Nordre Aker Budstikke

John Colletts plass nærmer seg ferdig:

– Plassen blir litt «røffere» enn det som først var skissert

Ambisjonene for John Collets plass på Ullevål var store i planleggingsfasen. Slik ser det ut i august 2020. Foto: Christian Fredrik Borg

Fire år etter arkitektkonkurransen, vil oppgraderingen av John Colletts plass trolig bli helt ferdig i løpet av høsten. Planene har blitt endret mange ganger underveis.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ULLEVÅL: Fire år etter at Dronninga Landskap vant arkitektkonkurransen for ny John Colletts plass i 2016, startet gravearbeidene omsider i mars i år.

Nå er grunnarbeidet ferdig, og det er kun montering av benker, søppelkasse og informasjonsskilt samt beplantning som gjenstår før den nye torg- og møteplassen er klar til bruk.

– At dette ikke har kommet tidligere skyldes leveringstider fra leverandører. Hvis det som er bestilt ikke blir forsinket, vil plassen stå ferdig i månedsskiftet september/oktober, sier Bent Gether-Rønning, spesialkonsulent for plan- og byggesaker i Bydel Nordre Aker.

Beplantning er noe av det som gjenstår før plassen er ferdig oppgradert. Foto: Christian Fredrik Borg

Vannspeil og dressinbenker

Dronninga Landskap skrev i sin beskrivelse av planene tilbake i 2016 at det skulle oppstå «ei grønn øy, en pollinatorpark med bi- og sommerfuglvennlig vegetasjon».


Det var også tegnet inn et lite vannspeil ytterst ute mot Sognsveien og sykkelparkering ut mot Vestgrensa. Grøntstrukturen langs østsiden av Sognsveien blir opprettholdt.

Slik så Dronninga Landskaps reviderte forslag av John Colletts plass ut i november 2016. De ville først fjerne trikkesløyfa, men måtte endre det i det reviderte forslaget. Foto: Dronninga Landskap/Bydel Nordre Aker

«Trikkesløyfas geometri danner karakter og skaper identitet på plassen. Den skal kunne brukes av trikken ved spesielle anledninger. Vi ser for oss at det går an å lage dressinbenker på skinner. Vi lager et nytt hensettingsspor for dressinbenken, slik at de bare flyttes til siden ved store arrangementer eller den sjeldne gangen at veterantrikken kommer.»

Det manglet heller ikke på inspirasjon.

«Vi har sett en slik variant av solbenker av tre som på the High Line i New York, og vil gjerne lage en norsk variant.»


Dronninga Landskap var inspirert av "dresinbenker", slik som disse på gamle togskinner i High Line park i New York. Men de har ikke latt seg realisere på John Colletts plass. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Illustrasjonsfoto)

– Skalert tilbake

– Hvilke forskjeller er det mellom sluttresultatet og det opprinnelige planforslaget?

– Begrenset økonomi har gjort at prosjektet har blitt skalert tilbake. Dette innebærer først og fremst at valg av materialer er endret. Eksempler er at stein som er benyttet i hovedsak er gjenbrukssten og at asfalt er av mer standard type, sier han.

Gether-Rønning har ikke mulighet til å sammenstille opplysninger om hva prosjektet har kostet totalt og hva de ulike delene har kostet. Det vil bli forberedt en sak til Nordre Aker miljø-, plan- og samferdselskomité og bydelsutvalget.


– Det er forberedt for belysning av beplantning, men lysarmaturer vil ikke bli installert i denne omgang. Belysning vil kreve ekstra finansiering. Området øst før Vestgrensa 2 er rustet opp, men ikke nyanlagt som det opprinnelig var tenkt.

Allerede før arkitekten var valgt, hadde forprosjektet blitt bevilget 400.000 kroner fra Eiendoms- og byfornyelsesetaten.

Benk som scene

I Dronninga landskaps første planforslag var det også tiltenkt at det skulle komme en scene.

– Her kan det være uteservering av og til, marked og gatefest, sa Rainer Stange i Dronninga Landskap under en presentasjon av planene i 2016. Skissen ga også plass til en scene.

Rainer Stange i Dronninga Landskap AS under en presentasjon av planene forsommeren 2016. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (arkivfoto)


Han viste til at dersom benkene plasseres på de rette stedene, og tar hensyn til sola, vil de kunne bli brukt nesten hele året. Også skøytebane av overflatevann skulle det være plass til i Dronningas forslag.

Når parken står ferdig, vil det være uten en egen scene.

– Den sentrale benken som skal monteres, er ment å kunne benyttes som en scene. Det vil også være strømuttak knyttet til denne. Utforming og størrelse av denne er tilpasset anlegget for øvrig. Sikkerhetsavstander til trikkesløyfe og tilpassing til resten av plassen har bidratt til utformingen, forklarer Gether-Rønning i Bydel Nordre Aker.

Denne benken vil også kunne brukes som en scene, mener spesialkonsulenten. Foto: Christian Fredrik Borg

Spesialkonsulenten medgir at det kunne vært ønskelig med en større flate.

– Vurderingen har vært at den daglige bruken av plassen måtte prioriteres.

– Høye ambisjoner fra start

– Hvordan vil du som spesialkonsulent i bydelen oppsummere og se tilbake på prosessen?

– Ambisjonene fra starten var høye. Mye tid og krefter ble benyttet for å gjøre et godt grunnarbeid. Dette ga et godt utgangspunkt, men gikk også litt på bekostning av penger til det fysiske prosjektet, sier han og legger til:

– Mange aktører med forskjellige ønsker og krav har sammen med en anstrengt økonomi gjort det utfordrende å finne en god løsning som tilfredsstiller alle. Disse kravene har også til dels vært kostnadsdrivende.

Sykkelstativ utenfor Kiwi-butikken er en del av prosjektet. Foto: Christian Fredrik Borg

Han forteller at Dronninga Landskap gjennom hele prosessen har vært løsningsorienterte som samarbeidspartner.

– Sluttresultatet har blitt bra. Noen av de rimeligere løsningene vi har landet på har etter vår mening faktisk gjort resultatet bedre. Plassen blir litt «røffere» enn det som først var skissert. Dette gjelder blant annet bruken av gjenbrukssten, som passer bedre inn i lokalmiljøet.

Teknisk illustrasjon over prosjektet slik det vil bli ferdigstilt. Klikk for større bilde. Foto: Bydel Nordre Aker

Første halvdel av oktober

Prosjektet ble først forsinket fordi de måtte tilbake til tegnebrettet for å nedskalere prosjektet i tråd med økonomiske rammer. Koronasituasjonen gjorde også at prosjektet ble ytterligere forsinket.

– Hovedeffekten av siste forsinkelse er at beplantningen ikke kom på plass som planlagt i vår. Vi vil derfor ikke se full effekt av beplantningen før neste år, men plassen vil kunne benyttes aktivt fra oktober av.

Skinnegangen i trikkesløyfa er Sporveiens ansvar. De ønsket ikke å skifte eller oppgradere denne nå, og derfor er det fortsatt gammel asfalt mellom sporene. Foto: Christian Fredrik Borg

Når alle er tilbake etter sommerferie, vil det bli diskutert om det vil bli en markering av åpningen. Det vil trolig bli begrenset som en følge av situasjonen.

Det er sannsynlig at åpningen vil bli i første halvdel av oktober, ifølge spesialkonsulenten.

Opprinnelig skulle plassen være ferdig i 2019, med en prislapp på ca. 10,6 millioner kroner, men i 2018 måtte planene nedskaleres da bydelen ikke fikk innvilget mer enn fire millioner kroner i en støtteordning fra Oslo kommune. På dette tidspunktet hadde forprosjektet allerede kostet over 3 millioner. Dette skapte splid i bydelsutvalget. De første tilbudene fra entreprenør lå i fjor høst over den økonomiske rammen bydelen hadde til disposisjon, og etter en justert anbudsrunde ble Braathen Landskap tildelt kontrakten på i overkant av 3 millioner kroner midt i desember 2019.

Da bydelspolitikerne ble informert om prosjektfremgangen i mai i år, skrev bydelen i saksdokumentene at «Selv en relativt liten sak som opprustning av en plass kan bli ganske kompleks. I denne sammenheng har saken vært forelagt Byantikvar, Bymiljøetat, Vann og avløp, Sporveien og Plan- og bygningsetat som alle har hatt sine interesser som skulle ivaretas. Disse interessene har gitt til dels sterke føringer på de skissene som først ble laget og hvilke endringer som har blitt gjort underveis.»

I møtet i mai kommenterte Sidsel Kjeldaas Salte (H), som også sitter i bydelens Miljø-, plan- og samferdselskomité (MPS), at Bydel Nordre Aker har tatt én viktig lærdom av dette prosjektet:

– Bydelen bør ikke stå ansvarlig til siste slutt i et prosjekt som dette. Mye har skjedd; husk hvordan dette har endret seg siden starten. Dette er ikke noe administrasjonen i bydelen bør stå for.

Les mer om hvordan bydelsutvalget kommenterte arbeidet med plassen, her.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...