Politianmelder hærverk på brakkeriggen

Ved to anledninger har ruter blitt knust på brakkeriggen på Havnajordet. Nå går VAVs entreprenør til politianmeldelse. Foto: Vann- og avløpsetaten
Etter at en stor stein nylig er kastet inn gjennom et vindu på brakken, har Vann- og avløpsetatens entreprenør nå politianmeldt saken.
Publisert: 20.01.2021 kl 12:09
NORDBERG: Vann- og avløpsetatens (VAV) brakkerigg nederst i akebakken på Havnajordet har skapt stort engasjement, der den ligger plassert i bunnen av den populære akebakken mellom Korsvoll og Tåsen.
Lokalpolitikerne har engasjert seg, og akende barn skal ha kollidert i gjerdene, slik Nordre Aker Budstikke har skrevet om tidligere. Vann- og avløpsetaten har derfor sat opp alpingjerner for at forhindre ulykker.

Det er satt opp alpingjerder på området i bakken for å unngå akeulykker. Foto: Vann- og avløpsetaten
Hærverk
Men det er ikke bare verbal misnøye med anleggsriggen. Over en periode på noen måneder har brakkene blitt utsatt for hærverk, opplyser etaten i en melding til Nordre Aker Budstikke onsdag.

Ved to anledninger har ruter blitt knust på brakkeriggen på Havnajordet. Nå går VAVs entreprenør til politianmeldelse. Foto: Vann- og avløpsetaten
– Brakkeriggen som er etablert på Havnabakken har de siste månedene vært utsatt for to hendelser av alvorlig hærverk. En stor stein er kastet gjennom et vindu og inn i brakkene og gjerdene rundt riggen er også ødelagt av uvedkommende. Vann- og avløpsetaten ser svært alvorlig på ødeleggelsene og vil informere om at entreprenøren har politianmeldt sistnevnte hendelse, skriver etaten til Nordre Aker Budstikke.
Hærverkene skjedde natt til 9. november og 15. januar, og sistnevnte hendelse er nå politianmeldt av Becker entreprenør. Hendelsene skaper en utrygg situasjon til anleggsarbeidere som oppholder seg i brakkene, ifølge VAV.
– Arbeidet i området er absolutt nødvendig. Vann- og avløpsrørene i dette området er gamle og trenger rask utskiftning fordi det er fare for at rørene kollapser. Formålet til prosjektet er å gi dette området en robust og sikker vannforsyning og en god avløpshåndtering, sier prosjektleder Rosario Fagre, i meldingen.
– Vi følger strenge HMS-krav og vår entreprenør må sikre at mannskapet har en trygg arbeidsplass. Arbeiderne skal ikke måtte være redde for å bli skadet på jobb. Vi har aldri tidligere opplevd en slik type hærverk på våre anlegg, og ser svært alvorlig på dette, understreker Fagre.

Det er satt opp alpingjerder på området i bakken for å unngå akeulykker. Foto: Vann- og avløpsetaten
– Kan føre til forsinkelse
Vann- og avløpsetaten skriver at framdriften kan bli forsinket og gi prosjektet ekstra kostnader.
– Dersom hærverket fortsetter, må vi bruke tiden på å planlegge for ytterligere sikkerhetstiltak rundt brakkeriggen framfor å konsentrere oss om å få rørene ned i bakken.
Det er Bymiljøetaten som er parkforvalter av Havnajordet, og som har gitt VAVs entreprenør tillatelse til å bruke tomten til rigg- og anleggsområde. I dag er det ingen andre ledige tomter i området til leie for anlegg, ifølge VAV.
– Vi håper på et godt samarbeid med beboerne og nærmiljøet i tiden framover mens anlegget pågår, sier Rosario Fagre.
Arbeidet
VAV skriver dette om hvorfor anleggsarbeidet er nødvendig:
Redusere kjeller- og gateoversvømmelser
Avløpsnettet skal oppgraderes (separeres) for å redusere overløpene i området. Et overløp er når både avløpsvann og regnvann ledes ut av avløpsledningen. Slike overløp går ofte til nærmeste elv eller bekk, men noen renner også ut på veien eller ned i kjellere. Overløpene oppstår oftest etter intens, hyppig og lokal nedbør og gjør at elver forurenses og i noen tilfeller oversvømmelse i kjellere.
Vi skal separere dagens avløpsledninger hvor avløpsvann og overvann går i samme ledning til én ledning for avløpsvannet og én for overvann for å redusere antall slike hendelser.
Avløpsledningene som ligger i området nå er underdimensjonert og er svekket av alder. Den intense nedbøren gir rørene et trykk som kan gjøre at rørene enten går i overløp, eller kollapser.
Om årsakene til at vannledningene skiftes ut, skriver VAV:
Jevnt og stabilt trykk i kranen
Det blir bedre trykk i vannledningsnettet og de som bor i området vil få et jevnt trykk i kranen med nye vannledninger.
Området vil også være sikret tilstrekkelig vann ved et eventuelt ledningsbrudd. Faren for brudd på vannledningene vil også reduseres betraktelig når vi nå erstatter gamle skjøre rør med nye rør av dagens krav til standard.
Bedre brannvanndekning
Vannledningene i området har liten dimensjon. Ved en utrykning for brannbiler, vil ikke brannvesenet kunne få nok trykk fra ventilen til å kunne bruke brannslangen. De nye rørene har en større dimensjon og vil sikre at mannskapet kan utføre brannslukking på beste måte.
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!