Nordre Aker Budstikke

Årets program for 17. mai

Ullevål skoles musikkorps og Longship-speiderne står for flaggheis på Damplassen 17. mai. Det hele kan følges på Facebook. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Også i år blir det en annerledes feiring av nasjonaldagen. Men den skal markeres, og her kan du finne stemningen!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 17.05.2021 kl 07:24

NORDRE AKER/OSLO: Også i år preges 17. mai-feiringen av koronapandemien. Aller tydeligst er nok avlysningen av barnetoget i sentrum, og borgertogene i mange av nabolagene våre i bydelen.

Men det blir nasjonaldagsfeiring også i år, om enn i litt annen form. Mange av skolene vil sende digitale markeringer om morgenen, med taler, nasjonalsang og kransenedleggelser. På grunn av smittevernreglene vil det ikke være mulig å møte opp til noen av disse markeringene. Her bør du sjekke Facebook-siden til din lokale skole eller korps for å kunne følge sendingene direkte om morgenen 17. mai. Nedenfor har vi samlet en oversikt.

Det blir også en egen 17. mai-tale her i Nordre Aker Budstikke, så sørg for å komme innom mandag morgen og få den med deg! Og klokka 08.00 har vi fått med oss et lokalt skolekorps til å spille nasjonalsangen!

Del minnene med oss!

Vi kommer altså til å følge 17. mai-feiringen gjennom dagen her i Nordre Aker Budstikke, men vil også gjerne ha din hjelp! Send oss dine bilder og videoklipp av hvordan du feirer. Send inn dine festbilder og blinkskudd fra til tips@nab.no, på Facebook-siden vår (last opp på veggen eller send oss en direktemelding) eller tagg oss med #nabudstikke på Instagram eller Twitter, der vi heter @nabudstikke.

Korpsene og skolene i Nordre Aker

Alle skolekorpsene i bydelen opplyser at de vil spille både om morgenen og med pop up-konserter gjennom dagen. Tidspunkt og steder er stort sett hemmelige - korpsene ønsker av hensyn til smittevernreglene ikke å tiltrekke seg folk. Men kom gjerne ut på balkongen, i hagen eller langs veien og vær publikum på god avstand – og send inn bilder til oss!


Tåsen skolekorps opplyser at de er klare til å bidra med marsjering og spilling i tidsrommet 10 til 12 i strøkene til Tåsen skole og Berg skole, i området Tåsen - Berg - Bakkehaugen. De kommer til å stoppe og spille innimellom og avslutter med nasjonalsangen kl 12.

Grefsen Skolekorps forteller at de skal ut og spille i nærområdet og ha noen pop-up konserter på formiddagen og ettermiddagen.

I Ullevål hageby deltar Ullevål skoles musikkorps og Longship-speiderne til flaggheis på Damplassen klokka 08.00. Der blir det også taler for dagen. Det er ikke lov å møte opp, men det strømmes på Ullevål Hageby vels Facebook-side. Korpset marsjerer deretter til Ullevål sykehus, før de returnerer via Tåsen. Fra klokka 13 blir det marsjering og pop up-konserter i hageby-området.

Kjelsås skole legger ut en forhåndsinnspilt film med bl.a. flaggheising, hilsen fra klassene, tale fra elevrådsformann, nedlegging av krans, bautasang og korpsmusikk på skolens nettside fra klokka 08.00. Klokka 08.00 overføres også en direktesendt flaggheising på skolen på Kjelsås skoles musikkorps' Facebook-side. I tidsrommet 10.30-12.00 vil korpset marsjere på Kjelsås og ha noen uanmeldte pop up-konserter.

Er det mer vi burde hatt med i oversikten? Send oss et tips så oppdaterer vi lista!

Programmet i Oslo

Dette er Oslo kommunes offisielle 17. mai-program i år:

08:30 - 10:10 Bekransninger og taler

17. mai-komiteen i Oslo bekranser gravsteder til, eller statuer av kvinner og menn som har hatt stor betydning for Norges historie. Ved bekransningene er det korte seremonier med tale, kransenedleggelse og sang/musikk.

Mange har kjempet og bidratt fra før 1814 og gjennom to verdenskriger for å etablere, utvikle og beskytte demokratiet Norge. Demokrati som styresett er truet i mange land i dag. Derfor det er viktig å hedre personer som på en spesiell måte har bidratt i arbeidet for et selvstendig Norge.


Bekransningene gjennomføres uten publikum. Alle bekransningene kan følges digitalt. (Se direkte her fra kl. 08.25).

17. mai-komiteen i Oslo bekranser følgende steder:

Henrik Wergelands grav

 • Taler: Abigael Teta Safio, elevrådsleder Ruseløkka skole
 • Kulturinnslag: Elever fra Ruseløkka skole synger

Statuen av Camilla Collett

 • Taler: Sumaya Jirde Ali, poet og forfatter
 • Kulturinnslag: Kvindelige Studenters Sangforening synger

Bjørnstjerne Bjørnsons grav

 • Taler: Bernt Ivar Eidsvig, katolsk biskop i Oslo
 • Kulturinnslag: Oslo Håndverker Sangforening synger
 • Representant fra den Slovakiske ambassaden legger også ned en krans


Statuen av Sigrid Undset

 • Taler: Hilde Sandvik, historiker og professor ved UiO
 • Kulturinnslag: Bolteløkka Jentekor synger

Henrik Ibsens grav

 • Taler: John Christian Elden, advokat og partner i advokatfirmaet Elden
 • Kulturinnslag: Oslo Håndverker Sangforening synger

Statuen av Fernanda Nissen

 • Taler: Bodil Christine Erichsen, historiker og skribent
 • Kulturinnslag: Torshovkorpset spiller

Felles gravsted for Viggo Hansteen og Rolf Wickstrøm

 • Taler: Kjersti Barsok, forbundsleder i NTL
 • Kulturinnslag: Oslo Håndverker Sangforening synger

Christian Magnus Falsens grav

 • Taler: Kristin Moe, kommunikasjonsrådgiver
 • Kulturinnslag: Oslo Janitsjar spiller

Krigsseilermonumentet

 • Taler: Elisabeth Natvig, Viseadmiral og sjef for Forsvarsstaben
 • Kulturinnslag: Oslo Damekor synger

Anna Rogstads grav

 • Taler: Marta Breen, forfatter og journalist
 • Kulturinnslag: Oslo Håndverker Sangforening synger

08:00 Bekransning av Nasjonalmonumentet
Stortingspresidenten legger ned krans.

08:28 Bekransning av Kong Haakon VIIs statue
Stortingspresidenten legger ned krans.

09:00 Tale og blomsternedleggelse – Christian Fredrik statue
Stortingspresidenten holder tale og legger ned blomster.

9:00 - 16:00 Kortesjer og oppvisninger

09:00 - 13:00 Hesteekvipasjer
Alna ridesenter vil, sammen med seks andre aktører, dekke store deler av ytre by og litt innover mot sentrum med flotte hesteekvipasjer.

10:00 - 11:00 Veteranflykortesje
Se opp på himmelen! Nedre Romerike flyklubb ved vetranflyklubben, flyr fire veteranfly over Oslo. De stiller med en Fairchild Cornell som ble brukt i Little Norway i Canada under krigen, to stk Tiger Moth fra 1941 og én DH60 som var forløperen til Tiger Moth. Værforbehold.

11:00 - 13:00 Veteranbilkortesjer rundt i byen
Det kjøres veteranbilkortesjer rundt i byen, innom sykehjem og boligområder.

12:00 - 14:00 Pop-up Folkedans
Leikaringen i Bondeungdomslaget vil dukke opp på uannonsert sted i byen og danse folkedans for oss. Her er det bare å følge med.

14:00 - 18:00 Pop-up med Blåsemafian
Blåsemafian Gerilja dukker opp på ulike steder i byen og spiller små konserter.

14:15 - 16:00 Båtkortesje i Indre Oslofjord
Kongeskipet leder an båtkortesjen som vil ha en flott rute i Indre Oslofjord, forbi kjente og kjære områder. Dette blir en lang rekke av flotte båter, som vil kunne sees av mange rundt i hele området

11:30 - 12:00 Slottsplassen
Kongefamilien vil komme ut på Slottsbalkongen klokken 11:30, og vil overvære en nasjonaldagsmarkering. Markeringen avsluttes ved at Kongefamilien synger nasjonalsangen sammen med resten av landet etter saluttene klokken 12:00.

Markeringen vil formidles via direktesendte TV. I forbindelse med denne markeringen vil Slottsplassen og store deler av Slottsparken være stengt for publikum av smittevernhensyn.

Publikum oppfordres til å gå rundt Slottsparken, og det vil ikke bli anledning til å oppholde seg ved Slottsplassen i denne perioden.

12:00 Salutt fra Akershus festning

12:02 Nasjonalsangen – Felles sang
Etter salutten skal hele Norge synge versene 1, 7 og 8 av «Ja, vi elsker» sammen. Da kan du gå festkledd ut på balkongen eller i gaten og synge med.

I løpet av dagen: Kongeparet og Kronprinsparet kjører i åpen bil

Kongeparet og Kronprinsparet gjennomfører en kjøretur i løpet av dagen i noen av Oslos bydeler.

Om ettermiddagen vil Kongeparet og Kronprinsparet gå om bord i Kongeskipet «Norge» for å overvære båtparaden i Oslofjorden. Etter båtparaden vil Kongeskipet reise videre mot Tønsberg.

På grunn av smittevernreglene kan vi ikke oppgi klokkeslett og nøyaktig sted for kjørerutene.

Oslo kommunes festkonsert

Oslo kommunes årlige festkonsert fra Karpedammen på Akershus festning, der talenter fra Osloskolen opptrer, er i år avlyst. For å markere årets nasjonaldag får elever fra Osloskolene heller vise frem sitt kulturtalent under NRK sin direktesendte 17. mai sending. Dette er første gang på lenge at elevene møtes for å fremføre sammen.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...