Nordre Aker Budstikke

– Prøver de å behandle oss som ferskinger, skal vi sette dem på plass

Mattis Ulvang (MDG), Ingeborg Tryti (H) og Andreas Skjæret (V) er barn av 90-tallet, og klare for bydelspolitikken. Men de som hadde sett for seg å snurre denne gjengen rundt lillefingeren, må tro omigjen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Klar tale til «gamlingene» fra de tre ferske lokalpolitikerne. Alle er de født på 1990-tallet, og ingen av dem har satt sin fot i et bydelsutvalgsmøte (BU) før debuten på torsdag.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.11.2015 kl 16:06

NYDALEN: Stemte du Høyre, Venstre eller MDG i september, var du med på å få Ingeborg Tryti (20), Andreas Skjæret (25) og Mattis Ulvang (25) inn i bydelspolitikken.

BAKGRUNN: Slik stemte vi i Nordre Aker: Her er de rødest, her er de knallblå, og her er det flest grønne

Og ikke bare braste Ulvangs Miljøpartiet De Grønne inn i Nordre Akers bydelsutvalg (BU) med to representanter (fra ingen i forrige periode), og reduserte med det størrelsen på Høyre og Arbeiderpartiet tilsvarende:

Lokalpolitikken gjennomgikk samtidig et realt generasjonsskifte.

Seks av 15 representanter er under 40 år; fem av disse 31 eller yngre. Tre er født på 90-tallet. Hva vil det ha å si for bydelspolitikken de neste fire årene?


– Jeg tror at flere unge mennesker inn i bydelsutvalget vil løfte interessen for lokalpolitikk, sier Ingeborg Tryti.

LES OGSÅ: Grønt spark til Høyre og Arbeiderpartiet

Hvem vet egentlig hva bydelsutvalget er?

Høyre-representanten er bydelsutvalgets (BU) yngste, født i 1995. Hun forteller at både naboer og jevnaldrende venner har vist økt interesse for bydelspolitikk etter at de fikk høre at hun er valgt inn i BU.

– For hva syns venner og kjente egentlig om at dere skal bli bydelspolitikere?

– «Hva er det du tenker på» har jeg fått høre av venner. «Ingen» vet hva bydelsutvalget er, sier Mattis, født i 1990.


De møter som folkevalgte første gang i BU torsdag 5. november.

Der skal BU blant annet behandle planen fra Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus, som ønsker å bygge 500 studentboliger på fotballbanen ved Domus Athletica. BU har tidligere vært svært kritisk til forslaget. Se hvordan det kan bli her.

Debuterer i et BU-møte 5. november

– Vet dere egentlig hva dere går til? Har dere vært tilstede i BU, som publikummere, tidligere?

Svaret er unisont nei. Bortsett fra Venstre-mannen Andreas Skjæret, som har tatt ordet i et BU-møte én gang tidligere. Da som ansatt i en studentorganisasjon.

Andreas, som er født i 1990, går i Erik Borge Skeis fotspor – profilert lokalpolitiker fra Venstre i de siste to periodene, og blir leder for bydelens miljø-, plan- og samferdselskomité.


Det ble klart da de tre borgerlige partiene, Høyre, Venstre og Frp, like etter valget kunngjorde at de hadde inngått et valgteknisk samarbeid om fordeling av BU-postene.

Der har de avgjort at Høyres Per Henry Christiansen (f. 1945) blir valgt til BU-leder 5. november, og Venstres Ingeborg Briseid Kraft (f. 1989) til nestleder.

Ambassadører

– Som bydelspolitikere blir vi ambassadører for innbyggerne i Nordre Aker. Jeg blir ganske stolt av å tenke på det, sier Andreas.

– Ja, hvordan føles det egentlig, å vite at hundrevis av mennesker har lagt stemmesedlene med deres navn i valgurnene?

– Det er herlig! Og fint å oppleve at vi har tillit fra velgerne. Det er ganske deilig, sier Mattis. Han innrømmer at han ble overrasket over å se sitt eget navn på lista over faste BU-representanter.


– Da jeg så vi hadde kommet inn i BU, tenkte jeg «flott!» og at det var Liv (Derås Bjørnstad, MDGs førstekandidat, journ. anm.) som fikk plassen, sier han.

Men da han begynte å få meldinger med gratulasjoner, måtte Mattis sjekke resultatene igjen, og så da at MDG gikk fra ingen til to representanter i Nordre Akers bydelsutvalg.

Påtroppende BU-leder, Per H. Christiansen (t.v.) i samtale med MDGs førstekandidat Liv Derås Bjørnstad, og partiets vara Halvard Sutterud, i september. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Nordre Aker Budstikke har allerede skrevet om alderssammensetningen i det nye bydelsutvalget. Det spenner fra 20-åringen Ingeborg, til Arbeiderpartiets Bjørn Gilbert som er 74 år.

– Dere skal inn i et politisk utvalg der mange av de andre er langt eldre enn dere, og allerede har flere års fartstid i BU. Er dere redde for å bli overkjørt eller behandlet som ferskinger?

– Det skal de i tilfelle få se at er feil, og vil endre seg raskt. Vi er heldigvis flere som kan arrestere dem, sier Mattis.

– Vi kommer ikke til å la oss overkjøre. Det er en fordel at vi er mange unge som kan hjelpe hverandre, sier Andreas, og Ingeborg legger til:

– Det skal være lov å lure på ting i starten, og vi må ikke være redde for å stille spørsmål om det er noe vi ikke forstår.

Hun mener BU har godt av en bredere aldersmessig representasjon. Dermed vil både «de unge, barnefamiliene og pensjonistene» ha representanter som kjenner deres situasjon.

– Og jeg håper jo at alle har respekt for hverandre, uansett alder og erfaring. Så er jeg sikker på at vi kan lære mye av dem som er eldre, og at de kan lære like mye av oss, sier Ingeborg.

Hva kan de oppnå?

Hva tror de tre de kan oppnå i bydelsutvalget?

– Det er jeg veldig spent på å finne ut, sier Ingeborg.

– Mitt parti havner jo i opposisjon, så jeg har ikke så høye forhåpninger for å få gjennomslag, medgir Mattis.

Men selv om det borgerlige flertallet holdt stand i Nordre Akers BU, har makten skiftet fra borgerlig til rødgrønt i bystyret, og byrådet bestående av Ap, SV og MDG har nettopp inntatt rådhuskontorene.

– Det nye byrådet har jo sagt de vil gi mer til bydelene, så det håper jeg de holder, sier Andreas.

– Ja, jeg regner med at mitt parti leverer på det, sier Mattis.

– Jeg håper det nye byrådet vil lytte til Nordre Aker. Samtidig har de foreslått noen saker som slår uheldig ut for bydelen. Blant annet gratis halvdagsplass i Aktivitetsskolen, som skal gjelde for bydeler i øst. Jeg hadde ønsket meg en annen modell, som tok hensyn til inntekt, ikke bosted, sier Andreas.

LES OGSÅ: Byrådet avviser at de planlegger asylmottak i Skar leir

Miljø, utvikling og ungdom

Både Venstre-Andreas og MDG-Mattis oppgir byutvikling og miljø som saken de er mest opptatt av i bydelsutvalget. Så blir jo også Andreas ny miljø-, plan- og samferdselskomitéleder.

– Nordre Aker er en bydel i utvikling. Bare her vi står i Nydalen skjer det mye nå. Det er en heldig bydel å drive politikk i. Mye er bra, sier han.

LES OGSÅ: Radiohsitorien blir til hundrevis av nye boliger

Ingeborg har imidlertid andre prioriteringer:

– Det er ikke så lenge siden jeg gikk ut av skolen. Så jeg kommer til å kjempe spesielt for ungdom, skole og oppvekst, sier 20-åringen, som vil tre inn i kultur- og oppvekstkomiteen, og også er politisk representant i ungdomsrådet.

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...