Penger til varmestue for turglade folk

Det er den gamle vaktbua ved inngangen til Skar leir som endelig skal bli varmestue. Her fra politiaksjonen i 2008, da en gruppe som hadde okkupert leiren ble kastet ut. Foto: Arkivfoto
Byråden mener at det er en god løsning at turfolket får en ny varmestue i denne delen av marka.
Publisert: 24.09.2018 kl 09:51
Sist oppdatert: 24.09.2018 kl 21:00
MARIDALEN: Onsdag legges byrådets forslag til Oslo-budsjett frem, men allerede er flere punkter kjent. I 2019 ønsker byrådet å legge inn midler til å omgjøre vaktbua på Skar til varmestue for turfolket i Maridalen. Varmestua vil kunne være åpen for publikum hele året.
Tidligere i år vedtok bystyret en plan for hvordan Skar leir kan tas i bruk i årene fremover. Med midler til varmestue kan Oslo kommune nå få på plass et tilbud til turglade Oslofolk i nær fremtid. Bygget har stått ubrukt i flere år og det må gjøres en rekke tiltak både utvendig og innvendig, melder byrådsavdelingen for byutvikling.
Varmestue
– Jeg er glad for at vi får kommet i gang før planen og at vi allerede i 2019 setter i gang med arbeidet for å få ferdigstilt varmestua. At turfolket får en ny varmestue i denne delen av marka er en god løsning. Skar er et populært utfartssted for turer i marka både sommer og vinter, sier byråd for byutvikling, Hanna E. Marcussen (MDG), i en pressemelding.
Utviklingen av den gamle militærleiren på Skar er utfordrende på grunn av nærheten til Maridalsvannet som drikkevannskilde, noe som gir stramme restriksjoner for bruken. Leiren er ikke knyttet til offentlig vann- og avløpsnett og bærer preg av vedlikeholdsetterslep. Skar leir anses som et viktig kulturhistorisk anlegg hvor fire bygninger er fredet av Riksantikvaren, og ytterligere ti er definert som verneverdige (gul liste).
Fakta
Skar leir i Maridalen
- Forsvarseiendom som regnes som et viktig kulturhistorisk anlegg.
- Forsvaret overtok som forpakter av Skar kruttverk i 1861.
- Militærleir fra 1910. Flere store bygninger ble oppført av tyskerne under krigen for reparasjon av luftvernskyts. Luftforsvaret overtok i 1945.
- Militær drift opphørte i 1998 da Forsvarets tele- og datatjeneste flyttet verkstedvirksomheten til Kjeller.
- Skar leir ble overført til Skifte Eiendom for avhending i 2004.
- Oslo kommune kjøpte leiren i 2007. I tillegg til å kjøpe selve leiren sikret Oslo kommune eierskap til store friområder i marka. Eiendommen utgjør ca. 225 daa. hvorav eiendommens kjerne er en indre leir på ca. 60 daa.
Kilde: Oslo kommune
– Vi tar nå ansvar og legger til rette for bruk på Skar innenfor de stramme rammene som gjelder. I tillegg til varmestua, så leier vi noen av husene ut til bolig. Enkelte av husene som ikke er verneverdige må rives for å unngå forfall. De første leietakerne har allerede flyttet inn i leiren og det gir trygghet til området at det bor noen der. Vi mener at vi har kommet frem til en løsning som kan komme mange til gode, sier Marcussen.
Budsjettforslaget skal endelig diskuteres og vedtas i Oslo bystyre før jul.
Restriksjoner
På grunn av restriksjonene kan det ikke etableres et serverings- eller overnattingsted, og derfor faller valget på en enkel varmestue, eksempelvis med kart og brosjyrer med turforslag, bord og stoler der man kan spise medbrakt mat og muligens automater med brus, kaffe og sjokolade e.l. Det er ikke ordinære toaletter i tilknytning til bygget, men det finnes mobile toaletter på parkeringsplassen som driftes av kommunen.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!