Nordre Aker Budstikke

Regjeringen ba Norge se til Maridalen. Nå legges demenstilbudet ned

På tunet i desember 2015, fra venstre byrådssekretær Mette Kolsrud (SV), Skjerven-bonde Jon Ivar Bakke, daværende landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp), Inn på tunet-bruker Knut, helseminister Bent Høie (H) og Skjerven-bonde Tori Bakke. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)

Pårørende fortviler etter at dagtilbudet for yngre demente, Inn på tunet på Skjerven gård, avikles etter åtte års drift.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.01.2018 kl 15:45

MARIDALEN: Pårørende til brukere av dagtilbudet for demente på Skjerven gård i Maridalen, drevet av Kirkens Bymisjon, har fått beskjed fra Sykehjemsetaten at tilbudet avvikles 1. mars 2018.

«Kontrakten for drift av tilbudet «Inn på tunet – dagsenter for yngre personer med demens» utløp 30.09.2017. Iht Lov om offentlig anskaffelser gjennomførte Oslo kommune v/Sykehjemsetaten en ny konkurranse for drift av denne tjenesten. Faldalen virksomhetssenter leverte samlet sett det beste tilbudet i denne konkurransen. Det er inngått kontrakt mellom Oslo kommune og Faldalen virksomhetssenter v/ Hauger gård om drift av dagsenter for yngre personer med demens. Kontrakten mellom Oslo kommune og Stiftelsen Kirkens Bymisjon v/ Skjerven gård opphører 01.03.2018» skriver Sykehjemsetaten til brukerne.

Etter det Nordre Aker Budstikke kjenner til er dette ikke en kritikk av kvaliteten på tilbudet fra Bymisjonen og Skjerven gård, men at anbudet fra Faldalen og Hauger gård totalsett vurderes å kunne gi et enda bedre tilbud til brukerne.

Oslo kommune har frem til nå kjøpt syv plasser på Skjerven og syv på Hauger. Etter den nye anbudsrunden samles nå alle plassene på Hauger gård.

Nytt tilbud i Fet kommune

Alle dagens brukere av Skjerven gård vil få nytt tilbud på Hauger gård, som ligger i Fet kommune.


«Stiftelsen Kirkens Bymisjon, Faldalen virksomhetssenter og Sykehjemsetaten vil
sammen med brukere og pårørende sørge for at denne overgangen blir så god som mulig for
den enkelte,» skriver Sykehjemsetaten i brevet.

Pårørende til nåværende brukere av Inn på tunet-tilbudet på Skjerven gård som Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med, forteller om et svært godt aktivitetstilbud. De forteller at deres kjære har et nært forhold til drifterne Tori og Jon Ivar Bakke, og at rammene på Skjerven er trygge. Beliggenheten i Maridalen, knapt 15 minutter fra Oslo sentrum, trekkes også frem. Hauger gård i Fet vil for mange av brukerne på Skjervene gi mye lenger reisevei.

Les det åpne brevet fra de pårørende til byrådet i Oslo, lenger ned i saken!

LES OGSÅ: Også tidligere er tilbudet på Skjerven gård truet med nedleggelse

Mye skryt og mange statsrådbesøk

Tori Bakke, Anita Ellefsen i Kirkens Bymisjon, Jon Ivar Bakke, generalsekretær i Bymisjonen Sturla Stålsett og byrådsleder Stian Berger Røsland da omsorgstilbudet for demente ble lansert høsten 2009. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)


Tilbudet på Skjerven gård har vært drevet i åtte og et halvt år. Det ble åpnet av daværende byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H), i september 2009.

Flere ganger har statsråder besøkt demenstilbudet i Maridalen.

I 2010 var Skjerven gård arena da regjeringen Stoltenberg bevilget 18 millioner kroner til satsing på Inn på tunet som aktivitetstilbud på gårder over hele landet. Daværende
kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp), landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp), ordfører Fabian Stang (H) og helsebyråd Sylvi Listhaug (Frp) kastet glans
.

Sylvi Listhaug, som landbruksminister, på Skjerven og Inn på tunet i 2014. Bak står daværende eldrebyråd Aud Kvalbein. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA (ARKIVFOTO)

I 2014 kom Listhaug tilbake til gården, da som landbruksminister sammen med daværende eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF). Hun hadde blant annet med sertifiseringsbevis for Inn på tunet til Skjerven gård-drifterne Tori og Jon Ivar Bakke.


– Jeg har stor tro på Inn på tunet, sa Listhaug. – Det er stort behov for dagaktivitetstilbud for demente. Gode dagaktiviteter gir gode opplevelser for de demente og de pårørende.

På tampen av 2015 kom Listhaug nok en gang tilbake, da sammen med helseminister Bent Høie (H). Regjeringen lanserte sin «Demensplan 2020» og mente hele Norge burde se til Skjerven for hvordan demensomsorg kan utføres.

– Det er tusen forskjellige måter å være demenssyk på. Før jeg kom hit var jeg på et dagsenter med bingo og litt annet småtteri innendørs. Det var ikke noe for meg. Jeg har vært vant til å være i aktivitet og å gjøre nytte for meg. Her får jeg lov til å være med dyrene og gjøre en jobb, sa bruker Knut, som da hadde vært bruker av Inn på tunet i flere år.

– Det er behov for flere tilbud av denne typen, der brukerne kan ha noe kjekt å gjøre gjennom dagen, og oppleve at de mestrer livet. Derfor vil det bli lovpålagt å ha dagtilbud til demente i alle kommuner fra 2020, sa Høie til Nordre Aker Budstikke.

Bent Høie på Skjerven i 2015. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)

Ville satse mer på dette

– Jeg syns det er et kjempeflott tiltak, og absolutt noe vi ønsker å satse mer på i Oslo kommune, også for andre brukergrupper. Den største utfordringen er kanskje å finne gårder som er i transportmessig nærhet, sa Mette Kolsrud, daværende byrådssekretær for eldrebyråden, under besøket i 2015.

Her ka du lese hele saken fra 2015: Høie og Listhaug vil at Norge skal se til Maridalen

Åpent brev fra de pårørende

Pårørende til brukere av Inn på tunet-tilbudet på Skjerven gård har skrevet et åpen brevet til den nye byråden for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl (Ap). Nordre Aker Budstikke har onsdag vært i kontakt med byrådssekretær Halvard Hølleland, som forteller at byråden nettopp har fått kjenskap til saken. Hun vil innhente mer informasjon før hun uttaler seg.

Her følger det åpne brevet i sin helhet:

Åpent brev til Oslo kommune, byrådet for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl

Skal Oslos eneste Inn på tunet dagtilbud for personer med demens legges ned?

Skjerven gård i Maridalen har i åtte år tatt i mot personer med demens for dagaktivitetstilbud.. Etter konkurranseutsetting har Oslo kommune besluttet at alle brukerne overføres til et større tiltak i Akershus med lang reiseavstand fra Oslo. Virksomheten ved Skjerven gård vil da opphøre.

Vi, "Venner av Skjerven gård, dagaktivitetstilbud for personer med demens.", er en støttegruppe av pårørende til tidligere brukere av tilbudet og har derfor ikke noen egeninteresser. Vår erfaring med tilbudet på Skjerven gård gjør det derimot uforståelig at Oslo kommune har besluttet å avslutte samarbeidet. Vi vil ikke forsøke å omstøte beslutningen som er tatt, men påpeke at Oslo kommune ikke har råd til å miste Skjerven gård.

Skjerven gård, i samarbeide med Kirkens bymisjon, var pionerer med denne typen tilbud for personer med demens i Oslo. Erfaringene har vært meget gode og tilbudet ble raskt kjent både i inn- og utland. Jon Ivar Bakke ble utnevnt til "Årets medarbeider – med hjertet for brukeren" fra Kirkens bymisjon 2013. Så sent som i 2014 mottok Skjerven gård Bygdeutviklingsprisen for Oslo. Hans familie har i flere generasjoner drevet gården. Tori Bakke som er utdannet hjelpepleier er leder for tiltaket. Det faglige ansvaret har Kirkens bymisjons resurssenter for demente og pårørende. De står for veiledning og faglig påfyll. Samlet oppfyller dette alle krav til kompetanse til et tilbud som Skjerven gård tilbyr. For oss som pårørende har Skjerven gård fungert utmerket for våre kjære, den har bidratt til at vi kunne ivareta og lettet vår rolle som pårørende.

Spesielt har vi satt pris på at tilbudet er nært og oversiktlig. Alle med erfaring med demente vet hvor viktig oversikt er for brukerne. Trygghet er nøkkelordet. To personer og 1-2 frivillige har sørget for gruppeaktiviteter og individuell omsorg. Skjerven gård ligger særlig naturskjønt til med gode turmuligheter og ikke minst har de blitt personlig fulgt opp fra henting hjemme, via dagtilbudet og til de trygt ble kjørt hjem igjen. Skjerven gård henter og bringer brukerne hver dag med kort reisetid.

I Oslo er det mer enn 8000 demente. I Helse- og omsorgsdepartementets Demensplan 2020 kan vi lese følgende: Når demensplanen er gjennomført i 2020: skal kommunene ha en lovfestet plikt til å tilby et tilrettelagt dagaktivitetstilbud for personer med demens.

Når vi vet dette er det uforståelig at kommunen i årene framover anser det tilstrekkelig med 15 plasser for Inn på tunet virksomhet for personer med demens og legger ned en vellykket virksomhet på Skjerven gård i egen kommune. Det var nettopp på Skjerven gård Demensplan 2020 ble lansert av daværende Helse- og omsorgsminister Bent Høye og landbruk- og matminister Sylvi Listhaug i nærvær av daværende brukere og dette tiltaket vil man nå legge ned! Vi mener det er behov for begge tilbudene og at det er en fordel med to aktører som kan utfylle hverandre, samarbeide og utveksle erfaring. Den verdifulle kompetansen som Tori og Jon Ivar Bakke på Skjerven gård har, vil gå tapt dersom virksomheten nedlegges. Ved uforutsigbare rammebetingelser vil dessuten andre vegre seg for å opprette tilsvarende tilbud for demente.

Vi ber om at kommunen bevilger midler til å videreføre tilbudet på Skjerven.

"Venner av Skjerven gård, dagaktivitetstilbud til personer med demens"
ved Aud L. Krook, dr. med. dosent.

LES OGSÅ:

70 000 med demens i Norge: Nordre Aker signerte stor samarbeidsavtale

I 2030 forventes at 20 prosent av befolkningen er over 67 år. I dag er det 7000 demente i Oslo. I 2040 vil tallet være doblet

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...