Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Reduserer matsvinn: Bra for miljøet – og lommeboka

Even Rosted er KUTT-kokk på KUTT Gourmet, Blindern og kommer med tips til studentene for å unngå matkasting. Foto: Unni Irmelin Kvam / SiO

KOMMENTAR: Når jeg skal handle middag på vei hjem fra jobb, går jeg alltid i disken der butikken har samlet alle varene som nærmer seg dato. Å tenke på matsvinn, er ikke bare bra for miljøet, men også for lommeboka!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Even Rosted er kokk på KUTT Gourmet, en restaurant drevet av Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus, på universitetet på Blindern.

Hver eneste dag starter med en utfordring! Råvarer til KUTT Gourmet får jeg gjennom hele uka og så bruker jeg dagene på å tenke meg til hva jeg skal servere på Blindern. Noen ganger vet jeg hvilke overskuddsvarer jeg får fra Bama, Vestfoldfugl, Verdimat, ASKO eller andre. Andre ganger er råvarene en stor overraskelse. Uansett hva jeg får, skal jeg komponere et gourmetmåltid av overskuddsvarer – mat som ellers ville blitt kastet.

Det er snart to år siden jeg så annonsen der SiO Mat og Drikke søkte etter KUTT-kokk. Den gang tenkte jeg: «Den jobben må jeg få». Det gikk opp for meg at da ville jeg få bruk kreativiteten min i tillegg til å være med å redusere matsvinn, som er både utfordrende og gøy.

Bra for miljøet – og lommeboka

KUTT Gourmet er ikke bare en kokkefaglig utfordring, det er også et bevisstgjøringsprosjekt. Vi vet at unge voksne under 25 år kaster mest. Kanskje kan KUTT Gourmet bidra til mindre matkasting både ved å spise hos oss og for å få studentene til å bli inspirert til å kaste mindre mat.

Når jeg skal handle middag på vei hjem fra jobb, går jeg alltid i disken der butikken har samlet alle varene som nærmer seg dato. Å tenke på matsvinn, er ikke bare bra for miljøet, men også for lommeboka! Samtidig får jeg god samvittighet om jeg spise opp mat som ellers ville blitt kastet.


LES OGSÅ: Kutt Gourmet så dagens lys i 2015: På Blindern blir matavfall gourmetmat i ny restaurant - Vi kaster 46 kilo mat hver – hvert år!

Det lille ekstra

Jeg har fått blekksprut og andehjerter, og håper alltid på det lille ekstra. Det er en glede å se at studenter vil spise på KUTT Gourmet og at studentene støtter opp om matkasteprosjektet og vil spise en bærekraftig lunsj.

Vi betaler for all mat vi får, selv om det er overskuddsmat, mat som ville blitt kastet. Grunnen til det, er at vi erkjenner at all mat har verdi. Vi bruker varer som nærmer seg utløpsdato, men «best før» er ikke det samme som «dårlig etter». Overskuddsmat skyldes mange ting, fra overproduksjon til at matvaren nærmer seg utløpsdato eller at emballasjen er feil.

Nå har også KUTT Gourmet fått en filial på OsloMet. Køene har vært kortere, men maten er minst like god. Der er det min gode kollega Calvin Huynh, SiOs andre KUTT-kokk som komponerer en gourmetlunsj. At KUTT Gourmet har vakt oppmerksomhet, er ingen overdrivelse. Til og med et japansk matmagasin har skrevet om konseptet.

Nå tar vi KUTT Gourmet videre. Sammen med Matvett arrangerer SiO et event den 18. april med temaet er hvordan unngå matkasting: Stedet er KUTT Gourmet, Blindern og her vil studentene kunne få tips og inspirasjon til å spare miljø og penger gjennom å unngå matsvinn. Det gleder vi oss til, for jeg har merket hvor mye mindre mat jeg kaster – også hjemme – etter at jeg ble mer bevisst på matsvinn.


Event: KUTT matsvinn (i samarbeid med Matvett)
Dato: 18. april
Tid: 13.15- 14.00
Sted: KUTT Gourmet, Frederikkehuset, UiO

Åpent for alle studenter og andre som vil lære mer om matkasting

KUTT-kokkens matspare-tips:

 • Bruk sansene. Ikke kast mat selv om den har gått ut på dato, bruk heller sansene og skjekk om maten fremdeles er bra. Melk, yoghurt, egg, smør er som ofte like god og trygg å spise i dager etter at den er gått ut.
 • Planlegg innkjøpene dine og bruk handleliste.
 • Rydd i kjøleskapet, så du vet hva du har.
 • Legg merke til at noen varer har merking «Best før, ikke dårlig etter». Dette er et kjempebra tiltak der vi som forbrukere kan bruke sansene våre for å avgjøre om maten fremdeles kan brukes.
 • Kjøtt og fisk kan fryses ned før siste forbruksdag, husk og merke emballasjen med hvilken dag den er fryst ned. Er du urolig for om fryst mat blir dårlig? En god tommelfinger regel er at når du fryser ned en vare som har to dager igjen før siste forbruksdag, har du to dager på deg til å spise det du har tatt ut av fryseren din.
 • Oppbevar maten din riktig. Husk at fisk og kjøtt må oppbevares kaldere i kjøleskapet enn for eksempel grønnsaker.
 • Avkjøl varm mat raskt, for eksempel i et kaldt vannbad. Du kan spise maten som rester eller lunsj dagen etter, eller det kan fryses ned om du har mye til overs.
 • Oppbevar rester i tette bokser.
 • Bruk rester av brokkoli eller blomkål i en potetmos eller karbonadedeig.
 • Frys brød som ikke skal spises neste dag. Jeg får brødet oppskjært og så tar jeg ut det jeg trenger og bruker brødristeren til å tine brødskivene hver morgen.
 • Torsdag er en god restedag. Bruk opp rester før du handler ny mat til helgen.
 • Rester fra gårsdagens middag passer ofte å bruke i gratenger eller gryteretter.

Oppskrift fra KUTT Gourmet: Thai red curry med kylling

(Kyllingen kan erstattes med scampi eller tofu)

200 gram kyllingfilet
1 ss nøytral olje
½ squash
½ rød paprika
1 ss red curry paste
1 ts sukker
1 ts thai fiskesaus
1 boks kokosmelk
Frisk koriander eller thai basilikum
2,5 dl jasminris

Skjær grønnsakene i små strimler og stek dem raskt 1-2 minutter i en varm panne.

Ha over på en tallerken så lenge.

Skjær kyllingfileten i tynne skiver.

Fres curry paste i pannen i 30 sekunder.

Tilsett sukker, fish sauce og kokosmelk.

Kok opp og ha i kyllingbitene. La det trekke til det er gjennomkokt.

Ha i grønnsakene og pynt med koriander eller thai basilikum (den kan du kjøpe i asiatiske butikker)

Kok ris som anvist på pakken.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...