Nordre Aker Budstikke

Politiet advarer etter mulig metanoldødsfall i Oslo

Dødsfallet settes i sammenheng med at en annen mann i helga ble innlagt på Ullevål sykehus med metanolforgiftning. Han og den avdøde var fredag 11. september sammen i en leilighet i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Politiet frykter metanolholdig sprit kan være i omløp etter at en mann natt til lørdag ble funnet død i Oslo.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.09.2020 kl 13:23

OSLO: – Ved obduksjonen tirsdag ble det funnet spor av metanol i kroppen til avdøde, sier leder av etterforskningsseksjon drap ved Oslo politidistrikt, Anne Alræk Solem til NTB.

Men hun understreker at endelig dødsårsak så langt ikke er bekreftet.

Dødsfallet settes i sammenheng med at en annen mann i helga ble innlagt på Ullevål sykehus med metanolforgiftning. Han og den avdøde var fredag 11. september sammen i en leilighet i Oslo.

Fire i samme leilighet

– Først ble hendelsene etterforsket hver for seg, men vi fant etter hvert ut at de opphold seg i samme leilighet fredag kveld, sier Alræk Solem.

To andre menn var også i leiligheten samme kveld. Politiet har fått kontakt med den ene av disse, som blir fulgt opp av helsevesenet, og har identifisert og forsøker å få kontakt med den andre.


Alræk Solem understreker at politiet kun har fått melding om dette ene tilfellet av metanolholdig sprit. De frykter likevel at mer farlig metanolholdig sprit kan være i omløp.

– Dette er en advarsel til publikum om å ikke kjøpe sprit eller alkohol fra ulovlige forhandlere eller privatpersoner, understreker Alræk Solem.

Nordre Aker Budstikke og Sagene Avis har spurt i hvilken bydel dette har skjedd.

– Vi går ikke ut med i hvilken bydel denne hendelsen har skjedd nå. Det relevante er at det er livsfarlig metanolholdig sprit i omløp i Oslo, og det kan ramme alle bydeler inkl. Sagene og Nordre Aker, svarer kommunikasjonsrådgiver Steinar Wulfsberg-Gamre i Oslopolitiet i en e-post.

Han skriver at politiet velger å gå ut med informasjonen for å hindre at andre blir skadet av farlig metanolholdig sprit- Politiet advarer publikum på det sterkeste mot å kjøpe sprit og alkohol fra ikke legale forhandlere eller privatpersoner. Dersom spriten er tilsatt metanol kan den være dødelig.


Fakta: Metanol

  • Metanol er en billig fargeløs alkohol med svak lukt som av og til tilsettes ulovlig i sprit og som er vanskelig å oppdage.
  • Metanol kan brukes som løsemiddel og i industrien. Inntak kan gi alvorlige skader og i verste fall være dødelig.
  • Symptomer inkluderer kvalme, magesmerter, synsforstyrrelser, tungpustethet, hodepine, forvirring, svimmelhet og kramper. Det kan føre til koma, pustestans og hjertestans.
  • Det kan ta 10 til 30 timer fra man inntar metanol til man merker symptomer på forgiftning. Det kan ta enda lengre tid dersom man har drukket vanlig alkohol i tillegg.
  • Hvis metanol finnes i spriten, er det fordi den er tilsatt. Den er ikke et resultat av «feilproduksjon».
  • Metanolforgiftning krever sykehusbehandling.

(Kilder: Helsenorge.no / NTB)

Kjenner ikke opphavet

– Vi ber alle som enten har informasjon om denne saken, eller sprit som inneholder metanol, om å øyeblikkelig ta kontakt med politiet, sier leder av etterforskningsseksjon drap ved Oslo politidistrikt, Anne Alræk Solem.

Foreløpig er det ukjent hvor spriten har kommet fra.

– Per nå vet vi ikke opphavet til spriten, men dette er noe vi jobber intenst med å få på det rene.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...