Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Politijurister slutter i fleng, saker må henlegges

Politijurist Henning Holtaas forteller at flere velger seg over i andre stillinger fordi arbeidspresset er så høyt. Foto: Foto: Camilla Svendsen

- Det går utover menneskeskjebner. Det er ingen lett følelse å kjenne på, sier tillitsvalgt Henning Holtaas. Politijuristene i Oslo har så stort arbeidspress at mange sier opp.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 12.02.2014 kl 08:06

OSLO: Se for deg denne situasjonen: En kvinne, brutt ut fra et voldelig ekteskap, blir truet og trakassert av eksmannen. Dette til tross for at han er ilagt besøksforbud. Besøksforbudet er ilagt fordi mannen blant annet har slått ut kvinnens tenner.

Jevnlig må hun tåle at han hamrer på døren hennes og truer med å kutte strupen hennes. To små barn står innenfor døren, livredde for at far skal klare å slå ned døren. Livredde for hva han kan finne på om han klarer å slå inn døren.

Kvinnen er også livredd, man kan ikke vise sine små barn dette.

Politiet har nok på mannen til å kunne sikte ham for vold og trusler, og varetektsfengsle ham.

Fordi oslopolitiets jurister har så mange saker, har de rett og slett ikke hatt tid til å utarbeide en siktelse. I stedet har de vært nødt til å jobbe med rettssaker.

De har vært nødt til å prioritere barneranere og andre straffesaker. Kvinnen og hennes barn må leve i redsel. I alle fall til politiet har tid til å ta saken hennes, men foreløpig kan ingen si sikkert når det vil skje.

LES OGSÅ: Biltyveri henlagt

Går utover menneskeskjebner

Eksempelet over kunne vært en reell situasjon. Det kunne vært en konsekvens av for stor arbeidsmengde, og for få jurister i Oslo - en situasjon som nå begynner å bli prekær.

- Når sakene blir liggende, så kan dette påføre enkelte som er involvert i saken mer traumer. Det går utover menneskeskjebner. Det er ingen lett følelse å kjenne på det. Ofte føler vi oss utilstrekkelige, og at vi ikke klarer å nå målet med samfunnsoppdraget vårt, sier tilittsvalgt for juristene på Stovner politistasjon, Henning Holtaas.

Stovner politistasjon hadde ansvar for den omfattende barneranssaken, hvor 19 unge personer sto tiltalt for flere ran av barn og unge i Oslo.

Før sommeren i fjor var de seks jurister på Stovner. Etter sommeren kom det tre til. Holtaas mener at mange andre saker ville måtte vike dersom de tre juristene ikke hadde blitt tilsatt.

- Da kunne det vært at familievoldssaker, som er stasjonens spesialområde, måtte vike til fordel for denne omfattende saken, sier Holtaas.

LES OGSÅ: Henlegger barnepornosak

36 timer overtid på en uke

Både arbeidsmengden, og det at juristene blir tvunget til å vente med enkelte saker, sliter på politiadvokatene. Prioriteringene er knallharde.

- Jeg har hatt uker hvor jeg har jobbet 36 timer overtid fordi jeg har hatt store og krevende saker, forteller Holtaas.

Han vet at ansatte har sluttet fordi de rett og slett ikke orket mer.

- Det er trist å oppleve at kolleger går fordi de ikke orker mer. Det er demotiverende å se at flinke folk med pågangsmot og riktig innstilling må henge i fra seg hatten, sier han, og forteller at omtrent 25 prosent av juristene i hele politidistriktet sluttet i fjor.

LES OGSÅ: Kjørte i 100 km/t uten førerkort - her endte den ville ferden

Halvparten sluttet på Grønland

På Grønland politistasjon sluttet omtrent halvparten av juristene ved stasjonen i fjor. Grønland har omtrent 30.000 saker å behandle årlig, og er den stasjonen med desidert flest saker.

I dag er det 21 jurister på stasjonen. De skulle vært 26. Tillitsvalgt Kathrine Tonstad mener at årsaken til at juristene sluttet, er sammensatt, men at det høye arbeidspresset var en av de viktigste årsakene.

Juristene har et høyt arbeidspress, det er dårlige muligheter for lønnsutvikling og juristene opplever at de ikke blir satset på, mener hun.

-  Vi må definitivt være flere, men det er like viktig å satse på dem som allerede er her. Hvis ikke velger de seg andre steder, sier Tonstad. Hun omtaler situasjonen som vanskelig.

Situasjonen er den samme på politistasjonene på Manglerud og Sentrum også. Sakene hoper seg opp og arbeidspresset er stort. På Sentrum politistasjon sluttet tre av juristene i fjor.

DittOslo.no har ikke lykkes i å komme i kontakt med tillitsvalgt på Majorstuen politistasjon, men får opplyst at også der er situasjonen den samme som på resten av stasjonene.

LES OGSÅ: Sjekk politiets storfangst

Saker blir henlagt

På Stovner politistasjon har de ni jurister og en påtaleleder. Henning Holtaas forteller om en så krevende hverdag at de ikke får bukt med alle sakene.

- Det er juristenes ansvar å ta ut tiltalte. Er de for få eller det er for mye å gjøre, så blir sakene liggende. Noen saker er de tvunget til å nedprioritere, og noen saker må rett og slett henlegges på grunn av kapasitetsmangel, ifølge Holtaas.

Han forteller at antall kapasitet-henleggelser har økt den siste tiden.

Må ha både hender og planer

Etter det dittOslo.no kjenner til har flere stasjoner i Oslo måtte rå-prioritere og legge ned flere saker på grunn av kapasitet.

Holtaas etterlyser ikke bare flere hender. Han mener at politiet bør ha langsiktige planer helt ned på avdelingsnivå, men ikke uten at planene er gjennomtenkt.

-  Behovet bør analyseres, slik at man kan finne ut hvor mange jurister som trengs på de ulike stasjonene. Dermed kan man organisere juristene etter behovet, mener han.

Økomoniske og lokale planer over flere år er også viktig for at juristene skal holde ut. Selv om jobben er morsom, spennende og varierende, har folk gått på veggen og følt seg tvunget til å slutte.

- Kaos kan en klare i en viss periode, men ikke hver dag over flere år.

LES OGSÅ: Kollekt-tyveri henlagt fordi politiet ikke hadde kapasitet

Må prioritere

Politimesteren i Oslo, Hans Sverre Sjøvold, sier han er klar over at mange av påtalejuristene opplever et stort og tungt arbeidspress. Han skulle gjerne sett at det var flere hender til å utføre oppgavene. Likevel må det prioriteres

- Jeg som politimester må gjøre prioriteringer på mange områder, og foreløpig kjenner vi ikke rammene for budsjettildelingen for 2014, uttaler han.

- Situasjonen er ikke lik på alle seksjonene, men totalt i Oslo politidistrikt har det aldri vært så mange politijurister som i dag. Vi må se på hvordan vi jobber med de ulike oppgavene vi har, og om vi har muligheter for å jobbe annerledes, legger han til.

Vil bli bedre på sikt

Politidistriktet er inne i en endringsprosess på mange områder, også innenfor etterforskning og påtale. Sjøvold forteller at politiet nå vil gjennomføre de store straffesakene digitalt.

- Dette vil på sikt kunne gi effektivisering, og vil blant annet føre til at sakene tar kortere tid i retten, forklarer han.

Videre har politidistriktet opprettet ny felles kriminalseksjon som skal styrke straksetterforskning og gi raskere påtalevurderinger. I tillegg er det gjort  organisatoriske endringer ved at påtaleenhetene er direkte tilknyttet seksjoner og politistasjoner.  

Dette skal gi større rom for å tilpasse etterforsknings- og påtalekapasiteten.

Politimesteren er opptatt av at distriktet skal jobbe riktig og målrettet med straffesakene.

- Imidlertid vil jeg understreke viktigheten av å ha erfarne påtalejurister for å håndtere et økende volum av komplekse straffesaker, og vil i dialog med fagforeningene se på tiltak som vil sikre dette, sier politimesteren.

ANDRE SAKER FRA DITTOSLO.NO:

Her grisekjører politiet (se video)

Lars må velge om han skal bli den nye Ronaldo eller den nye Northug

To siktet for drapsforsøk etter knivstikking

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...