Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Julegliset er på plass! Foto: Bård Salvesen

Tejn (18) ble hekta under nedstengningen:

– Plutselig endte jeg opp med et lederverv

UNG I NORDRE AKER: Tejn Rolland (18) meldte seg inn i Unge Venstre for to år siden, og ble hekta – nå er han leder av Osloavdelingen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

NYDALEN: Tejn er elev på Nydalen, og deler opp tredjeklasse i to år for å få tid til politikken, som han bruker et par timer på hver dag. Eller fem til seks. Det er litt vanskelig å sette et tall på. Han vil endre skolen, redde klima og gjennomføre rusreformen.

Hekta

– Jeg meldte meg inn i Unge Venstre for to år siden, under valgkampen i 2019, men jeg gjorde egentlig ikke noe med det. Så kom nedstengningen i fjor, og da begynte jeg å følge med på digitale møter, og møtte opp på ett fysisk. Så var jeg hekta. Til slutt endte jeg opp med et styreverv, og etter denne valgkampen hadde jeg plutselig et lederverv.

Ballen begynte altså å rulle ganske fort for Tejn, og han forteller at engasjementet startet med skolevalgkampen i 2019. Han så tidligere Unge Venstre-leder Sondre Hansmark i en skoledebatt, og ble så overbevist at han måtte melde seg inn.

– Men grunnen til at jeg ble aktiv... der er jeg litt usikker. Jeg hadde jo vært interessert i politikk en stund, også fikk jeg på en måte inntrykk av at det er veldig lett å påvirke. Det er bare å melde seg inn og møte opp, så får du mye større mulighet til å påvirke hvordan ting faktisk fungerer.

Leder i Oslo Unge Venstre, Tejn Rolland. Foto: Christian Fredrik Borg (Arkivfoto)


Men selv om Tejn hverken har vært innmeldt eller aktiv særlig lenge, har han allerede rukket å bli med på både opp- og nedturer. Han er spesielt fornøyd med én bragd:

– Jeg er veldig, veldig stolt over årets skolevalg. Vi i Oslo Unge Venstre, klarte å få 12,9 prosent oppslutning blant alle videregåendeelever i Oslo. Det er det høyeste noensinne. Personlig, satt jo jeg i debatt på den skolen hvor vi fikk flest stemmer, Natur vgs., hvor vi fikk over 30 prosent. Da var jeg rimelig stolt etterpå.

Det var ingen som forventet de tallene, forteller Tejn. Før resultatene kom tikkende inn, hadde ungdomspolitikerne et internt veddemål om hvordan det skulle gå, og den mest optimistiske av dem tippet 9 prosent.

– Vi var veldig gira den kvelden.

Legalize it – eller?

Men et par nedturer har det også blitt – Tejn er ikke begeistret over fjerningen av Unge Venstres kampanjemateriale. Spesielt når det skjer på hans egen skole.


I november, ble ungdomspolitikerne som hadde stand på Nydalen VGS, bedt om å fjerne materiell med påskriften «Legalize it». Det er ikke første gangen, men Tejn forventet ikke at de skulle skje på Nydalen.

– Jeg var ikke der selv, men jeg fikk vite det senere. Det synes jeg er utrolig rart. Fordi jeg kjenner jo til Nydalen og ledelsen, og jeg hadde aldri trodd at de skulle gjøre noe sånt. Det var jo en stor sak om det i 2019, og man skulle trodd at alle skoler hadde fått med seg at det ikke skal skje. Så det synes jeg ingenting om.

Han forteller at skolen var kjapp med å unnskylde og å kalle han inn til et møte, men det var fremdeles en rimelig sur bismak igjen.

– Jeg undrer jo alltid over, hvorfor det er noen budskap det skjer med. Og det handler om at det er stigma mot de som tar til orde for det de mener er en tryggere ruspolitikk. Jeg synes det er vanskelig, fordi det er vår rett til å ytre våre meninger, men bare fordi de ikke liker budskapet, finner de en unnskyldning for å fjerne det. Det er sikkert mange som tror det også, at det er reklame for hasj. Men det er det ikke.

Skole og klima

På talerstolen. Foto: Magnus Hundvin

- Hvorfor Venstre?

– Da jeg lette etter et parti, så jeg ikke nødvendigvis etter konkret politikk, men verdiene som ligger bak. Hvilke verdier er det som gjør at de mener ulike ting? Jeg mener egentlig at det er det viktigste å se etter.

Og for Tejn, er personlig frihet avgjørende. Da sto han plutselig mellom Venstre og Fremskrittspartiet, og det var ikke et vanskelig valg for han:


– Samtidig som jeg er opptatt av frihet til hvert enkelt menneske, så mener jeg at det skal gjelde alle. Selv om jeg har mye frihet, skal jeg fremdeles gjøre alt jeg kan for at du også får det. Der mener jeg at Frp svikter.

Han mener at den personlige friheten skal inn i alle ledd, men særlig skolepolitikken er sentral hos den unge lederen. Selv tar han jo videregående over fire år, men prosessen for å få det til var slett ikke enkel.

– Det bygger veldig på min personlige erfaring med skolen, men jeg har opplevd et veldig rigid og A4-basert skolesystem, hvor det er veldig lite rom for individuell tilpasning. Det virker som at hver gang man faktisk får litt fleksibilitet, er det ikke fordi systemet er lagt opp sånn, men fordi man har én rektor eller én lærer som gjør ekstra mye arbeid.

Tejn synes også det er helt merkelig at vi har så mange obligatoriske fag på videregående, og tenker egentlig at alt burde være valgfritt. I tillegg har elevene for liten innflytelse over egen skolehverdag, og han har problemer med å forstå hvorfor man må starte så tidlig.

– Man starter jo gjerne 9.30, når forskning viser at ungdom ikke klarer å fokusere like bra så tidlig. Det er mange sånne ting. Elevene bestemmer overraskende lite.

Men selv om han åpenbart har mange tanker om skolepolitikken, er det klima som er aller viktigst.

– Realistisk sett, er miljø og klima den aller, aller viktigste saken. Og det burde det være for alle. Jeg synes ikke vi har gjort nok, og vi ligger ikke an til å gjøre nok, og spesielt vi som ungdom har et ansvar for å si «dette er vår framtid det går på bekostning av».

Pessimist

– Hvilket parti ville du valgt hvis det var fullt i Venstre?

– Hvis du ser på mengden saker jeg er enig med, ville jeg gått til Høyre. Men, så er klima og miljø så viktig, at jeg ville meldt meg inn i MDG. Jeg er uenig i mye av deres politikk, men de setter klima så mye høyere på dagsordenen enn Høyre. Når klimakrisen er fikset, kan jeg gå tilbake.

Når det kommer til ambisjoner, er Tejn litt usikker, og satser på å ta det som det kommer. Han har hverken ministerpost eller Stortinget som mål, men det hadde jo ikke skadet.

– Jeg har sagt til meg selv at jeg skal drive med politikk helt til det ikke er gøy lengre. Men på en annen side, burde jeg jo egentlig fortsette helt til jeg har fått gjennomslag for alt jeg mener, men det kommer jo ikke til å skje.

– Det kan jo være jeg blir dritlei og melder meg ut. Kanskje jeg melder meg inn i Rød Ungdom? Haha!

Tejn på Nordre Åsen sammen med partileder Guri Melby, og Gam Thi Huynh og Hatem Ben Mansour fra Skeid, og Knut Fjeld fra Sagene Venstre, bak. Foto: Christian Fredrik Borg

Bortsett fra politikken, har han også spilt fotball, uten at det virker som en gjennomførbar karriere:

– Jeg har spilt i Skeid, og jeg har aldri vært god. Jeg har vært både spiller, trener og dommer. Så jeg har gjort alle tre, og nå er jeg ferdig.

– Hva tror du blir spennende i politikken fremover?

– Det blir jo spennende for Venstre, fordi denne regjeringen symboliserer egentlig alt vi er uenige med. Jeg tror de neste par årene blir preget av at man har en posisjon i landet som ikke gjør i nærheten av nok for å redde klima, og man har en posisjon som ikke gjør noe for å hjelpe rusbrukere, og som innskrenker asylsøkernes rettigheter. Jeg er egentlig ganske pessimistisk.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...