Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Rekordstort kull: Nå er Rønningen størst i Norge

FOLKEHØGSKOLE: Et år på Rønningen er lærerikt og morsomt. Her er elever fra et tidligere årskull klare for teateroppsetning. Foto: GUNN ASVEIG MANFLAA (ARKIVFOTO)

Søndag flyttet 168 forventningsfulle elever inn på Rønningen folkehøgskole. Folkehøgskolene blir stadig mer ettertraktet. Årsaken kan være økt karakterpress i skolen, mener en professor i pedagogikk.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.08.2015 kl 22:02

RØNNINGEN: Skoleåret er i gang, også for folkehøgskoleelevene. Interessen for å bruke et år etter videregående på folkehøgskole har vokst de siste årene.

Populært på Rønningen

For skoleåret 2015/16 har norske folkehøgskoler opplevd en søkerrekord. Per 1. august hadde 7000 elever fått plass ved de 76 folkehøgskolene i Norge. Det er åtte prosent flere enn ved samme tid i fjor.

Og det å få gå folkehøgskole i Oslo er mer populært enn noen gang. 552 ungdommer søkte seg til Rønningen.

– Vi er nå Norges største folkehøgskole med 186 elever. Det er historiens største kull på Rønningen, sier rektor Svein Harsten til Nordre Aker Budstikke.

Skolen har tiligere hatt opp mot 140 elever på ett skoleår, og økt jevnt hvert år. Men dette er første gang den tar inn flere enn 165 elever, opplyser rektoren.

– Hvorfor tror du Rønningen folkehøgskole er så populær?

– God skole, god markedsføring samt beliggenheten, som den eneste i Oslo, sier Harsten.

Rønningen tilbyr linjer for toppfotball og toppidrett, foto, kunst og musikk.

LES OGSÅ: Fylkesmannen avslår Rønningen-protester

Eneste i Oslo

Og elevene kommer fra alle landets fylker. Oslo og Akershus er godt representert.

– Tidliger har vi hatt flere elever fra Nordre Aker, men ikke i år. Dessuten har vi elever fra 20 land, fra alle verdensdeler, med unntak av Australia, sier han.

Mange av folkehøgskolene ligger landlig til i distrikts-Norge, men Rønningen befinner seg bare en liten trikketur fra Oslo sentrum.

– Hva betyr beliggenheten for livet på Rønningen?

– Alle folkehøgskoler forholder seg aktivt til nærmiljøet – også Rønningen. Og det er nokså normalt for ungdom i 2015 å søke seg mot ulike kafeer, restauranter, kinoer og uteliv. Uansett om skolen ligger på Jæren eller i Oslo, sier Harsten, og understreker at det ikke er et vesentlig problem for skolen.

– Dessuten skjer det utrolig mye flott kultur på skolen og i skolens regi, som konserter, utstillinger, idrettsaktiviteter med mer.

De 168 elevene har et spennende år foran seg. Hva er det som venter dem på Rønningen?

– Det beste og viktigste året i deres liv – hvor avgjørende valg for videre vei i livet tas, sier Harsten.

LES OGSÅ: Videregende-elever tar universitets-matte: – Vi har vel egentlig blitt stemplet som litt nerdete hele livet

Karakterpress

Tom Tiller, professor i pedagogikk ved Universitetet i Tromsø ga i fjor ut boken «Læringskoden», hvor han presenterer forskning på hva elever får ut av å gå på folkehøgskole.

Han mener karakterpresset gjør at flere velger folkehøgskoler, og at de er læringsarenaer som gjør at ungdom får lyst til å lære.

– Mange opplever det godt å være fri fra de tradisjonelle karakteren. For alt for mange er karakterjaget ødeleggende. Mange av brevene inneholder tunge livserfaringer på grunn av karakterer, man mestrer ikke forventningene, sier han til kpk.no – nyhetsbyrået Kristelig pressekontor.

LES OGSÅ: Nesten halvparten av 10. klassingene fikk karakter 1 eller 2 i matte

– Vi har mange elever som også er faglig flinke, og som kunne kommet inn på tunge studier, men de trenger en pust i bakken. Her får de utvikle andre sider og utfolde seg kreativt gjennom idrett, musikk eller kunst. Det er den type kreativitet som den norske skolen nå tappes helt for, sier Rønningen-rektor Harsten til nettsiden.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...