Nordre Aker Budstikke

Slik sjekker du:

Risikerer at redningsvester ikke blåser seg opp

Mange bruker oppblåsbare redningsvester, men de bør sjekkes jevnlig for å unngå falsk trygghet når du er på sjøen. Foto: Storebrand/Mynewsdesk

En ny undersøkelse viser at to av tre sjekker redningsvest-patronen for sjelden. – Det kan føre til at en redningsvest ikke blåser seg opp når du faller i vannet, advarer Annika Persson.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

OSLO: Annika Persson er skadesjef i Codan Forsikring, som har kartlagt nordmenns sikkerhet på sjøen. Undersøkelsen viser at én av tre som har en oppblåsbar redningsvest sjekker patronen hvert åttende år eller sjeldnere. Mange har aldri sjekket den. Kun én tredjedel sjekker den årlig.

Undersøkelsen er gjennomført av Norstat på vegne av Codan Forsikring.

Vestsjekk kan redde liv

– De oppblåsbare redningsvestene er praktiske ombord i en båt, men er avhengige av jevnlig tilsyn for å sikre at de fungerer slik de skal. Gjør det til en god vane å sjekke vesten, det kan reddet livet ditt, sier Annika Persson i en pressemelding.

En oppblåsbar redningsvest består av en luftlomme, gasspatron og en utløser. Når utløsermekanismen kommer i kontakt med vann, smuldrer den opp og lager hull på gasspatronen, som er fylt med CO2. Gasspatronen fyller opp luftlommen i redningsvesten, som ellers er pakket sammen.

– De oppblåsbare redningsvestene er avhengige av jevnlig tilsyn for å sikre at de fungerer slik de skal, sier Annika Persson, skadesjef i Codan Forsikring. Foto: Katrine Lunke

Bytt utløser annet hvert år

Ifølge Redningsselskapet forlenger du redningsvestens levetid dersom du sørger for å ta service på redningsvesten minst én gang i året. CO2-patronen må ikke byttes, understreker Redningsselskapet, men utløsermekanismen bør derimot skiftes ut hvert andre år.

– Utløseren og gasspatronen er et sårbart punkt på de oppblåsbare flytevestene. Disse delene må skiftes hver gang en vest har blåst seg opp i kontakt med vann, sier Persson i Codan Forsikring.

– Når du skal sjekke vesten, må du undersøke om vesten er hel og uten hull i luftlommen, om patronen fortsatt er full og ikke har lekket, i tillegg til at utløseren er intakt. Hvis det er hull på vesten eller patronen lekker, kan du ende med at vesten ikke blåser seg opp, sier skadesjefen.

Redningsselskapet har laget instruksjonsvideoer for å lære folk hvordan de selv kan gjøre for å sjekke den oppblåsbare redningsvesten:

Her kan du lese hvordan det gjøres, steg for steg.

Selv om din oppblåsbare redningsvest har blitt utløst, frivillig eller ufrivillig, er den ikke brukt opp, ifølge Redningsselskapet. Den må bare klargjøres for bruk igjen. Her kan du se hvordan.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...