Nordre Aker Budstikke

Planlegger nytt bygg på Sogn

Skisse av Sogn transformatorstasjon, sett fra nord-øst. Nytt bygg midt i bildet. Eksisterende bygninger er hvite/grå. Illustrasjon: Rambøll/Statnett

I forbindelse med oppgraderingenn av strømforsyningen i Oslo ønsker Statnett å utvide transformatorstasjonen i Nordbergveien.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

SOGN: Nytt stasjonsbygg på Sogn transformatorstasjon i Nordbergveien 109 har vært ute på høring.

21. desember ga Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) Statnett SF tillatelse til å oppgradere Sogn transformatorstasjon.

Foto: Karl Andreas Kjelstrup

I sakspapirene står det blant annet følgende:

«NVE gir tillatelse til å bygge og drive et nytt 420 kV gassisolert koblingsanlegg og til en ny 200 MVA transformator til erstatning for en eksisterende. Samtidig gis det tillatelse til å rive eksisterende 300 kV koblingsanlegg når de nye anleggene er satt i drift. Det nye koblingsanlegget skal plasseres i et nytt bygg med samlet grunnflate på ca. 1670 m2 og største takhøyde på om lag 15 meter. Høyden er tilsvarende som for tilliggende, eksisterende bygg, men i tilknytning til det nye bygget kommer det et inntrekksstativ som stikker ca. 12 meter over mønet. I sammenheng med ombyggingen gir NVE også tillatelse til å forskyve det siste spennet inn til stasjonen på eksisterende 300 kV ledning Sogn-Nes med opptil 40 meter, og til å legge om og bygge nye interne kabler på stasjonen. I forbindelse med at det legges nye kabler mellom transformatorer og det nye koblingsanlegget, vil det etableres muffeanlegg og beskyttelsesvegger rundt disse ved eksisterende transformatorceller. Med unntak av justeringen på 300 kV ledningen, vil alle tiltak gjennomføres innenfor eksisterende gjerde på stasjonen. Når eksisterende koblingsanlegg rives, vil inntil 7-10 daa av dagens stasjonsområde kunne frigjøres.»


Plankart.

I tillegg står det også om transformatorstasjonen:

«Sogn transformatorstasjon er viktig for forsyningen til Oslo. Stasjonen ble anlagt i 1949 og store deler av dagens anlegg er fra 1960-tallet og har nådd forventet teknisk levetid. Det er derfor behov for utskifting av gamle anleggsdeler samt for å øke kapasiteten. Samtidig med at anleggene fornyes, ener NVE det er rasjonelt å spenningsoppgradere stasjonen. Tillatelsen til ombygging av Sogn transformatorstasjon ivaretar slik et umiddelbart behov for reinvestering for å bedre forsyningssikkerheten.»

Fasadetegninger for det nye stasjonsbygget har å vært ute på høring i Oslo kommune. Høringsfristen gikk ut 10. februar.

LES OGSÅ: Ny busslinje 40 skal betjene Gaustad og Øvre Sogn, og vil ha endeholdeplass like ved transformatorstasjonen.


I fjor startet Statnett arbeidene med å oppgradere kabelforbindelsen mellom transformatorstasjonen på Sogn og en tilsvarende stasjon på Ulven. Det er snakk om en 6,4 kilometer lang kabeltunnel for å sikre fremtidens strømforsyning i Oslo. Arbeidene er anslått å ville pågå i fire år. Utkjøringen av masser som sprenges bort i den nye tunnelen skjer fra Rektorhaugen. Her an du lese vår omtale av prosjektet, fra før det startet vinteren 2018.

Saken kan følges i Plan- pg bygningsetatens saksinnsyn, trykk her.

Her er dagens transformatorstasjon, sett fra Nordbergveien. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...