Nordre Aker Budstikke

Starter arbeidet med revidering av småhusplanen

Nordre Aker er en av bydelene med store områder som i dag er regulert under småhusplanen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Byrådet vil revidere småhusplanen for å ta bedre vare på småhusområdene, bevare grønt og forenkle regelverket

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.02.2021 kl 12:03

OSLO: Det sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i en pressemelding fra byrådet søndag 14. februar.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Foto: Terje Bendiksby / NTB

Han sier Oslos småhusområder er en viktig del av en variert boligstruktur i byen og byrådet ønsker å ivareta historiske og grønne kvaliteter i småhusområdene bedre. Småhusplanen omfatter over 29.000 eiendommer i Oslo. De fleste småhusområdene i byen inngår i planen, men ikke alle.

– Vi ønsker å forbedre småhusplanen. Det er for tidlig å konkludere med hvordan en revidert småhusplan vil se ut til slutt, men ett av målene er at den skal bli enklere for alle å forholde seg til. Det skal bli enklere å følge regelverket og behandle søknader effektivt, sier byrådslederen.

De grønne områdene viser hvor småhusplanen gjelder i dag. (Kilde: Oslo kommune)

– Småhusområdene har ofte flotte hager og trær. Grønne verdier i småhusområder er viktig for folks trivsel, for biologisk mangfold og for å bevare småhusområdenes særpreg. Derfor ønsker vi å stramme inn planen og gi et sterkere vern av det grønne, sier byråd for byutvikling Arild Hermstad.

Byutviklingsbyråd, Arild Hermstad (MDG). Foto: Christian Fredrik Borg


Småhusplanen

Den første småhusplanen (reguleringsplan for småhusområder i Oslo ytre by, s-3591) ble vedtatt av Oslo bystyre i 1997. Et viktig mål med planen var å sikre at bystyrets vedtak om videre fortetting utnyttet arealressursene på best mulig måte, samtidig som utbyggingene skulle ta tilstrekkelig hensyn til småhusområdenes spesielle arkitektoniske og miljømessige kvaliteter.

Småhusplanen ble evaluert i 2001-2003. Konklusjonen ble at den skulle endres og ny småhusplan ble vedtatt av bystyret 15.03.2006. Planen som ble vedtatt i 1997 la opp til en utvikling med omfattende fortetting. I planen fra 2006 ble målsettingen endret mer mot vern. Planen skulle gjennom situasjonstilpasset utbygging ivareta områdenes estetiske, funksjonelle, kulturminnefaglige og miljømessige kvaliteter knyttet til eksisterende bebyggelse, landskap, vegetasjon og biologisk mangfold.

Erfaringer med praktisering av planen fra 2006 har vist, blant annet fra klagesaksbehandling, at det var behov for å gjøre presiseringer av enkelte bestemmelser for ytterligere å tydeliggjøre planens målsetting og for å styrke hjemmelsgrunnlaget. Planarbeid ble derfor igangsatt i 2010 og endringer av planens bestemmelser §§ 6, 7, 8, 9, 10, 12, 18 og 20 ble vedtatt av bystyret 12.06.2013.

(Veileder til Småhusplanen, juli 2019)

– Følelsen av lykke og velvære for folk i Oslo er tett knyttet til hvor godt man trives i nabolaget man bor i. Småhusplanen er et viktig verktøy for å sørge for at vi både tar vare på og videreutvikler gode nabolag. Når byen vokser har vi en viktig oppgave med å sørge for å legge godt til rette for både trygge skoleveier med færre biler og grønne områder som sikrer naturmangfold og trivsel, sier byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen.

Disse områdene omfattes av Småhusplanen i Nordre Aker:

Smpåhusplanen (grønne områder) i Nordre Aker. (Kilde: Oslo kommune)

Plan- og bygningsetaten

Plan- og bygningsetaten har fått i oppdrag å revidere småhusplanen. Etaten skal utrede hvilke endringer som kan bidra til å ivareta småhusområdene og områdenes grønne vegetasjon bedre, samt se på forenklinger i planen.

Aktuelle temaer for etatens arbeid med revisjonen er:

  • Vurdere redusert utnyttelsesgrad og/eller endringer som forsterker gjeldende plans hjemmelsgrunnlag for bedre å ivareta vegetasjon og redusere terrenginngrep.
  • Bevaring av trær, hvor det er ønskelig med et sterkt vern av store trær samtidig som unntaksmuligheter klargjøres, herunder bl.a. forholdet til forpliktende nyplanting.
  • Revisjonen må hensynta forslaget til endringer i parkeringsnormen, som innebærer fjerning av minimumskravet til parkeringsplasser på egen tomt.
  • Hensiktsmessige justeringer i dagens reguleringsbestemmelser som styrker bevaringen av småhusområdenes karakter og kvaliteter.
  • Tilrettelegging for en klimavennlig utbygging.

Kommer på høring

Forslag til revidert småhusplan vil bli lagt på høring, slik at publikum kan komme med innspill før etaten ferdigstiller et endelig forslag og sender det til byrådet. Byrådet vil deretter vurdere saken og fremme et forslag til bystyret.

– Medvirkning står sentralt gjennom prosessen. Det er viktig for oss at folk får komme med innspill. Det gjør oss bedre rustet til å utarbeide en robust småhusplan, sier byrådslederen.

Byrådet planlegger at forslag til en revidert småhusplan skal vedtas i bystyret i inneværende bystyreperiode. Plan- og bygningsetaten skal snarlig legge fram en fremdriftsplan for arbeidet.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...