiviteter, har han videreført, og mener det er viktig.
Nå bestiger han fjell, deltar i Birken og er en aktiv svømmer og skiløper.
Han fikk stor applaus fra elevene. Læreren tok også opp hvordan det var å vokse opp med en omverden som manglet kunnskap om hvordan det er å være svaksynt.
Glede eldre
9. trinn fortalte om gleden, båndene de knyttet og inspirasjonen de fikk da de lagde bøker med eldre. Gjennom valgfaget innsats for andre besøkte de eldre og laget bøker om livene deres.
Skolehelsetjenesten, representert ved helsesykepleier og psykolog, snakket også om hva de kan bistå med. I løpet av uka hadde de også vært innom 9. trinn, hvor de hadde holdt et undervisningsopplegg som ga mersmak, fortalte de.
Kroppsøvingstimene på 9. og 10. trinn har vært preget av friluftsliv i form av tur i nærmiljøet med bålbrenning, lek og samtale om folkehelse og livsmestring. 8. trinnselevene hadde en time med fysisk aktivitet daglig.

I temauka har eleven hatt tverrfaglige prosjekter og tilpassede opplegg i flere fag. Her er en tiendeklasse på friluftstur i kroppsøving. Foto: Nordberg skole
Også i valgfaget fysisk aktivitet og helse har timene vært preget av folkehelse og livsmestring. 10. trinn var ute og brukte nærmiljøet og styrkeapparater i skolens nærområde i undervisningen.
Den nye læreplanen innføres for de to laveste trinnene på ungdomsskolen i august. Men at temauka har gitt livsviktig lærdom, er utvilsomt.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!