«Park-aksjonistene» i Nydalen får bred politisk støtte lokalt

I BYDELSUTVALGET: F.v.: Peter Kolstad, styremedlem Sameiet Nydalen Kvarter, Torger Kjeldstad, Aksjonsgruppen Ja til stor grønn park i Nydalen, Rune Arctander Heilo Vel og Dorte Vedal, Nydalen Velforening, 13. juni. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Kravet om en park i Nydalen ruller videre som en snøball, og får tommel opp i Nordre Aker og Sagene. Nå er også tiltaksplanen for offentlige rom i Nydalen på høring frem til august.
Publisert: 18.06.2019 kl 14:45
Sist oppdatert: 18.06.2019 kl 14:55
NYDALEN: Torsdag 13. juni møtte representanter fra aksjonsgruppa opp i bydelsutvalgene (BU) både i Nordre Aker og Sagene.
Engasjerte Nydalen-innbyggere, sammen med Nydalen Velforening og Heilo Vel, opprettet underskriftskampanjen «Ja til stor park i Nydalen» på minsak.no 2. juni. Ett døgn senere hadde de fått 1000 underskrifter, og da de møtte opp hos lokalpolitikerne sist torsdag, var antallet passert 2000.
Kravet for å få et beboerinitiativ opp i bystyret er 300 underskrifter.
– Mangelen på park er prekær
Aksjonsgruppa sier blant annet: «Områder som er satt av til park og møteplass er av lite tilfredsstillende karakter og har helt ubetydelig størrelse. Beboere i Nydalen lider allerede av fraværet av offentlige møtesteder, og med nye 50.000 kvadratmeter med kontor og ytterligere 3000 boliger planlagt, blir behovet ikke mindre. Mangelen på offentlige parker og møtesteder er prekær.»

VIL HA PARK: F.v.: Benjamin med foreldrene Sturla Frøyland og Caroline Jevanord Frøyland, Jon Holm fra Nydalen Velforening og Are Qvale fra Heilo Vel. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
I bydelsutvagsmøtet 13. juni i Nordre Aker, tok Torger Kjeldstad, som var mannen som opprettet oppropet på minsak.no, ordet. Han har bodd i Nydalen i tolv år, og har tre barn som vokser opp i området.
– Det er ikke tvil om at vi har truffet en nerve her - det er et stort behov for park i Nydalen. Ja, det er mange som aktivt stiller seg bak aksjonen. Nydalen Velforening, Heilo Vel og Nydalen kvarter. FAU på FNS (Fernanda Nissen skole) og FAU på Nordpolen, samt Samarbeidsutvalget i Eventyrstua barnehage stiller seg alle bak initiativet til stor, grønn park i Nydalen, sa Kjeldstad til bydelspolitikerne.
Går ut over barnas oppvekstkår

I BU: Torger Kjeldstad viste til stor støtte på kort til til inbygerinitiativet om stor park. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Han sa videre at mangelen på grøntarealer spesielt går ut over barna som vokser opp i Nydalen, og viste til at størrelsene på uteområdene ved de lokale skolene og barnehagene er ned til 1/3 av minste anbefalte areal per barn. Elevmassen på Fernanda Nissen skal økes til 840 barn i løpet av de neste årene, og barnehagene busser jevnlig barna til Maridalen, fortalte Kjeldstad.
– Utearealene i skolegård og barnehager har et totalt fravær av noe grønt, alt er dekket av asfalt, gummi eller kunstgress. Det mangler ikke på forskning som dokumenterer alle positive effektene natur har på barns utfoldelse og utvikling. En stor grønn park vil kunne bøte på noe av behovet for areal og tilgang på gress og trær i nærområdet, sa han.
Aksjonsgruppa mener det er to mulige tomter som står igjen i Nydalen – Sandakerveien 113-119, som Avantor eier, og Sandakerveien 121 som er eid av Obos.
– Kommunen må omregulere eller kjøpe tilbake tilstrekkelige deler av disse, sa Kjelstad, og viste til en slik praksis både på Voldsløkka, Lilleborg og Hasle. Han mente dessuten at det politisk er støtte for et slikt krav, og viste til bystyrets vedtak i forbindelse med behandling av samfunnsdelen i kommuneplanen 2018: «Bystyret ber byrådet arbeide for en større park i Nydalen/Storo-området i forbindelse med kommende og pågående planarbeid i området.»
Bydelsutvalget i Nordre Aker hadde ikke saken oppe på sin saksliste 13. juni, men lederen i bydelens miljø-, plan- og samferdselskomité, Terje Olav Moen (Ap), sa at det vil være naturlig at saken settes opp i komiteen etter sommeren.
– For dette er vi tverrpolitisk enige om. BU har påpekt det samme de gangene vi har uttalt oss om utviklingen i Nydalen, sa Moen.
LES OGSÅ: «Arbeiderpartiet i Nordre Aker ønsker park i Nydalen»

Bydelsutvalget i Nordre Aker setter parksaken i Nydalen opp på agendaen etter sommeren. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Støtte i Bydel Sagene
Samtidig som Kjelstad og representanter fra vellene og Nydalen kvarter stilte i BU i Nordre Aker, var andre deler av aksjonsgruppa tilstede i BU i Bydel Sagene. Her la Caroline Jevanord Frøyland, som i sin tid startet Facebook-gruppen La Nydalen få sin Birkelund, frem de samme argumentene som Kjelstad.
I 2017 stemte BU i Sagene over forslaget om å regulere inn en park i Nydalen, med da fikk forslaget akkurat ikke flertall, selv om Venstre, MDG, SV og Rødt stemte for. I møtet 13. juni meddelte BU-leder Helge Stoltenberg (Ap) at han hadde ombestemt seg.
– Jeg vet jo hva jeg stemte 28.09.2017, men en god politiker mener akkurat det han mener helt til han ombestemmer seg. Og i dag har jeg ombestemt meg, sa Stoltenberg i møtet.

BU I BYDEL SAGENE: Bydelsutvalgsleder Helge Stoltenberg (Ap), Nydalen-beboer Caroline J. Frøyland, Reza Rezaee (Rødt), Gry Bruland Larsen (SV) og Sirin Hellvin Stav (MDG) 13. juni. Foto: Janina Lauritsen
Sagene Høyre fremmet i møtet et forslag om å støtte intensjonen, men ta forbehold om at det økonomiske aspektet rundt etableringen av en stor park er usikker. Det fikk kun Høyres stemmer, og BU i Sagene fikk et flertallsvedtak som støtter at det jobbes videre med en park i størrelsesorden 15 dekar – noe som vil være sammenliknbart med størrelsen på Birkelunden. Les mer om behandlingen i BU Sagene, og vedtaket, i Sagene Avis.
Torg og møteplasser
Samtidig som støtten for en stor park i Nydalen vokser, jobber Plan- og bygningsetaten (PBE) med et forslag til tiltaksliste for offentlige rom i Nydalen (en såkalt TOR).
Om arbeidet skriver PBE: «Tiltakslisten er et kommunalt arbeidsverktøy som skal gi anbefalinger for en helhetlig utvikling av området. Formålet er å koordinere de ulike plansakene til de involverte kommunale etatene. Tiltakslisten har forslag knyttet til forbedring eller opparbeidelse av gater, turveier, gang- og sykkelveier og plasser. Planen er ikke juridisk bindende etter plan- og bygningsloven.»
Forslaget er blant annet laget på bakgrunn av innspill fra bydelene, eiendomsaktørene i Nydalen, og et åpent workshopmøte som ble holdt 23. mai. Der møtte omlag 80 beboere og andre med interesse for Nydalen opp.
Høring til 23. august
I BU-møtet i Nordre Aker 13. juni møtte også Kristian Larsen, avdleingsleder i PBE, for å presentere arbeidet med TOR'en.
Han vedgikk at etaten, slik Nordre Aker Budstikke tidligere har skrevet, i møtet ble kritisert for at arbeidet med tiltaksplanen tar mest hensyn til plassering av benker og blomster.
– Mens det er uttalt at behovet er en større overordnet plan – og en stor park, sa Larsen, og la til at mandatet til arbeidet med tiltaksplanen er ganske lite.
Han sa også at det vil bli et stort etterarbeid for å ta inn ideene som kommer inn i høringsrunden, og å følge dette opp, ikke bare i forbindelse mer TOR Nydalen, men også i videre prosesser.
Tiltaksplanen for offentlige rom i Nydalen ligger nå ute på høring, i perioden 17. juni til 23. august 2019. Hele planen kan leses her, og innspill kan sendes inn vi PBEs nettsider. Bydelsutvalget i Nordre Aker får ikke behandlet utkaste til tiltaksplan før etter sommerferien, og har fått utsatt frist til september.
Det har ikke lyktes Nordre Aker Budstikke å få en kommentar fra byutviklingsbyråd Hanna Marcussen (MDG) om hvordan byrådet stiller seg til kravet om at kommunen omregulrerer eller kjøper en tomt til park i Nydalen.
Pikinik på parkeringsplassen
Aksjonsgruppa forteller at det planlegges et arrangement på parkeringsplassen i Sandakerveien 113-119 25. juni klokka 18 – «Piknik på parkeringa». De oppfordrer beboere til å møte opp med strandstoler, ballspill, niste og fargerike effekter.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!