Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Demonstrasjon mot sykehusplanene til OUS, foran sentralblokka på Ullevål 2. juni 2020. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

«Planene for Oslo Universitetssykehus er katastrofale for befolkningen i Oslo. Behold Ullevål sykehus!»

MENINGER: Det er store problemer knyttet til de nye planene for Oslo Universitetssykehus. Tomtene er rett og slett for trange, slik motstanderne av prosjektet har sagt i flere år.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 05.10.2020 kl 18:12

Bjørn Erikstein, avgått som direktør i Oslo Universitetssykehus (OUS) hadde en drøm om å samle alle sykehusene på Gaustad/Rikshospitalet. Han ville legge ringveien i tunell og bygge sykehus oppå. Etter noen år med planlegging og en bred høring ble Campus Oslo-planen forkastet. Da Statens Vegvesen sa nei til Ring 3 i tunnel og til lokk over 50 m bredde i siste halvdel 2015 måtte direktøren og hans stab finne en helt ny løsning.

Planen til Erikstein var i grove trekk dagens plan, men på langt mindre tomt, som handler om høyhus på trange tomter ved Rikshospitalet og på Aker og oppsplitting av virksomheten på Ullevål for å kunne legge ned sykehuset og selge tomten der. Denne nye planen var ikke på høring. Det er nå store problemer knyttet til de nye planene. Tomtene er rett og slett for trange, slik motstanderne av prosjektet har sagt i flere år. OUS og Helse Sør-Øst (HSØ) har vært i intense forhandlinger med Plan- og bygningsetaten (PBE) gjennom sommeren og utover høsten i år.

Artikkelforfatter Turid Cordtsen. Foto: Privat

En upartisk utredning av Ullevåltomta har vært etterspurt lenge, men HSØ og Bent Høie har nektet. Blant argumentene er:

1) Det vil ta for lang tid og forsinke prosessen, noe som blir ganske meningsløst når Gaustadprosjektet ennå ikke er nær ved å bli godkjent. Altså et ikke-argument.


2) At Ullevål er gammeldags, har dårlige grunnforhold og utdatert infrastruktur i drift. Ennå et ikke-argument. Det er flere nyere bygninger, noen som er rehabilitert og mange er nye og i god stand. Noen av de dårligste må rives. Men - Ullevål Universitetssykehus har 332.000 kvadratmeter disponibelt areal til utbygging. Fredede bygg er da trukket fra. Det betyr at det etter hvert er plass til et stort, moderne sykehus på Ullevåltomta. Tillegg er det plass til videre utbygging over tid ved behov.

29. mai sendte PBE et varsel til HSØ om at de ikke ville anbefale foreslått reguleringsplan for Gaustad/Rikshospitalet. 1. juni trakk da HSØ sin søknad og ba om å få forhandle frem en løsning sammen med PBE. De har ikke kommet frem til noen endelig løsning, og mange viktige detaljer er ikke løst.

Likevel presser HSØ på for å starte med forprosjektet 1. november i år tross protester fra flere hold. Planen er videre at det skal være «klart» til offentlig ettersyn på nyåret, nesten et år etter planen. PBE har understreket at utredninger og undersøkelser må oppdateres før offentlig ettersyn. Det betyr at det også må foreligge en fullstendig, detaljert og gjennomførbar plan hvor byggehøyde er under 42 meter. På Aker har HSØ også store problemer da tomten heller ikke der er stor nok.

Kommunen har krevd en utredning av Gaustadprosjektet som imøtekommer kravene som PBE og Byantikvaren har satt. HSØ foreslår å rive Domus Medica som ligger syd for Rikshospitalet for å bygge der. HSØ må da finne ny tomt til Domus Medica, noe som også fordyrer prosjektet. Det betyr utsatt byggestart og minst 3 milliarder i økte kostnader. Tydelig at HSØ begynner å bli desperate.


Gaustad psykiatriske sykehus. I planene til HSØ er det forutsatt at pasientene skal flyttes til egen avdeling på Aker, nesten nede ved Sinsenkrysset, med et lite atrium i midten. Det er forsket på og bevist, at pasienter generelt, og spesielt de med psykiske utfordringer har mye større sjanse til bedring i grønne omgivelser med store trær og lite støy.

Forslaget til HSØ blir uansett så kostnadskrevende at det vil gå utover alle de offentlige sykehusene, ikke bare i Oslo, men i hele regionen. Det blir lite penger igjen til vedlikehold og nødvendige nyanskaffelser fremover. Driften skal effektiviseres i en grad ansvarlige fagfolk mener ikke er mulig. Underskudd kan føre til at driften må trappes ned. Det kan skape dramatiske situasjoner og stor usikkerhet blant folk flest.

HSØ har ikke villet høre på faglige argumenter. De er forpliktet til å ha med de tillitsvalgte på styremøtene, men de blir ignorert. Faglige argumenter virker uinteressante for HSØ.

Pasientene, sykehuspersonalet og pårørende. Pasienter og personale på det nåværende Rikshospital må i 10-15 år leve med støy og støv fra byggingen av nybygget. Tenker HSØ overhodet ikke på pasienter og personale?

En fløy, med inngangspartiet, akuttmottaket, hjerteavdelingen og sykehotellet er planlagt revet høsten 2021 for å få plass til det nye høyhuset. Hvor skal pasientene og personalet fra denne fløyen plasseres? Ønsket fra HSØ om å slå sammen de to sykehusene til et nytt Rikshospital der det blir mye omrokkering av avdelinger og splitting av fagmiljøer er direkte destruktivt. Funksjonen som spesialsykehus for hele landet blir utvannet. Ullevål med det godt oppbygde traumeteamet skal legges ned. Når det skjer større ulykker e.l. er det Ullevål som til nå har vært der som en venn i nøden.


Rikshospitalet oversikt fra øst. Illustrasjon: Ratio/ARKITEMA

Teknologi og effektivisering. HSØ mener at ny teknologi kan løse alle problemer, som utfordringer ved smittespredning, ved større ulykker og at teknologien også til en viss grad kan erstatte mange av oppgavene til leger og sykepleiere. For det første er menneskelig kontakt viktig for pasientenes tilfriskning, og uforutsette situasjoner vil alltid dukke opp. Teknologi er ikke ufeilbarlig, og blir fort utdatert. Befolkningen i Oslo vil ha, og trenger et sykehus der pasientene er i sentrum og leger og sykepleiere kan gjøre sin jobb på en forsvarlig måte.

Hva skjer hvis det begynner å brenne, hvis lufteanlegget svikter under en pandemi, hvis dataanlegget svikter eller en eller flere heiser stopper? Terror?

HSØ kan ikke fortsette å bagatellisere mulige unntakstilstander!

Fagmiljøet på Ullevål

Fagmiljøet på Ullevål er i verdensklasse. De må ikke splittes!!! Gjennom mange år er det også bygget opp et robust og svært kompetent traumeteam, som ivaretar de fleste traumepasienter i hele landet (ref 22. juli). Traumeavdelingen er avhengig av at alle de nødvendige avdelingene er plassert i nærheten, som kirurgi, ortopedi, røntgen/MR og andre spesialavdelinger. Lederne har protestert sterkt mot oppsplittingen av traumeavdelingen mellom Gaustad og Aker, og advart om at det vil gi et vesentlig dårligere tilbud.


Tårnbygget ved Ullevål sykehus. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Saksbehandlingen og mangel på åpenhet

I et demokrati som Norge påberoper seg å være, må vi nå få en uavhengig ekstern granskning av hele prosessen. Det er viktig fra et juridisk perspektiv å få avklart hvilke feil og mangler som har skjedd i saksbehandlingen. Hele prosessen oppleves som lukket og hemmelig. Har HSØ vært åpne i forhold til politikerne og Stortinget?

Forutsetningene for Stortingets lånetilsagn høsten 2019 blir nå endret og lånetilsagnet må trekkes tilbake.

Vern av natur og verneverdig arkitektur

Gaustad: Store deler av verneverdig natur vil forsvinne/bli ødelagt dersom HSØ får sin vilje. Det er planlagt en midlertidig helikopterflyplass. Den og en enorm anleggsrigg vil ta mye av verdifull natur. Dessuten ligger det to barnehager og flere boliger rett i nærheten av helikopterflyplassen.

Sikkerhetsmyndighetene krever en nødankomst til det nye Rikshospitalet. Hovedankomsten fra Ring 3 kan fort bli blokkert av stor trafikk, og dermed umulig for ambulanser å komme frem. Nødveien må da bli ført kant-i-kant med Sognsvannsbekken fra den enveiskjørte avkjøringen fra Ring 3 til Slemdalsveien. Denne nødveien er også svært sårbar ved stor trafikk eller trafikkstans. Trafikken vil rasere turveidraget og bekken.

Rikshospitalet og Gaustad sykehus, her vil OUS bygge nytt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Ullevål sykehus: Fra et bevarings- og miljøvernperspektiv blir riving av Ullevål ødeleggelse av en viktig del av Oslo sin historie, et rent hærverk. Ullevål taklet spanskesyken (1918 og 1920) og terroren 22. juli på best mulig måte, og innbyggerne i Oslo er glad i sykehuset sitt. Det er et utrolig vakkert område med gamle, store trær. Dersom tomta blir solgt til boligspekulanter vil uten tvil de fleste høyst verneverdige trærne bli borte.

Det antas at bystyret vil forkaste reguleringsplanene, men i verste fall kan staten overkjøre bystyret med statlig regulering. Håpet er at de som skal gjennomføre statlig regulering innser at planene bryter med plan- og bygningsloven og alt godt faglig skjønn for øvrig. Det kan ventes massive protester fra Oslos borgere om planene skal gjennomføres.

Alt hemmeligholdet har ført til at mange Oslobeboere ikke aner hvor store ødeleggelsene blir med planen til HSØ. Vi vil beholde Ullevål sykehus og få tilbake demokratiet vårt!

DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til meninger@nab.no.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...