Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Sykehusplanene:

«Risikoen er helt uakseptabel»

Tidligere BU-ledere slo ring om Ullevål i juni 2019: Per H. Christiansen (H) fra Nordre Aker og Anne Christine Kroepelien fra St. Hanshaugen. Begge er svært kritiske til planene om å legge ned Ullevål sykehus. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

MENINGER: Hvorfor ta en enorm økonomisk risiko ved å bygge nytt sykehus på Gaustad? Uten en samfunnsøkonomisk analyse og uten en reel vurdering av alternativer.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Helse Sør-Øst (HSØ) har nå søkt om lån på nesten 30 milliarder kroner til Oslo Universitetssykehus (OUS) som skal behandles som en del av Statsbudsjettet for 2020. Søknaden er i tråd med et målbilde fastsatt av helseministeren allerede i 2016 som innebærer at Oslo Universitetssykehus skal lokaliseres på Gaustad og Aker, at Ullevål sykehus vil bli lagt ned og tomten solgt. Planene om utvikling av OUS er Norges største landbaserte byggeprosjekt. Når alle etapper er fullført om 10-15 år vil dette ha kostet minst 50 milliarder kroner i investeringer på Gaustad og Aker.

Sykehusplanene i Oslo har vært høyt på dagsorden i den offentlige debatt i lang tid. Det har imidlertid ikke vært gjennomført en samfunnsøkonomisk analyse, eller en reel sammenlikning av alternativer. Det foreligger heller ikke en virksomhetsplan for OUS. Dette er sannsynligvis årsakene til at målbildet har medført så stor motstand.

En meget kompetent faggruppe fremla den 2. april i år en gjennomarbeidet ideskisse for fortsatt bruk av Ullevål, men basert på et annet målbilde. Forut for lånesøknaden har HSØ/OUS gjennomført det de betegner som en belysning av Aker-Ullevål alternativet. Denne belysningen er etter min mening et oppkonstruert og helt meningsløst alternativ hvor man flytter all nåværende og all planlagt virksomhet på Gaustad til Ullevål i en operasjon.

Grunnlaget for min risikovurdering er kun de offentlig tilgjengelige dokumenter knyttet til planene for OUS som ligger til grunn for helseministerens søknad om låneramme i statsbudsjettet. Den økonomiske langtidsplan fra OUS som ligger til grunn for lånesøknaden forutsetter en tredobling av de årlige resultatene. (OUS langtidsplan 2019 – 2062 side 17/18).

LES OGSÅ: Stort flertall vil ikke legge ned Ullevål


Basert på en enkel gjennomgang av de faktiske resultatene fra de siste årene og gjennomgangen av resultatanslagene i de fire siste langtidsplanene er det min klare oppfatning at den formidable resultatforbedringen som ligger til grunn for søknaden er svært optimistisk og antagelig helt urealistisk. Jeg har ingen tro på at OUS kan øke årsresultatet med mer enn 2 milliarder kroner, slik langtidsplanen forutsetter.

Selv om en rekke ulike miljøer har bedt om at alternative planer må vurderes ordentlig har både styret i HSØ og statsråden avvist å gjøre dette. De synes nå å sette alt inn på at Stortinget godkjenner lånesøknaden nå.

For meg er det helt uforståelig at de ikke vil se på alternativer så lenge en vurdering av disse ikke vil forsinke arbeidet med å forberede bygging av nye sykehusbygg det være seg på Gaustad eller Ullevål. I næringslivet er det selvsagt at alle store investeringsprosjekter baseres på en gjennomarbeidet virksomhetsplan og en reel vurdering av alternativer. I et av våre aller største landbaserte prosjekter som det offentlige har ansvaret for gjør vi dessverre ikke det. Den risiko det nå legges opp til uten å gjennomføre en reel vurdering av alternativer er etter min mening helt uakseptabel.

...

DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til meninger@nab.no.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...