Nordre Aker Budstikke

Får bot for gangsti:

PBE mener studentsamskipnaden burde visst at de gravde ulovlig

Gravearbeidene slik de så ut i starten av mai. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Plan- og bygningsetaten ser svært alvorlig på ulovlige tiltak i arealer regulert til spesialområde bevaring, sier Maria-Pascale Waegeneire i enhet for byggetilsyn i Plan- og bygningsetaten.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 23.09.2020 kl 15:30

SOGN/NORDBERG: Studentsamskipnaden i Oslo burde ha visst at arbeidet de hadde satt i gang i Sogn studentby var søknadspliktig og derfor ulovlig. Vi forventer at en så profesjonell aktør har slik kunnskap, og studentsamskipnaden er derfor ilagt et overtredelsesgebyr på 40.000 kroner, skriver Plan- og bygningsetaten (PBE) i pressemelding, tirsdag.

– Plan- og bygningsetaten ser svært alvorlig på ulovlige tiltak i arealer regulert til spesialområde bevaring, sier Maria-Pascale Waegeneire i enhet for byggetilsyn.

Stoppordre i april

Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) er ilagt et overtredelsesgebyr på 40.000 kroner for brudd på plan- og bygningslovens bestemmelser om søknadsplikt i et område regulert til spesialområde for bevaring og friområde (park) i Sogn studentby i Nordre Aker. I området befinner det seg blant annet gravhauger fra yngre jernalder og fredete eiketrær, og det er beskyttet av både kulturminneloven og plan- og bygningsloven.

Det var i april i år at Plan- og bygningsetaten ble varslet om at det pågikk ulovlige gravearbeider i studentbyen på Sogn. Tilsynsenheten rykket ut og ga stoppordre. Uten å varsle naboer eller å søke om tillatelse til Plan- og bygningsetaten, hadde SiO satt i gang gravearbeider for å lage en asfaltert og belyst gang- og sykkelvei gjennom et grøntområde på Østre Sogn.


Dette skjedde til tross for at Byantikvaren i Oslo hadde gitt SiO beskjed om at gravearbeider i dette området måtte avklares med Plan- og bygningsetaten om mulig søknadsplikt før det ble startet. Det ble ikke gjort.

I mai var anleggsområdet inn fra Sognsveien sperret av slik. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Tilbakeføre

I områder regulert til spesialområde bevaring er det et generelt forbud mot endringer med mindre bestemmelser i planen åpner for noe annet. Det er fordi det ofte er fare for at ulovlige tiltak vil ha irreversible konsekvenser for bevaringsverdiene planen er ment å beskytte, ifølge PBE.

– Fordi tiltaket ble stoppet tidlig i prosessen var det i dette tilfellet relativt enkelt å tilbakeføre. SiO har etter noe tid også vist vilje til å bringe forholdet i orden. Vi har derfor satt summen på overtredelsesgebyret til 40.000 kroner, opplyser gruppeleder for tilsynsenheten, Astrid Myhra.

– Etter vår vurdering burde SiO ha visst at dette arbeidet var ulovlig fordi de er en profesjonell aktør med lang erfaring i å forvalte eiendom, også eiendom som er bevaringsverdig, sier Myhra.


Slik er gravhaugene markert i dag. I samarbeid med Byantikvaren skal historien komme bedre frem, ifølge SiO.

Fikk tre ukers frist

12. august varslet PBE SiO om at de ville ilegge tvangsmulkt, dersom området ikke snart ble tilbakeført, slik de ba om allerede i april. Det ble også opplyst om at etaten vurderte å ilegge studentsamskipnaden et overtredelsesgebyr for den ulovlige gravingen. Studentsamskipnaden ble gitt tre ukers frist på å komme med flere opplysninger i saken. I et brev til PBE 17. august bekrefter SiO at de har tilbakeført området og sådd nytt gress.

Ifølge PBE har det ikke blitt gitt ytterligere informasjon i saken, og dette er bakgrunnen for at overtredelsesgebyret er skrevet ut i dag.

Nordre Aker Budstikke har spurt hvordan SiO stiller seg til PBEs uttalelser, og til overtredelsesgebyret de er ilagt. Eiendomsdirektør Helge Haugen oppdaterer sitt svar onsdag ettermiddag:

– Vi går nå gjennom beslutningsgrunnlaget til PBE med våre rådgivere, og er vi enige i grunnlaget, vil vi selvsagt forholde oss til dette og til det gebyret som er ilagt.


Hun sier at SiOs rådgivere har vurdert tiltaket som ikke søknadspliktig, fordi man anså det som et mindre omfattende terrengarbeid.

– Ettersom området var regulert til bevaring, på grunn av gravhaugen, ble det gjennomført en forhåndskonferanse hos Byantikvaren i februar, og Byantikvarens krav om arkeologisk registrering/overvåking ble fulgt opp før igangsetting, sier hun.

– Det påbegynte gravearbeidet er tilbakeført. Tiltaket var ment som en del av en større oppgradering av Sogn studentby hvor uteområder rustes opp, det er lagt til rette for mindre bilbruk og det etableres sosiale møtesteder. Vi ønsket også å få fram kulturhistorien på stedet og få økt bevissthet om de arkeologiske funnene med gravhauger og Vestre Sogn gård som bevaringsverdig bygning, samt nyere historie med studentbyen som deltakerlandsby til OL i 1952, sier Haugen.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...