Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

- På kjøkkengulvet der inne ble mora mi født i 1910!

Ved Sagenehjemmet har el-syklene allerede blitt populære. Vi ble med de eldre på tur.

GODT GREP: Frivilligleder Tonje Elisabeth Bjertnes kjører Gerd Palkin og journalist Anita Bakk Henriksen på tur.

Med sykkelturer i nærmiljøet får de eldre på Sagenehjemmet vekket gamle minner med vind i håret.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.05.2014 kl 09:46

SAGENE: Utstyrt med fire splitter nye el-sykler går Sagenehjemmet for øyeblikket foran som et godt eksempel. Eldre og uføre har fått en ny og alternativ måte å få knallrøde roser i kinnene på.

- Dette blir stas! Jeg har altså ikke prøvd dette tidligere og håper bare luggen sitter på, sier Per Theodor Haugen og ler hjertelig.

Ved siden av sitter Jan Tore Mastad, også klar for en tur i nærområdet. Begge setter stor pris på det nye tilbudet og muligheten for å komme seg ut på tur.

- Dagene går jo litt i ett ellers. Ikke et vondt ord om Sagenehjemmet, for der jobber det mange flotte folk, men det er godt å få litt frisk luft, også når man ikke er så mobil lenger, sier Mastad.

Haugen nikker samtykkende.

- Det er et hyggelig område og jeg gleder meg til å se nærmere på det fra denne vinkelen.

LES OGSÅ: Løp motbakkeløp i brudekjole!

GATELANGS PÅ SAGENE: Gerd Palkin intervjues mens hun suser avgårde i nabolaget. Foto: Elisabeth Wang

- Hold på barten!

I el-sykkel nummer to sitter Gerd Palkin. Hun har akkurat krøllet håret og tar på et skjerf, bare for å være på den sikre siden.

- Dette er jo flott! Ja, det må jeg jammen si, smiler hun, mens sikkerhetsbeltet festes.

Og så er turen i gang. Gjennom gatene på Sagene kjennes duften av syriner ispedd en dose grønt og nyklippet gress.

- Oi, så raskt det går, da. Det hadde jeg ikke trodd på forhånd, sier Mastad.

Et gammel brunt hus har fanget hans oppmerksomhet.

- Der inne på kjøkkengulvet, ble mora mi født i 1910. Det er utrolig at det står fortsatt, men jeg tror det har blitt malt nylig, sier han og peker engasjert.

Gamle og gode minner vekkes tydelig til liv, der han suser av gårde på gamle trakter.

- Her tror jeg det lå en skomaker tidligere. Jeg mener det var i denne gata, sier Mastad.

LES OGSÅ: Gulleråsen stasjon blir åpnet igjen

SPREK SOM FÅ: Med nykrøllet hår må et godt skjerf til, mener Gerd Palkin. Foto: Elisabeth Wang

Inspirasjon fra København

På el-sykkelen foran hygger Gerd Palkin seg sammen med journalist Anita Bakk Henriksen. Mange historier skal fortelles fra den spreke 92-åringens begivenhetsrike liv.

- Inspirasjonen bak vårt prosjekt « Sykling uten alder» var et sykehjem i København som hadde stor suksess med el-syklene.

- Gjennom Bydel Sagene Grønne midler fikk vi mulighet til å skaffe en rickshaw mens Gjensidigestiftelsen sørget for ytterligere tre stykker, opplyser frivilligleder Tonje Elisabeth Bjertnes ved Sagenehjemmet.

Hun er også initiativtaker for prosjektet i Norge og mener dette gir eldre livsglede og økt livskvalitet.

- Det handler om å se smilene, høre latteren og å vite at dette beriker vedkommendes liv. Mennesker som ellers har vanskeligheter med å komme seg ut og rundt får nå muligheten og det er utvilsomt viktig for livskvaliten, sier hun.

LES OGSÅ: Iris og Siri ble funnet i en plastpose

- Frivillige er svært viktig!

Men, en suksess med «Sykling uten alder» henger sterkt sammen med mobilisering, aktivering og fastholdelse av frivillige.

Flere pårørende har også vært i kontakt med Bjertnes for å kunne sykle sine nærmeste på en tur.

- Vi startet opp prosjektet her i november i fjor. Da var det kaldt i luften, men vi fikk noen fine turer før vi startet opp igjen i våres, sier Bjertnes.

Målet er at både ansatte og pårørende skal kunne ta i bruk syklene.

- For en liten stund tilbake var det en dame på 98 år som var med på en tur for første gang. Da hun kom tilbake var hun strålende fornøyd og ville at alle skulle vite hvor gøy det hadde vært, sier hun og smiler.

LES OGSÅ: Dag (87) bruker nettbrett hver dag

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...