Øystein «Pølsa» Pettersen:
Sier aldri «Ha en god dag!», han sier noe annet

Lygna i fjor, under NM 50 kilometer klassisk, og med Øystein Pølsa Pettersen. Foto: Terje Pedersen/NTB
Seriøs klovn med dårlig legg og nye MM-rekorder Øystein «Pølsa» Pettersen rakk å sette to rekorder før han måtte kaste inn håndkleet i årets utgave av Mesternes Mester.
Publisert: 03.01.2021 kl 19:10
Sist oppdatert: 03.01.2021 kl 19:10
OSLO: Ny runde med NRKs Mesternes Mester. Fredag omtalte Nordre Aker Budstikke orienteringsløperen Anne Margrethe Hausken Nordbergs deltagelse i programmet. Tidligere landslagsløper på ski, Øystein «Pølsa» Pettersen er også med i starten av programmet, han har vokst opp på Linderud, rett over bydelsgrensa. Journalist Stein-Erik Kirkebøen tok en prat med Øystein, etter premieren på denne runden av Mesternes Mester:
Allerede i første program, på øvelse nummer to, måtte Pettersen forlate deltakerhuset i Arendal. Gråtende, på krykker. Det tok ikke lang tid før telefonen ringte.
– Det var tidligere lagkamerat Tor Arne Hetland, som vant Mesternes Mester i 2012, som ringte og gratulerte.
Gratulerte?
– Ja, med at jeg satte ny rekord i å forlate konkurranse tidlig og at jeg hadde sippa på TV.

Øystein (Pølsa) Pettersen endte på krykker under innspillingen av Mesternes Mester. Foto: Sunniva Luca Veliz Pedersen, Rubicon TV/NRK
– Det satt i leggen
For de som ikke har sett det: Deltakerne skulle spurte fram og tilbake med puslespillbrikker mens de slepte på en sekk med halve kroppsvekten.
– Det satt i leggen på den første spurten. Jeg har slitt litt med beina, de er slitne. Men de har aldri vært sånn. Det var skikkelig vondt. Men jeg var så full av adrenalin at jeg prøvde litt til før jeg skjønte at jeg var sjanseløs. Og jeg som hadde sett sånn fram til å aktivere konkurransegenet igjen!
Så bar det rett til legen. Diagnosen var «tennislegg», muskelavrivning.
– Legen var snill, for det heter også «gammelmannslegg», det rammer gjerne voksne mosjonister, sier Pettersen som etter tre måneder fortsatt ikke er bra.
Men leggen holder til hverdags:
– Jeg er bra nok. Jeg fungerer i hverdagen, jeg kan være med barna på fem og åtte år og det er ikke vondt å gå på ski. Men ambisjon om å sette rekord på 110 meter hekk, det har jeg ikke lenger.
På ski da?
- Jeg trener stort sett hver dag, men har ikke lenger ambisjoner om noe annet enn å ha gode opplevelser. Jeg håper på å gå Birken i mange år. Selv om det kommer til å gå saktere og saktere, vil jeg være like blid, sier gladgutten fra Brobekk som har karakterisert seg som «landslagets klovn».
Men han var ikke mer «klovnete» enn at han – blant mye annet - fikk med seg et OL-gull i sprintstafett i 2010.
Tenke sjæl
– Jeg kunne nok hatt en større karriere hvis jeg hadde vært flinkere og mer bevisst på å gjøre det som var best for meg og ikke alltid det som ble forventet. Jeg skulle stått tryggere i egne sko.
Den erfaringen har Øystein Pettersen gjort til en forretningsidé. Han dukker opp overalt i sosiale medier med råd og tips til de som ønsker å bli bedre skiløpere eller rett og slett vil bli en enda bedre utgave av seg på jobben og i livet.
– Jeg har holdt en haug med foredrag. Nå skal jeg begynne å jobbe mer over tid med prosesser i bedrifter. Veldig spennende, veldig interessant og veldig morsomt.
– Hva har du, som tidligere god skiløper å bidra med?
Livets skole
– Godt spørsmål. Mange av de jeg jobber med er mye smartere enn meg. Men jeg har i årevis levd i prestasjonsmiljøer med folk som er eksperter på å bygge lag, som er gode på å bli gode. Jeg har snappa opp mye, men jeg har ikke med meg noen svar. Fordelen er at jeg kommer utenfra med friske øyne og mine erfaringer. Jeg kan gi inspirasjon som igjen kan gi folk motivasjon. Jeg er glad i folk, og jeg trur jeg er god til å kommunisere.
Det var også hovedgrunnen til at Pettersen sa ja til å koble inn konkurranseinstinktet og til å delta i Mesternes Mester.
– For meg handla det ikke så mye om konkurranser som om å få muligheten til å treffe alle de flotta folka som skulle delta. Jeg gleda meg til å bli kjent med med dem og å lære om hvordan de hadde nådd sine mål.
Og det fikk han realisert
Gode samtaler
– Ja, for selv om jeg måtte ut av huset, ble jeg boende i Arendal i tre uker fram til avskjedsmiddagen. Etter som de ble slått ut, kom flere og flere av deltakerne over i mitt hus. Der hadde vi mange gode samtaler, som aldri kom på TV. Selv om jeg måtte gi meg nesten før det var begynt, hadde jeg stort utbytte av oppholdet, sier Pettersen som tripper etter å komme seg på skøytebanen med barna.
Ha en god dag!
– Det sier jeg aldri, svarer Pettersen, og fortsetter:
– Hos meg heter det lag en god dag! Det er stor forskjell.
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!