Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Ressursfordelingsmodellen er god politikk for Oslo»

Emil Mogstad. Foto: KARL A. KJELSTRUP / PRIVAT

DEBATT: Skal man fordele penger så er det helt avgjørende at man bruker formler og ikke skjønn. Dette handler om forutsigbarhet og etterprøvbarhet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.05.2018 kl 12:20

Leder i Nordre Aker Venstre, Ingeborg Briseid Kraft, skrev på onsdag at man «ikke kan se situasjonen for den enkelte skole gjennom en modell». Det er nok riktig, men skal man fordele penger så er det helt avgjørende at man bruker formler og ikke skjønn. Dette handler om forutsigbarhet og etterprøvbarhet.

De kuttene som enkelte skoler i Nordre Aker opplever skyldes i stor grad endringer i elevtallet. Dette har skolene vært forberedt på og har vært praksis i mange år. Det stammer fra stykkprisfinansieringen som Venstre selv var med på å innføre. Dette og noen andre faktorer utgjør fortsatt 93% av grunnlaget for skolefinansieringen.

De resterende 7% har det rødgrønne byrådet tatt ut og fordelt om etter sosiodemografiske forhold. Modellen er utviklet av Deloitte, og det ble klart allerede i fjor sommer at denne ville bli anvendt på skolene i Oslo. Skolene har hatt mulighet til å forberede seg.

Nordre Aker har mange elever som vi vet er, og vil bli, blant Norges aller flinkeste og mest ambisiøse. Det er bra. Bydelen har også elever som ligger bak, og de må vi ta vare på. Derfor har byrådet bevilget 1,8 milliarder kroner mer til Osloskolen, som har sørget for at skolene i Nordre Aker i dag får mer per elev enn de gjorde i 2015 da Høyre styrte. Det siste års justeringer er kommet fordi byrådet ønsker å sikre elever med størst behov for hjelp mer ressurser.

Etter 18 år med Høyre i førersetet er Oslo en mer delt by enn på veldig lenge. På Tøyen blir barn i tidlig tenårene rekruttert til narkotikalanging. På Vestli og i Søndre Nordstrand har det vært skyteepisoder med ungdom involvert. Dette er episoder andre bydeler, som vår egen, er mer skånet for. Det handler om klasseskille og trygge oppvekstmiljøer, og da er skolen det åpenbare stedet å legge inn en ekstra innsats for å bremse utviklingen.


Det som på kort sikt kan virke ugunstig for Nordre Aker er god og nødvendig politikk for Oslo. En samlet by der alle har reelt like muligheter vil gagne oss alle.

Emil Mogstad
Leder Nordre Aker Arbeiderparti

LES ALLE INNLEGGENE I DENNE DEBATTEN:

May-Brith Døssland (V): «Selv om en skole ligger på vestkanten, så betyr ikke det at skolen ikke har utfordringer»

Inga Marte Thorkildsen (SV): «Byrådet budsjetterer ikke i et øst og vest-skille»


May-Brith Døssland (V): «En ny lærerstilling veier ikke opp for nedskjæringen byrådet har gjort»

Therese Ustvedt, Abdullah Alsabeehg (Ap): «Finansiering av Kringsjå skole handler ikke om øst eller vest»

Ingeborg Briseid Kraft (V): «Det er ikke tvil om at skolefinansieringen handler om et øst og vest-skille»

DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til debatt@nab.no!

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...