Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Rett på NRK med Minecraft

Til venstre: Oliver Naper, Johannes Børke Aase og Dan Philipson før den store dagen. Foto: SOFIE LØCHEN SMEDSRUD

Tåsengutta representerte Oslo i NRKs direktesending, med Minecraft-versjonen av Frammuseet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 28.06.2016 kl 15:14

TÅSEN: Dan Philipson (11), Johannes Børke Aase (11) og Oliver Naper (10) fra Tåsen, ble valgt ut til representere Oslo i NRKs direkte sending av Minecraft på lørdag.

Tåsengutta bygget Frammuseet med polarskipet Fram inne i bygget, slik som det er utstilt på Bygdøy. Foto: SKJERMDUMP/NRK

Oppgaven var å bygge noe som representerer det fylket du bor i - alle fylkene i Norge var med. Ved bruk av byggespillet Minecraft, hvor man konstruerer med kuber i en 3D-verden, skal de bygge en kopi av Frammuseet i Oslo.

Av totalt 1600 søkere, var det kun 200 lag som kom med videre.

Direktesendt på TV

Fra klokken 12 om dagen til 12 om kvelden sendte NRK byggingen direkte via YouTube og NRK Super.

Til tross for at gutta fra Tåsen skulle på TV, er det lite som endres i spillprosedyren.

– Vanligvis sitter vi hjemme i stua og kommuniserer med hverandre på Skype. Nå holder vi kontakten med NRK på Skype også, via deres server, fortalte Oliver under arrangementet.

Slik så vinnersøknaden til NRK ut. Foto: OLIVER NAPER

Statsminister Erna Solberg deltok også, hun hjalp Fridalen skole med å bygge Bryggen i Bergen.

En av utfordringene ved oppgaven, er å holde den strenge tidsfristen de har fått for å bygge.

– Vi kan bare bygge i fire timer, fra klokken 8 til 12 på kvelden. Så vi må planlegge nøye, og holde den tiden vi har fått. Det er veldig strengt, fortalte også Oliver.

For å kopiere bygget så identisk som mulig, har Tåsengutta tilbragt mye tid på Google Street View for å studere museet til den minste detalj.

Lagleder Oliver forbereder seg til å bygge. Foto: SOFIE LØCHEN SMEDSRUD

Litt som lego, bare digitalt

Gutta arbeidet i flere uker for å gjøre klar den moderne labyrinten de sendte inn som opptaksprøve til NRK.

– Vi ble skikkelig glade for at vi fikk bli med i programmet, etter å ha jobbet med dette så lenge. Vi har jo vokst opp med Minecraft, sier Oliver.

De har spilt Minecraft i flere år, og har «blitt hekta» etter at de begynte å se på profesjonelle spillere på Youtube.

Minecraft er ikke et tradisjonelt spill, og har ingen begynnelse og slutt. Det skaper mye rom for kreativitet.

– Og man spiller til man blir lei, legger Oliver til.

Kartet over Norges fylker. Foto: NRK

Bygging

– Når det kommer til Minecraft, og man sier «spilling», kan man like gjerne si «bygging», sier Ida Naper, moren til lagleder Oliver.

Hun fortsetter.

– Jeg syns det er veldig gøy at NRK viser fram dette. Det er jo noe som 10-12åringer driver med på fritiden, og er utrolig opptatt av, slik at de får vist det fram. Det er jo så enormt mye kreativitet.

Mer koding

Det hele begynte da Kodeklubben i Oslo, en frivillig forening bestående av voksne som vil lære bort koding til barn, tipset om konkurransen.

Hver torsdag drar guttene til Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo for å lære enkel koding. Dette har vært med på å inspirere på å utvikle seg i både programmering og i Minecraft.

– Faren min programmerer, så det er noe jeg tenker på å bli når jeg blir stor. Det finnes mange forskjellige programmeringsspråk, og mange ting som vi kan gjøre med programmering i Minecraft, forteller Dan.

– Jeg har litt lyst til å bli YouTuber, bare kanskje ikke så veldig mange abonnenter. Jeg kommer til å livestreame, mest sannsynlig. Det er det som er drømmen, forteller Oliver.

Aktivitet ved siden av

Til tross for at mor Ida mener at Minecraft bidrar til mye kreativitet i hverdagen, mener hun at det er viktig at barna får beveget seg mye også.

– Så lenge de spiller fotball på Lyn og er i bevegelse, får de lov til det her, sier Ida.

– Si dét til alle YouTubere!, svarer Oliver tilbake.

Gutta har fått i oppgave å lage Frammuseet i Oslo. Foto: WIKIPEDIA/Marcin Szala

LES OGSÅ: – Vi bor jo i den kuleste bydelen! Med OverOslo-festivalen!

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...