Nordre Aker Budstikke

Randi Roggenbihl har lagt ned tid, krefter og egne midler som gründer av Rause Retter. Nå vet hun ikke om hun kan fortsette. Foto: Privat

Randi er redd hun må gi opp livsverket:

– Jeg har tenkt: Dette skal gå, jeg har klort meg fast!

– Nå tenker jeg at det kanskje ikke går likevel. Hva faen er dette? Jeg er 52, og har jobbet 15 timer i døgnet, i mange år for å prøve å få til dette. Så er det snart kanskje bare over, sier en fortvilet restaurant-gründer Randi Roggenbihl. Nå starter venninnen spleis for Randis Rause Retter.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.03.2021 kl 09:58

NYDALEN: Randi Roggenbihl åpnet Rause Retter Spiseri vinteren 2018, i Gjerdrums vei 12 i Nydalen. Etter første driftsår skrev hun en oppsummering på Facebook, om blant annet hvor mange etater hun har måttet forholde seg til, og om hva alt dette innebærer:

«…søknader, dokumentasjon, ventetid for behandling, avslag, ennå mer ventetid, Næringsetaten, Mattilsynet, eksamen for å kunne servere, for å skjenke, for å ha ansatte, for å i det hele tatt å lage en kaffe. Hvordan skal man klare å produsere et godt produkt, tenke langsiktig, ansette de riktige folka og leve av dette når du bruker så mye tid på papirarbeid?

Jo, du jobber 14 timer i døgnet, har søvnløse netter og gnisser tenner. Dette er så tungrodd og utrolig komplisert. Ja, hvorfor gjør du det da spør du sikkert? Jo fordi jeg har lyst til å skape noe spesielt, noe som skiller seg litt ut fra massen. Jeg har lyst til å skape arbeidsplasser. Og ikke minst gi folk en fin opplevelse, god mat og drikke og fine kvelder med jazzmusikk, quiz med proffe quizmastere, mat og vinkvelder. Og tross alt: Jeg synes det er verdt det!»

Så kom koronaen.

Rause Retter i Gjerdrums vei i Nydalen. Foto: Privat

Kantinedrift og restaurant

Nordre Aker Budstikke traff Randi første gang i mars 2018, da hun var midt oppe i planleggingen av den nye restauranten i Gjerdrums vei 12. Rause Retter startet hun opp for syv år siden, med kantinedrift og catering, fra det gamle mursteinshuset litt nedenfor restauranten, i Gjerdrums vei 10.

Randi Roggenbihl satset og startet opp restaurant i Gjerdrums vei, i tillegg kantinedriften. Så kom koronaen. Foto: Kristin Tufte Haga (arkiv)

– Vi bespiser to-tre hundre mennesker om dagen, med blant annet salater, hjemmelagde supper, andre varme retter, kanelsnurrer, byggrynsvafler og kaker, sa Randi til Nordre Aker Budstikke.

Men korona og hjemmekontor har også ødelagt for kantinedriften. Nå har hun bare en liten kantine igjen, og noe catering. Hun driver alene, kun med hjelp fra en i halv stilling. Randi jobber syv dager i uka.


Spiseriet tilbyr takeaway. Det gir litt penger i kassa, og det hjelper noe. Hun roser også utleier for tålmodighet og imøtekommenhet.

– Det veldig kjipe er at i februar i 2020 så begynte det å skje mye. Det ramlet inn med bestillinger, for påfølgende vår og sommer. Jeg tenkte: Nå begynner det å løsne, nå kommer det til å gå bra, nå kan jeg tjene penger på dette. Jeg hadde flere ansatte, lærlinger, det var bånn gass.

Neste måned, i mars 2020, stengte hele Norge ned.

– Det er ikke mye støtte vi får, vi som driver restauranter. Og vi er mange som er i krise nå. I fjor fikk jeg dekket litt husleie fra staten. Nå har jeg brukt opp alle midlene jeg har, personlig så er jeg så godt som konkurs. Nå vurderer jeg å selge leiligheten jeg bor i, for å betale regninger og kanskje prøve å holde ut litt til. I påvente av veldig lysere tider.


Siste søndagen i februar varslet byrådet nok en nedstenging. Skjenkestopp har det vært lenge i Oslo. Igjen må restaurantene stenge for bordservering.

Dette er koronatiltakene som byrådet i Oslo varslet søndag 28. februar. Tiltakene gjelder fra tirsdag 2. mars til mandag 15. mars.

  • Alle serveringssteder må stenge, med unntak av for takeaway.
  • Alle butikker må stenge, unntatt butikker som er listet opp i den statlige unntakslisten, slik som dagligvarehandel, apoteker og vinmonopol.
  • Gallerier og kunstutsalg må stenge.
  • Organiserte fritidsaktiviteter utendørs for voksne over 20 år frarådes.
  • Utendørs arrangementer forbys, med de samme unntakene som innendørsarrangementer, det vil si bisettelser og begravelser, vielser, dåp og lignende ritualer, kamper, konkurranser og forestillinger med profesjonelle deltakere uten tilskuere og digitale arrangementer, med maksimalt fem personer til stede, i tillegg til nødvendig produksjonspersonell.
  • Det opprettholdes rødt nivå i voksenopplæringen.
  • I videregående skole innføres rødt nivå fra mandag 1. mars. Fra og med onsdag skal alle skoler drives i en kombinasjon mellom fysisk oppmøte og digital undervisning.
  • Det tas sikte på å innføre massetesting av elever med spyttprøver fra 8. mars, og økt testing av alle lærere.
  • Egne regler for smittevern på byggeplasser. Forsettlig eller grovt uaktsom overtredelse skal kunne straffes med fengsel i inntil seks måneder. De nye reglene vil bli kombinert med en målrettet og forsterket testing på byggeplasser.
  • Folk anbefales å unngå private sammenkomster og besøk i private hjem, med unntak av enslige og barn og ungdom i samme kohort.
  • Kommunen styrker arbeidet med testing og smittesporing både rettet mot barn og unge, og i befolkningen generelt.

Kilde: Oslo kommune

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

Vil hjelpe

Randi har også gode venner, som vil hjelpe. Som Margit Vånar på Tåsen. Hun tok nylig kontakt med Nordre Aker Budstikke.

– Randi er et «løvetannbarn». Hun har bodd på barnevernsinstitusjon i barndommen og alt hva det har medført. På tross av dette er hun en gründer som har klart å drifte kantiner for bedrifter i Nydalen, og nettopp derfor vært med på å skape liv i de gamle fabrikklokalene langs Akerselva, sier Margit.

Under byrådets pressekonferanse søndag kveld ble enkeltbedrifter som nå har det tungt nevnt av byrådslederen.


– Jeg hørte byrådsleder Raymond fortelle at det kjente stedet Kampen bistro kun får 11 prosent tilbake fra staten som kompensasjon. Randi får langt mindre. Jeg oppretter nå en «Spleis» for Randi – målet med innsamlingen er at Rause Retter overlever korona, sier hun.

Randi er rørt av venninnes engasjement.

– Jeg setter enorm pris på at hun gjør dette. Men for meg så sitter sånt langt inne. Men akkurat nå så kan jeg ikke føle på at dette er «tigging». Det er rett og slett krise, og det er fantastisk at noen kaster seg rundt for meg.

– Jeg har opplevd store utfordringer før, men dette er noe av det absolutt tøffeste jeg har vært gjennom og som jeg står i nå. Jeg har hele denne koronaperioden tenkt: Dette skal gå, jeg har klort meg fast. Jeg har tenkt alternative tilbud, og "afternoon tea"-lørdagene har vært godt besøkt, sier Randi.

Afternoon tea i Nydalen, på lørdagene. Før det kom enda en nedstenging.

– Men nå tenker jeg at det kanskje ikke går likevel. Hva faen er dette? Jeg er 52, og har jobbet 15 timer i døgnet, i mange år, for å prøve å få til dette. Så er det snart kanskje bare over.

Randi er tydelig berørt når hun forteller. Dette er livsverket hennes:

– Det har vært mange søvnløse netter, og det blir noen tårer.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...