Nordre Aker Budstikke

Foto: Christian Fredrik Borg

Ski Tour-lederen:

Det er én ting som virkelig irriterer ham i skiløypa

- Jeg prøver å telle til ti, sier Pål Golberg til Nordre Aker Budstikke i et intervju før Ski Tour'en, som han nå leder.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.02.2020 kl 19:49

KJELSÅS: Kjelsås-bosatte Pål Golberg har vært mindre syk og fått mer til å klaffe denne sesongen. Det har resultert i NM-gull, etappeseier både i verdenscupen og Ski Tour. Han leder den skandinaviske touren sammenlagt og er en av verdens beste skiløpere akkurat nå.

Pål Golberg sto øverst på pallen under ski-NM etter seier på 30-kilometeren. Foto: Christian Fredrik Borg

I konkurranseløypene har han fått gå i fred, men han vedgår overfor Nordre Aker Budstikke at han ikke bare blir glad når han møter gående i skiløypa.

Sist vinter sendte han også en e-post til Bymiljøetaten der han kritiserer formuleringen av regleverket til kommunen.

- Telle til ti

Nordre Aker Budstikke møter 29-åringen etter seieren på 30-kilometeren under NM på ski i månedsskiftet januar og februar. Faren Gabriel Johannessen er tydelig rørt der han ser sønnen sitte i midten på pressekonferansen. Gliset til skiløperen fra Gol er på plass, men på veien til gullet har han tilbakelagt mange mil i markaløypene. Han blir ikke bare glad når han møter gående.


- Jeg prøver å telle til ti når jeg møter gående i skiløypa, men det er klart noen ganger må jeg si fra. De aller fleste har forståelse for min mening, sier 29-åringen.

Golberg leder an teten i 30-kilometeren under ski-NM. Foto: Christian Fredrik Borg

Denne vinteren har han trolig unngått å treffe så mange gående i løypene, for den dårlige vinteren har tvunget langrennsløperne til kunstsnøløypene eller områder med snø.

- Det er spesielt når det har kommet 30 centimeter nysnø og man fortsatt tråkker midt i løypa. Det er en evig kamp. Livet er litt for kort til å bruke krefter på det, konkluderer Golberg.

- Dårlig utformet

I januar i fjor skrev skiløperen en e-post til Bymiljøetaten i Oslo kommune. Golberg viser til en avisartikkel der det kom frem at kommunen skulle utarbeide nye regler. I e-posten skriver han blant annet:


«Punktet som omhandler skiløypene er dårlig utformet, noe som fører til mistolkning.

(...)

Problemet er at de gående ikke skjønner at hele løypa er preparert, og ikke bare selve klassisksporene.»

Debatten om gående i skiløypa er evigvarende, men det er ingen lover som nekter gående å gå i preparert løype. Foto: Christian Fredrik Borg


Halvannen måned senere fikk han svar fra seksjonssjef Knut Johansson i etatens Nordmarka-avdeling. Han starter e-posten med å bekrefte at dette er en utfordring. Han klarerer samtidig lovverket.

«Teksten skal tolkes slik at det er forbudt å gå i selve sporsettingen for klassisk stil, mens det i midtpartiet er lov å gå. Er dette en god løsning?? Ja for de gående, nei for skiløperne. Og slik kan vi holde på en stund.»

Ikke ulovlig

Temperaturen i debatten mellom gående i skiløypa har til tider vært høy. I Oslo er det stort sett kommunen selv som kjører løypene, men Skiforeningen preparerer de nordlige delene av Nordmarka og i Sørkedalen. Kommuneskogene er viktige for Oslo kommune, og det første skogsområdet ble kjøpt av kommunen tilbake i 1889.

Oslo kommune har et politisk vedtak på hvordan de skal forholde seg til hvem som kan bruke skiløypa. «Mål og retningslinjer for Oslo kommunes skoger» ble vedtatt av Oslo bystyre i 2005.

Retningslinjene sier at «Det er ikke tillatt å gå i skiløyper med et spor eller å tråkke i sporene i skiløyper med to spor».


Det er likevel lovlig å gå i skiløypene i Oslo kommunes skoger.

– Den korrekte tolkningen av dette er at det er lov å gå i de preparerte løypene i Oslo kommunes skoger, så lenge man ikke tråkker ned sporene, har Trond Enkerud, seksjonssjef for skog og eiendom i Bymiljøetaten, tidligere fortalt til Nordre Aker Budstikke.

Allemannsretten er gjeldende for hele landet og lovverket som regulerer dette. Den gjør det heller ikke ulovlig å gå i skiløypa.

Torsdag fortsetter Ski Tour med 38 kilometer fellesstart i fri stil. Løpet starter i Storlien i Sverige med målgang i den norske skibygda Meråker.

Golberg økte ledelsen ytterligere etter fjerdeplassen i tirsdagens sprint i Åre.

Den siste tiden har det blitt mange intervjuer på Pål Golberg. Her intervjues han av NRKs Carina Olset etter NM-seieren 1. februar. Foto: Christian Fredrik Borg

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...