Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Rektors hyllest til kvinnene

Rektor Inge Jan Henjesand ved Handelshøyskolen BI, ved annen anledning. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

– I dag er det flere kvinner enn menn som fullfører høyere utdanning i Norge. Det er bra, men den faglige autoriteten de møter i klasserommet er fortsatt som oftest en mann. Det trenger ikke være slik.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.03.2017 kl 16:33

NYDALEN: Rektor ved Handelshøyskolen BI har i anledning Kvinnedagen 8. mars skrevet en hyllest til kvinnene - som Nordre Aker Budstikke gjengir i sin helhet:

Jeg tror det er viktig at vi får flere kvinner blant de faglige på BI. At flere av våre studenter møter en kvinnelig professor i klasserommet, at flere får en kvinne som veileder. At flere av våre ansatte får en kvinnelig sjef.

Dette handler om mer enn likestilling, rettigheter og prinsipper. Det handler om hva som gjør BI til en bedre skole. Jeg tror at en høyere andel kvinner i lederroller og faglige stillinger gjør BI til en bedre utdanningsinstitusjon.

Jeg er veldig stolt av våre damer. Vi har veldig mange gode forbilder blant våre kvinnelige ansatte. Vi har kvinner som hevder seg i typisk mannsdominerte disipliner, det er ingen liten bragd. Vi har kvinnelige ansatte, studenter og alumni som markerer seg fordi de er faglig dyktige. Det er kvaliteten som snakker for seg.

I 2007 etablerte BI mål og handlingsplan for likestilling som en del av arbeidet for mangfold og likeverd. Overordnet mål for BI er at alle ansatte skal ha samme rettigheter, plikter og muligheter uavhengig av kjønn, alder eller nasjonal/etnisk opprinnelse.

Fokus på mangfold vil bidra til å utvikle vår virksomhet på en positiv måte, bl.a. ved at vi tiltrekker oss den beste kompetansen. Både kvinneandel og internasjonal andel blant faglig stab er dessuten sentrale måleparametre i ulike rangeringer og akkrediteringer.

BI har siden 2007 hatt særskilt fokus på å øke kvinneandelen blant professorer, direktører, ledelse og styrende organer. Virkemidler som kvalifiseringsstipend for kvinner, støtte til nettverksbygging, støtte til retorikktrening og formidling av forskning, deltakelse i utviklingsprogram samt endringer i valgreglementer har bidratt til at BI nå har oppfylt målene som ble definert i 2007.

Det viktigste er imidlertid å holde fokus på likestilling i det daglige, samt systematisk å måle og følge med på sentrale nøkkeltall.

Noen håndfaste tall fra 2016: Ved årets slutt hadde BI 26 kvinnelige professorer i fulltidsstilling, en økning på 7 professorer fra 2015. Dette utgjør en kvinneandel blant professorer på 29% av de som er i full stilling.

Kvinneandelen av faglige årsverk har økt fra 28% til 31%. Kvinner utgjorde 33% av toppledelsen, 38% av instituttlederne og 50% av deanene var kvinner. Kvinneandelen blant direktører ved BI var 63%. I BIs styre var kvinneandelen 50%, mens den utgjorde 27% i Kollegiet. Andelen menn i administrative stillinger var 34%.

Vi hadde 7 kvinnelige professorer i 2007, i dag har vi altså nesten fire ganger så mange!

BIs målrettede likestillingsarbeid har gitt resultater. Og vi skal videre. Vi har fortsatt ambisjoner om å øke andelen kvinner i faglig stab og i faglige lederstillinger, samt å øke andelen menn i studieadministrative stillinger.

Det skal utarbeides en ny handlingsplan for mangfold og likestilling i løpet av vinteren/våren 2017.

Jeg ser frem til å ønske mange nye kvinner velkommen til BI i årene fremover!

Inge Jan Henjesand
Rektor ved Handelshøyskolen

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...