Nordre Aker Budstikke

Plan og bygg skal gjøre en «nøye vurdering» av nabolagets alternative Tåsen senter

Velleder Henning Iversen (f.v.), Per Morten Josefsen, Jon Fageraas og Anders Løvlie fra Tåsenaksjonen i krysset Tåsenveien/Blåsbortveien. Undergangen mot Tåsen senter i bakgrunnen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nesten 1400 underskrifter, nær 150 innspill, og et eget utbyggingsforslag fra nabolaget er fasit etter høringsrunden for utbyggingen av Tåsen senter.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

TÅSEN: Mens skolebarna kommer langs Blåsbortveien og Tåsenveien inn til undergangen mot Tåsen senter, en tidlig morgen i mai, møter vi lederen i Berg Nordberg Sogn Tåsen vel, Henning Iversen, og Jon Fageraas, Anders Løvlie og Per Morten Josefson fra Tåsenaksjonen.

De har mobilisert nabolaget på Tåsen mot utbyggingsplanene på Tåsen senter. Resultatet er en lang rekke underskrifter og innspill i høringsrunden. Og full støtte fra lokalpolitikerne.

– Dette har samlet lokalmiljøet. Du skal lete lenge før du finner tilhengere av utbyggingsforslagene. Det har vi også sett når vi har vært rundt og samlet underskrifter, sier Løvlie.

Utnyttelse

Tåsen Utvikling, ved Norgesgruppen og Neptune Properties, ønsker å bygge ut Tåsen senter. De første planene ble lansert allerede i 2012, og har blitt justert flere ganger. Det endelige forslaget ble lagt frem i april, der planen er å fjerne dagens bebyggelse og bygge 150-180 boliger i 3-8 etasjer, nærsenter, torg, og opparbeidelse av gang- og sykkelvei og turvei i Tåsenveien. Forslaget er delt i to: Felt A, der dagens senter ligger, og et felt B, som ligger øst for t-banelinja langs Tåsenveien. Her ligger Tåsen seniorsenter i dag, og området er regulert til turvei.

Da Plan- og bygningsetaten lanserte sitt alternative, og noe reduserte forslag, gikk de med på at det kan bygges øst for t-banelinja.


Det har møtt sterke protester i lokalmiljøet. Tåsenaksjonen og Berg Nordberg Sogn Tåsen vel (BNST) svarte med å utarbeide et "alternativ 3", der premissene er klare:

Utbyggingen i felt B, øst for t-banelinja, strykes. I øst må småhusplanen gjelde, og den regulerte turveien langs t-banen må realiseres. Senteret (felt A) bygges ut moderat, med maksimum 3-4 etasjer, og med et mer åpent og tilgjengelig torg enn det som er foreslått.

Dessuten mener de konsekvensene for trafikkøkningen som følge av en utbygging i den størrelsesorden det her legges opp til, ikke kommer frem i utbygger og PBEs forslag. I stedenfor at Tåsenveien blir tilkjøringsvei til felt B, bør veien stenges og tilrettelegges som skolevei, mener de.

Tirsdag morgen i halv ni-tiden er pågangen av barn til Tåsen skole stor. Her kommer de gående, på sykkel og sparkesykkel. Noen fulgt av foreldre, andre i grupper og alene, fra Blåsbortveien og Tåsenveien inn mot undergangen ved Tåsen senter.

Tåsenveien/Blåsbortveien og undergangen mot senteret er skolevei for mange elever til Tåsens skole. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

«Alternativ 3»

Tidligere i mai var vellet og aksjonsgruppa i møte med PBE, der de fikk presentere sine innsigelser til planene, og sitt eget forslag «alternativ 3».

Detaljene i alternativ 3 ble presentert i en sak i Nordre Aker Budstikke i april. Les mer her.

– Inntrykket etter møtet er positivt, sier velleder Henning Iversen.

– Vi møtte forståelse, og et uttrykk for at det har vært uvanlig stor interesse og engasjement på Tåsen. Jeg tror PBE ser og anerkjenner at de må lytte til hva folk mener, legger han til.


– Håpet er at de skal innarbeide vårt forslag i det videre arbeidet med planen. Hvis ikke må vi se om vi skal fremme det for bystyret som et innbyggerinitiativ, sier Jon Fageraas.

Han er imidlertid betenkt over at det har krevd så mye frivillig innsats for å bli hørt.

– Det hadde vi nok ikke ventet. Og man kan ikke forvente et slikt lokalt engasjement rundt ethvert stasjonsnært område. Kommuneplanen sier man kan vurdere høyere utnyttelse i disse områdene enn i dag, ikke at det må være det. Det er en risiko for at utbyggere får det mer som de vil enn det folket vil. Det er et demokratisk problem.

Hvordan bystyret stiller seg til Tåsen-planen, gjenstår å se. Men Tåsenaksjonen er fornøyd med støtten fra bydelsutvalget.

– Det har heldigvis blitt mer praksis nå enn tidligere å lytte til BU fra sentralt hold, sier Fageraas.


Han mener den forrige kommuneplanrunden, og Nedre Grefsen-saken, gjør det vanskeligere ikke å lytte til folkelig motstand.

– Og disse planene er for store og massive, og tar ikke hensyn til fellesskapets interesser. Det forventer vi at politikerne vil, sier Henning Iversen.

Per Morten Josefsen (f.v.), Henning Iversen, Jon Fageraas og Anders Løvlie med grøntdraget lang Tåsenveie bak seg, som i utbyggingsplanene er boligområdet Felt B. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Uavklarte konsekvenser for trafikken

De viser blant annet til Statens vegvesens innspill i høringsrunden. Vegvesenet påpeker at påkrevd byggegrense mot gang- og sykkelveien langs Rolf Wickstrøms vei ikke er ivaretatt, og de etterlyser en trafikkanalyse som ser på virkningen på hele veinettet i området, blant annet påvirkningen på rampene tilknyttet Tåsentunnelen.

«Økt trafikk på Ring3 vil påvirke framkommeligheten for buss og analysen må beskrive dagens situasjon og konsekvensene ved gjennomføring av den foreslåtte utbyggingen. Konsekvenser for kollektivtrafikken må utredes,» skriver Statens Vegvesen.

– Hvordan en utbygging her, kombinert med det som skjer i Frysjaveien, Maridalsveien, og planene for Tåsenveien 71, 73 og Nordbergveien 10, vil påvirker den totale trafikkapasiteten i området, er det ikke regnet på, sier Iversen.

Plan- og bygningsetaten

Avdelingsdirektør Andreas Vaa Bermann i Plan- og bygningsetaten forteller at både forslagstiller og Plan- og bygningsetaten nå behandler høringsinnspillene som har kommet i høringsrunden, i informasjonsmøter og i møtet med Tåsenaksjonen og vellene.

– Så møtes vi for å gjennomgå alle bemerkningene og gi våre kommentarer til disse som ligger til grunn for videre bearbeidelse av planforslaget og eventuelle alternativ, sier han.

– Vil det være aktuelt å innarbeide dette forslaget («alternativ 3») i den endelige anbefalingen som kommer til politisk behandling, slik Tåsenaksjonen ønsker?

– Plan- og bygningsetaten vurderer disse innspillene i den videre behandlingen og vil avvente et revidert planforslag fra forslagstiller før vi tar stilling til om vi anbefaler dette eller vil opprettholde et alternativ. Vi gjør også en nøye vurdering av det foreslåtte «alternativ 3».

– Hvordan tolker PBE responsen fra høringsrunden, og hvordan er antallet sammenliknet med tilsvarende saker?

– 150 høringsinnspill i et slikt planforslag er mange, og det er positivt å se at mange engasjerer seg i byplanleggingen lokalt, sier Vaa Bermann.

Forslagsstiller

Også utviklingsdirektør Geir Inge Juriks i Neptune Properties er enig i at engasjementet på Tåsen er stort.

– Ja, engasjementet er stort ved et hvert utbyggingsforslag i Oslo, og da særlig i forbindelse med knutepunkt og stasjonsnære områder. Dette er utelukkende positivt.

– Hva tenker dere som forslagsstillere om det store engasjementet, og har dere gjort noen vurderinger av det lokale «alternativ 3»?

– Vi går nå nøye gjennom merknadene for å se om det er kommentarer og innspill som vi mener bør føre til endringer i vårt planalternativ. Skissene fra «aksjonsgruppen» og Vellet vil imidlertid ikke få en slik konsekvens, sier Juriks.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...