Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Plasten må bli en gullgruve»

Truls Berge Vidnes, leder Nordre Aker AUF. Foto: NORDRE AKER AUF

KOMMENTAR: – Miljøbevisste ildsjeler jogger langs strendene våre og plukker plast. Da kan ikke staten Norge stå ved strandkanten som en kjip og unyttig tilskuer.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 20.09.2018 kl 10:20

Hvem skal sørge for et plastfritt hav? Finn.no eller Erna Solberg?

Det er plast som holder produkter som er igjen er dekket av plast, vi har sugerør av plast som er pakket inn i plast og plastbokser som har plastemballasje. Mildt sagt, vi har veldig mye unødvendig plast. Dette er med på å endre jordkloden vår. Den gjør vinteren kaldere og sommeren varmere.

Klimaendringene skjer. På under ni måneder har vi hatt mye mer snø og sol enn det som er normalt. Oslo har vært Europas varmeste by, og vi må nå i Norge tåle alt fra minus 30 til pluss 30 grader. Det media omtaler som en «fin sommer» er egentlig en del av et større bilde. Og vi må snu trenden før det er for sent.

Spørsmålet blir: Hvem må ta ansvar? I sommer har vi hørt om joggegrupper som drar langs strendene våre og andre steder, og plukker opp plast.

Finn.no har også en kampanje hvor de tilbyr deg penger for plastavfall. Alle initiativ som får ned plastforsøplingen er bra, men til syvende og sist kan vi ikke overlate havets fremtid til et par ildsjeler og bedrifter som vil markedsføre seg selv.


Politikerne har ansvaret og muligheten til å forme samfunnet vårt i en reell plastfri retning. Og det er på tide at de kommer på banen.

For å virkelig gjøre en forskjell må staten Norge ta de harde takene. Vi må sørge for at unødvendige ressurser ikke brukes, spesielt de som er skadelige for både oss og miljøet.

Samtidig må vi gjøre at det som blir brukt skal være så lite skadelig som mulig.

I dag er det billigere for bedrifter å bruke ny plast fremfor å resirkulere plasten som allerede er i bruk. Ser man på den enorme mengden plast vi i dag bruker, er det ingen overraskelse at en del havner i havet.

Det er mye som kan gjøres for å stoppe dette og få ned mengden. Vi kan innføre panteordninger på all plast. Vi kan også ha en felles panteordning for hele Europa slik at brusen du kjøper i Sverige eller Hellas kan pantes i Norge.


Et annet forslag er å innføre en avgift på ny plast. Dette gjør resirkulering til business. For om vi virkelig skal engasjere bedriftene må vi trykke på penge-knappen. Det handler om å skape et system hvor plasten i havet må bli en gullgruve for de som ønsker å løse problemet.

Høyre, FrP og Venstre må melde seg på dugnaden. Miljøbevisste ildsjeler jogger langs strendene våre og plukker plast. Da kan ikke staten Norge stå ved strandkanten som en kjip og unyttig tilskuer.

DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til debatt@nab.no!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...