Nordre Aker Budstikke

På med brillene og sett i gang matteundervisningen!

Matteundervisning er mye mer enn tavle, bok og blyant. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Og spør du elevene, så er de ganske så samstemte om hva de synes om denne måten å lære matte på.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.03.2019 kl 11:36

NORDBERG: - Det er ikke noe systematisert tilbud til skolene om VR-undervisning. Vi fikk faktisk tips om dette fra en bestemor til en på 9. trinn, forteller avdelingsleder ved Nordberg skole, Heidi Kase, om VR-prosjektet - «virtual reality» - ved ungdomsskolen.

Elevene får presentert matematiske oppgaver etter nivå, gjennom en virituell verden. Det kommer også opp spørsmål om eleven trenger hjelp underveis, og det vanker belønning når eleven klarer oppgavene. I form av diamanter og drager, og avansering til nye nivåer. Det skal trigge konkurranseinstinktet, og ønsket om å kaste seg over flere matteoppgaver. VR-brillene er utstyrt med en mobiltelefon, som kobler til programvaren.

Og til alle foreldre: Det er kun mulig å logge seg på matteundervisning, ikke på nettet ellers. Læreren kan også følge med elevens arbeid underveis.

Målet er selvfølgelig at eleven skal bli best mulig i matte.

Ingeborg og Espen klare for matte. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

- Mer moro

9. trinnelevene får utdelt hver sitt utstyr, tar på seg brillene, putter inn mobiltelefonen som hører til, og logger seg på med kodenavn. Null protester, dette er tydeligvis helt innafor for elevene.

- Sammenlignet med vanlig undervisning - hva er best, hva er mest moro?

- VR-matte, kommer det ganske så samstemt fra elevene.

Ingeborg og Espen er i ferd med å logge seg på, med både briller og nett. Ingeborg forteller om fortsettelsen:


- Nå holder jeg på med hoderegning. Er det noe jeg lurer på, så kan jeg få en forklaring. Det er også en lav lyd her inne, så jeg hører jo også hva du sier Foreløpig så er det ikke så vanskelig, men vi tester jo ut matte som er på et lavere nivå, enn der vi på 9. trinn egentlig er. Men det er ikke kjedelig, synes Ingeborg med brillene på.

- Jeg synes VR-undervisning er mye kulere enn vanlig undervisning. For man spiller jo på en måte et spill, mens man lærer matte. Har man en interesse for spill, som jeg har, så blir det jo ekstra moro. Jeg håper virkelig skolen fortsetter med VR-undervisning. Jeg synes hoderegning kan være vanskelig når jeg gjør vanlige oppgaver, det er mye lettere med VR, ifølge Espen.

Bak brillene på VR-gjengen ved Nordberg skole. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

- Lover bra

Avdelingsleder Kase fortsetter om prosjektet:


- Nå gjennomfører vi prosjektet i seks uker, og i fire hele klasser, og vi lager en oversikt over læringen for de forskjellige elevene. Vi har også hatt en for-test, slik at vi kan systematisere resultatene ved en slutt-test om fire uker. Avhengig av resultatene tenker vi å muligens kjøpe inn, eller lease, VR-utstyr til skolen etter behov.

- Men det vi har sett så langt, er veldig positivt. Nå er det kun testing, og programvaren kan være litt lett for noen av elevene på 9. trinn. Men likevel, dette lover bra. Elevene virker så langt veldig fokuserte og ivrige i VR-undervisningen, sier Kase.

Hun viser også til rapporten fra Stoltenbergutvalget om kjønnsforskjeller i skolen.

- Rapporten viser tydelige forskjeller, der guttene kommer dårligst ut i forhold til forventningene vi har til dagens elever. Det blir et samfunnsproblem med store konsekvenser i dag - det er også større krav til høyere utdanning. Skolens oppgave er å forsøke å utjevne, for oss er dette ett av tiltakene som kan vurderes.

Det er Kommuneforlaget, i samarbeid med Høgskolen i Innlandet, og med professor Thomas Nordahl, som har utviklet programvaren: Hvordan praktisk tilnærme seg de fire regnearter med hoderegning.

Supplement

Men det er ikke tanken å erstatte tradisjonell undervisning med VR-læring:

- Det vil eventuelt bli et supplement til tradisjonell undervisning. Men for eksempel ser vi at det fungerer veldig bra for elever som ellers sliter med å henge med, så vil man jo selvfølgelig vurdere mer av undervisningen som fungerer best, sier Kase.

Hun legger til:

- Foreløpig handler dette om matte. Men tenk de mulighetene som ligger der, med lignende undervisning i andre fag? For eksempel geografi, lære om de forskjellige stedene, og samtidig være der?

Sier Kase og legger til at utstyret er utlånt fra Kommuneforlaget, og at de har opplyst til skolen at prisen for å lease utstyret per år er rundt 100.000 kroner for ett klassesett, 30 sett. Men hun forteller også at de har fått informasjon om at det nå også utvikles briller med programvare integrert, altså ikke med løs mobiltelefon.

Meld deg på nyhetsbrev

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...