Nordre Aker Budstikke

Sogneprest Kristin Stang Meløe i Nordberg menighet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Pusset opp for millioner:

Nå åpner sognepresten dørene

– Men aldri helt ferdig til fest før gjestene kommer, ler sogneprest Kristin Meløe, og inviterer oss inn i kirken, som er pusset opp for millioner.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.12.2021 kl 09:37

NORDBERG: For litt under ett år siden stengte Nordberg kirke for oppussing. Dagens kirkebygg er fra 1962 og behovet for rehabilitering var stort. Hele 12,5 millioner ble satt av til rehabiliteringsprosjektet. Utvendig ble kirken pusset opp i 2010 og 2011.

Nordberg kirke har vært stengt for innvendig oppussing det siste året. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Det er sopp- og råteskader i bygget, og det er generelt nedslitt. I tillegg mangler kirken universell utforming. Kirken er også inn i det grønne skiftet, og det påvirker rehabiliteringen. Arealene skal også delvis ventileres. Det skal bli nye innbydende kontorlokaler, nymalt kirkerom med gulvvarme og skifergulv, og nye og fine toalettfasiliteter med universell utforming, sa blant annet Finn Folke Thorp, kommunikasjonsansvarlig i Kirkelig fellesråd i Oslo, til Nordre Aker Budstikke for nesten akkurat ett år siden.

Åpner nå

15. januar i år stengte Nordberg kirke. Nå, i midten av desember og litt forsinket, er det få dager til kirken skal åpne igjen.

Sogneprest Kristin Stang Meløe kan endelig åpne dørene igjen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Men aldri helt ferdig til fest før gjestene kommer, ler sogneprest Kristin Meløe, og inviterer oss inn.


Våpenhuset var ikke helt ferdig da vi var innom, men det vil endre seg en del, blant annet er det bygget nytt toalett og et venterom. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Våpenhuset er også nyoppusset - her kan blant annet dåpsbarna med familier finne seg til rette, i påvente av at selve dåpen skal starte.

I tillegg har det kommet på plass et nytt og stort handicaptoalett ved inngangen.

Nytt stort toalett i tilknytning til våpenhuset. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Legg hendene på gulvet og kjenn!

Polarskuta Fram i taket på kirkeskipet henger der fortsatt, men taket er nymalt. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Alt er ikke helt på plass ennå, og håndverkerne jobber fortsatt i bygget. Men de store endringene er gjort i selve kirkedelen.


Meløe åpner dørene til et nyoppusset og lekkert kirkerom. Tak og vegger er nymalt og lyst, og ikke minst er det en behagelig varme i rommet.

Nytt gulv, men benkene er de samme som før. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Se de fine skiferflisene! Her var det et veldig slitent tregulv, og med et rødt teppe i midtgangen. Det skal være teppe i midtgangen her, det demper jo støy, men det er ikke lagt ennå. Men, det dyreste som er gjort i kirken her nå, synses ikke. Det ligger under gulvet, det er lagt inn bergvarme. Utenfor er det boret tre 200-300 meter dype brønner, hvor jordvarmen hentes fra. Kirken i Oslo er med på det grønne skiftet, dette er miljøvennlig og reduserer jo også energikostnadene, sier Meløe.

– Bare legg hendene på gulvet, og kjenn at det er varme der!

Kirken har fått skifergulv med varme. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Kirken har fått skifergulv med varme. Foto: Karl Andreas Kjelstrup


– Det er så mye freshere her nå. Akkustikken blir også annerledes med skifergulvet som også er en naturlig forlengelse av gulvet i våpenhuset. Den døren der ville vi jo egentlig ikke ha, men den var nødvendig, sier Meløe og peker på en ny dobbel rømningsdør fra kirkerommet:

Kirkerommet har fått ny branndør. Noen kirkebenker er derfor fjernet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Men nå er det ikke brannforskriftene fra 1962 som gjelder, så vi oppdatere oss. Det måtte også fjernes et par benkerader, for å få en fri passasje mot den nye rømningsdøren, forklarer hun, og at det nå er plass til litt færre i kirken, rundt 500 personer tror Meløe. Kirkebenkene er de samme som før, men de skal etter hvert få nye puter.

Men foreløpig er det ingen krise med for få sitteplasser i kirken, koronareglene som gjelder åpner for maks 50 personer i kirken, på tilviste plasser.

Kirkerommet i Nordberg kirke. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Hva skjer i jula?

Vi sveiper innom jula. Hva skjer da, eller kanskje vi skal spørre om hva som ikke skjer i år?


– Det blir ingen julegudstjenester, vi vurderte flere små gudstjenester, men likevel vil mange da ikke få komme inn i kirken. Det blir åpen kirke. Men vi må jo passe på at det ikke er for mange inne samtidig, i henhold til smittevernanbefalinger og regler. Vi skal komme tilbake til alt dette litt nærmere jul, sier Meløe - Grefsen kirke og Maridalen kirke er innen for det samme prostiet.

Åpent landskap

Her får sognepresten trolig nytt kontor i åpent landskap, og så blir det et stillerom, forteller hun. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Vi går videre inn i kontordelen, som også er under full rehabilitering, med blant annet samtalerom, møterom, åpent kontorlandskap med flere arbeidsstasjoner.

– Her er det mye igjen, og denne delen blir ikke ferdig før på nyåret, sier Meløe, før hun overrasket utbryter:

– Men se, her er jo det nye kjøkkenet montert! Så fint det ble!

Kirken har fått helt nytt kjøkken. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Det blir noen store endringer for de ansatte i kirken på Nordberg. Som Meløe selv nevner spesielt: Fra enkeltkontorer til åpent landskap.

– Jeg tror jeg skal ha arbeidsstasjon i hjørnet her. Og ja, det blir en stor endring med åpent landskap. Det som er bra er at det nå blir en resepsjon og hvor folk kan henvende seg når de kommer inn i kontordelen.

Kontordelen er under oppussing, og blir ferdig først neste år. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Her blir det en ny resepsjon for å ta imot besøkende til kirken. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Det skjer via døren i nabolokalet, tilbygget som ikke er en del av oppussingsplanen for kirken.

I oppussingstiden har de ansatte installert seg i den gamle presteboligen, forteller Meløe videre, og peker ut av vinduet.

– Jeg bodde der tidligere, men nå er det midlertidig kontor med tilbehør for de ansatte her, sier hun og roser innsatsen.

– Staben her er bare så super. De har tilpasset seg, virkelig stått på og tatt en - eller flere - for laget!

Hun ramser opp de ansatte, sognepresten i Maridalen, kapellanen, to diakoner, en trosopplæringsleder, en daglig leder, menighetssekretæren, Meløe selv og organisten.

Nå er det bare å se fremover, til å kunne flytte inn i nye arbeidslokaler.

– Som vi gleder oss til å få faste rutiner og rammer! I ett år har vi vært ute herfra, alt har vært midlertidig. I tillegg har pandemien gjort ting enda mer utfordrende, og det har vært mye improvisering underveis, sier Meløe.

Nordberg kirke har vært stengt for innvendig oppussing det siste året. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Jubileum i februar

Men det er mer å glede seg til på nyåret; 6. februar feirer Nordberg kirke 60 år.

– Da skal det feires, etter planen. Men, vi vet jo ikke hvor vi er i pandemien ennå, om et par måneder. Likevel, biskop Kari Veiteberg er invitert til 6. februar, og vi har lagt et spennende jubileumsprogram for hele den uka. Så får vi se.

Kjellerdelen under kirken er også pusset opp, men der er det foreløpig uklart hva lokalet skal brukes til, og Nordberg kirke er i dialog med Kirkelig Fellesråd om dette, i følge Meløe.

Se flere bilder fra den nyoppussede kirken:

Teppet på alterforhøyningen er det samme som før. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Taket er nymalt og lyst. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Orgelet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Her kan man tenne lys. Den er gitt som gave til menigheten, og designet etter kirkebygget. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Kirkerommet i Nordberg kirke. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nyoppusset, men fortsatt godt gjenkjennelig. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Sogneprest Kristin Stang Meløe i Nordberg menighet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...