Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Politikerne frykter løpsk Frysjautbygging

Kan bli nytt lokalsamfunn for 4-5000 innbyggere.

Foto: Foto: Kristin Tufte Haga

- Spiller vi kortene riktig kan Frysjaveien-området bli en perle i Nordre Aker. Men det forutsetter at kommunen og private utbyggere samarbeider, ifølge lokalpolitikerne.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.04.2014 kl 10:05

KJELSÅS/FRYSJA: I 2007 la Plan og bygningsetaten (PBE) frem en områdeanalyse utarbeidet for øvre del av Akerselva - Frysjaområdet. Transformasjonen av området kan bety nærmere 140.000 kvadratmeter med ny bolig- og næringsmasse.

Men lokalpolitikerne frykter en "løpsk Frysjautbygging"

- Nå kommer de store reguleringssakene på rekke og rad, Frysjaveien 40, 42, og nylig Møller-gruppen. Skal vi få til en helhetlig utbygging med grønne felt ned mot Akerselva og opp mot Marka, få på plass ny skole, og samtidig legge til rette for en variert boligutvikling og nødvendig infrastruktur så må kommunen snarest gå inn et samarbeid med de private utbyggerne, er leder og nestleder i bydelsutvalget Bent Gether-Rønning (H) og Erik Borge Skei (V) enige om.

Les også: Stort nytt boligfelt på Frysja

Da passer det veldig godt at bydelen fått drahjelp fra en omfattende masteroppgave skrevet av Ingrid Wendelbo, landskapsarkitekt fra Universitetet for miljø- og biovitenskap: "Hvordan kan målet om bærekraftig byutvikling og fokus på bokvalitet i by forenes i transformasjonen av industriområdet på Brekke?".

- Målet er å bygge tett på en måte som samtidig sikrer høy bokvalitet og bærekraft, et grep som vil være en investering for fremtiden. Plan- og bygningsetaten tenker 1100 leiligheter, i mitt forslag er det plass til opp mot 1500 leiligheter, sier Wendelbo.

Ny Kjelsåsvei?

- Ut fra disse prinsippene er det avsatt plass til en ny barneskole, barnehage, og en variert bebyggelsestruktur som tilrettelegger et bredt spekter av befolkningsgrupper. Bebyggelsestrukturen spenner fra blant annet lav rekkehusbebyggelse og town-houseleiligheter til de mer urbane boenhetene, samt studentboliger. Det er mye grønt og flere bekkeløp som nå ligger i rør, og som kan komme opp i dagen igjen, ifølge Wendelbo.

- Samtidig har jeg vist at man kan åpne området på en helt ny måte ved å legge om Kjelsåsveien, sier Wendelbo.

Kjelsåsveien foreslås lagt om i ny trasé som "Nye Kjelsåsvei". Midtveis i området møter veien en nedskalert Frysjavei i en sentral torgallmenning før den slynger  seg mot nordvest opp til Maridalsveien. Veien som er delvis utformet som en allé, er tilrettelagt spesielt for gående, syklende og kollektivtransport, og er mindre egnet for fremmedkjøring.

Borge Skei og Gether-Rønning liker godt planene.

- Vi er svært glade for at denne masteroppgaven, som kan ses på som en mulighetsstudie, fikk denne timingen. Dette blir spennende. Selv om det er flere måter å gjøre dette på, er forslaget et eksempel på et helhetlig grep. Det er riktig å se på øvre del av Akerselva med friske øyne det skal utvikles et nytt lokalsamfunn for 4 - 5000 innbyggere.

- Dessuten legger også Kommuneplan 2030 føringer for et fåtall utvalgte store utbygginger i ytre by. Frysjaveien er allerede foreslått som et slikt område. Det betyr krav om en felles, helhetlig planlegging, legger de to lokalpolitikerne til.

Utbyggingsselskap

Bydelen ber om at det opprettes et utbyggingsselskap, etter modell av Ensjøutbyggingen, for å samordne ulike eiere og kommunen.

- Dette er en vinn-vinn-situasjon. Kommunen sørger for skole, barnehage og samferdsel. Private vil også kunne bygge tettere og med høyere utnyttelsesgrad når dette skjer etter en overordnet plan. Allmennheten får flotte forhold langs Akerselva - ja en ny blågrønn perle i bydelen.

Gether-Rønning og Borge Skei har bedt om et møte med byutviklingsbyråd Folke Fredriksen (H) og samferdselsbyråd Melby (V) for å diskutere saken nærmere.

- Dette er en sjanse vi har nå. Derfor håper vi det skal være mulig å forankre denne tenkningen inn mot Rådhuset, sier Gether-Rønning og Borge Skei.

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...