Raymond hadde bursdag, men ga bort 20.000 kroner til Seniorhuset

Raymond Johansen i sanserommet, sammen med eldrebyråd Tone Tellevik Dahl og lokalpolitiker i Nordre Aker, Bente M. Larsen.
– Når du blir så gammel som meg, så er gleden av å gi mye større enn av å få, sier byrådslederen. Pengene skal komme alvorlig syke til gode.
Publisert: 14.02.2018 kl 18:23
Sist oppdatert: 14.02.2018 kl 18:28
TÅSEN: Kafeen i første etasje i Pastor Fangens vei 22 var fylt av beboere fra Seniorhuset, barn fra nabobarnehagen – Livsglede-barna fra Tåsen barnehage – og ungdommer fra Nydalen videregående skole. Et skikkelig generasjonsmøte i praksis, akkurat slik intensjonen med Seniorhuset er.
På Valentinsdagen kom også eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap), og bursdagsbarnet Raymond Johansen (Ap), på besøk. Byrådslederen, som 14. februar fyller 57 år, fikk se foregangsbygget for første gang. Huset med 29 leiligheter, 7 av dem tilpasset beboere med kognitiv svikt, fokuserer på mestring, livsglede og godt naboskap.
Og han fikk bursdagssang:
Seniorhuset i Pastorfangens vei sang for byrådslederen på hans 57-årsdag 14. februar.
Her praktiseres en annereledes eldreomsorg, der «vi ikke er opptatt av diagnose, men hva du kan bidra med og hvilke ressurser du har», som lederen på huset, Heidi Karsrud Nordal, uttrykker det.
– Men på en forsvarlig måte, og i tett samarbeid med bydelens øvrige tjenestetilbud, sier Nordal.
Veggene i kafeen er dekorert av en grafittimaler, og ute i hagen bor en gjeng pensjonerte høner, som sammen med en gruppe frivillige, bidrar sterkt til at det serveres egg og bacon hver torsdag.
LES BAKGRUNN: Seniorhuset er det første av sitt slag i Oslo. Velferdsteknologiske løsninger gjør at eldre kan klare seg selv lenger.

Eldrebyråden i samtale med beboere i Seniorhuset og barn fra Tåsen barnehage. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP
20.000 fra byrådslederens gavekonto
Eldrebyråden og byrådslederen besøkte Seniorhuset i Pastor Fangens vei for første gang. Her er man i ferd med å bygge opp et sanserom, i tilknytning til et nyopprettet treffsted for alvorlig syke mennesker i bydelen.
«Ta en pause, utveksle erfaringer og få råd og hjelp» – slik presenterer bydelen selv tilbudet. Treffstedet skal være en lavterskel-møteplass for mennesker som lever med alvorlig sykdom og som ønsker å møte andre i samme situasjon i trygge og gode omgivelser.
I kjelleren i Pastor Fangens vei 22 er det innredet et sanserom. Det er her pengegaven fra byrådslederen skal brukes. Blant annet på en massasjestol og behandlingsbenk.

Sanserommet skal få massasjestol og behandlingsbenk, takket være gaven fra byrådslederen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP
Sanserommet har behagelig lys og rolige farger, som skal gi rom for å slappe av og være seg selv, enten man trenger å dele tanker og snakke om sykdommen, eller bare ta en pause fra den.
Ved siden av sanserommet ligger Seniorhusets trimrom med flere apprarater, blant annet innredet i samarbeid med Norges Idrettshøgskole.
– Treffstedet skal være et sted hvor du kan hente nye krefter og inspirasjon til å takle hverdagen i en ny og ukjent situasjon. Fagpersoner og frivillige deltar på treffstedet og hovedfokus skal være mestring, livsglede, kosthold og fysisk aktivitet. Målet er at gode faglige råd og fellesskap med andre i samme situasjon skal bidra til god livskvalitet, sier Heidi Karsrud Nordal.
Treffstedet skal også fungere avlastende for de pårørende, ved at den syke får bidra til «egne» opplevelser.
LES OGSÅ: Bente fikk et meningsfullt liv i Seniorhuset: – Jeg er ikke Alzheimer

Heidi Karsrud Nordal i treningsrommet, mens Raymond Johansen tester apparatene. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP
På vei mot en aldersvennlig by
– Fra 2024 vil antallet 80-90-åringer i Oslo øke veldig, når de store barnekullene fra etterkrigsårene blir gamle. Vi må planlegge på en klok måte som sikrer en god alderdom, uansett hvilken form man er i, sier Raymond Johansen.
Han lot seg imponere over det han fikk se i Seniorhuset.
– Dette er riktig vei å gå for å bli en aldersvennlig by. Nordre Aker har vist at de går foran på veldig mange områder. Vi trenger å endre den overordnede tankegangen for hva omsorg er. Det er ikke noe som skal være enveis. Altfor lenge har vi glemt å spørre hva du har lyst til og hva du trenger. Det gjelder ikke bare i eldreomsorgen. Vi må spørre skoleelevene hva de synes, og vi må spørre barna i barnevernet. I mange tiår har vi hatt en institusjonstenkning, ikke en brukerorientert omsorg, der vi spør hva den enkelte ønsker seg i livet sitt, sier Johansen.
LES OGSÅ: Eldreomsorg i Nordre Aker: – Det handler om å få hjelpen man ønsker, når man trenger den

Pastor Fangens vei-beboer Kari Hauge demonstrerte tredemølla for byrådslederen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP
Erfaringene fra Nordre Aker skal brukes i utformingen av Oslo som aldersvennlig by.
– Dette må vi ta med inn i arbeidet som gjøres. For eksempel med nytt sykehjem på Tåsen. Her jobber Omsorgsbygg tett med bydelen, og blant annet det de har gjort seg av erfaringer her i Pastor Fangens vei.
Ta kontakt
Ifølge bydelen er dette det første tilbudet av sitt slag til alvorlig syke, som finnes ute i bydelene. Bydel Nordre Aker har samarbeidet med Vardehuset på Radiumhospitalet og Ullevål sykehus i utformingen av det. Nå vil de nå ut til mulige brukere, både gjennom fastleger og sykehusene. Og skulle dette være av interesse kan bydelen kontaktes direkte via nettsidene til Pastor Fangens vei 22.
LES OGSÅ: Heidi og Nordre Aker blir eldre-mentor for hele Oslo
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!