Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Rive eneboligene og bygge blokker, eller bygge i Marka?

Rebelløkka: Sigurd Smith Ingebretsen (8) og Ella Marie Kvernberg (8), som tenker tanken om å fjerne veier, og erstatte med boliger. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Nei, dette handler ikke om kommuneplanen 2030 og nedre Grefsen, men om kjelsåselevene og denne ukas storylinekonsept.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 29.04.2016 kl 07:53

KJELSÅS: Det er mange elever i samlingssalen på Kjelsås skole, torsdagen. Men veldig stille også. Konsentrerte tredjeklassinger holder nemlig på å skrive et viktig brev. Til selveste ordføreren.

Osheim by har nemlig hatt en drastisk befolkningsvekst de siste to årene, og det er ikke plass til flere mennesker i sentrum. Byen er nødt til å utvides. Ordføreren i byen har derfor kommet med to forslag til hvordan denne utfordringen kan løses:

  • Rive hus i Grønndal til fordel for blokker.
  • Vi må hogge ned store deler av Osheimskogen og bygge opp en ny bydel med blokker og hus.

Hva innbyggerne mener om disse forslagene, det er det elevene skriver brev om.

LES OGSÅ: Selv om Nydalen vokser, har nå planene om et Nydalskryss ved Ringveien endelig fått rødt lys fra Statens vegvesen

Tre bydeler

Tredjetrinnselevene har denne uka vært bosatt i tre forskjelige bydeler i storbyen Osheim. Rebelløkka i sentrum, en bydel som minner mye om Kjelsås, nemlig Grønndal, og en gruppe som som bor i Marka - eller Osheimskogen.

Innbyggerne i de tre bydelene må legge frem for- og motargumenter til forslagene, eventuelt finne forslag som vil være til det beste for alle.

Grønndal - med Maya og August. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

August Torsvtedt (9) og Maja Vennila Wang i Grønndal, er enige om at det har vært morsomt og spennende å være med på prosjektet.

LES OGSÅ: Frykter sanering av nedre Grefsen

Færre butikker - flere boliger

Men hva gjør man da - når så mange vil bo i byen, og det mangler plass?

– Kanskje færre klesbutikker og flere boliger, det er jo så mange klesbutikker? Man kans kjøpe klær på nett?

– Og kanskje flere kan lage hybler i husene sine. Man kan jo gjøre om noen av boligene til blokker, men ikke så høye. Kanskje også bygge litt blokker i Marka, men ikke høyere enn de høyeste trærne, sier Maja bestemt.

August derimot, er ikke sikker på om han ønsker blokker i Marka. August har også lansert en helt spesiell ide, nemlig ideen om å bygge en by over byen - en etasje over det som er. Nemlig å bygge på stolper, med speil, som kan lage dagslys inn til de som eventuelt må bo nederst.

Alle må få plass

Men det August og Maja er enige om og sikre på, er at de som har lyst til å bo i byen, må få plass til det.

– Men klart det er jo synd på de som blir lei seg, hvis de må flytte fra huset sitt, fordi noen vil bygge blokker i stedet, er de to enige om.

– Det beste er jo om folk kan bo litt her og der. Litt spredt. Men det er kanskje ikke så lett å få til. Kanskje man ikke finner noen jobb? Men man kan i hvert fall tenke på å leie ut huset, når man er på ferie eller ikke bruker det, legger Maja til.

Vilma og Ingrid vil bevare Marka, selv om det er litt urettferdig at ikke alle får bo der de har lyst til å bo. Her med Osheimskogen. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Osheimskogen

Vilma Thommassen (9) og Ingrid Eline Olsen Kartvedt (8)bor i Osheimskogen og Marka. De er ikke særlig klare for blokker i skogen.

– Skal det bygges noe mer her, så må det passe med det er her fra før av.

Hvorfor det?

Fordi vi vil bevare skogen som den er. Det kan bygges noen hus og hytter som ligner på det andre som er bygget her, men nei til blokker, er de to jentene enige om.

Og legger til.

– Masse mere folk her betyr jo også mer forurensning. Mer biler også.

– Urettferdig

Jentene tenker seg litt om.

– Men det er jo urettferdig at ikke alle kan få bo der de har lyst.

Men uansett.

– Det har vært veldig kult og spennende å ha sånn prosjektgreie!

Det synes Sigurd Smith Ingebretsen (8) og Ella Marie Kvernberg (8) også. Faktisk mye kulere enn vanlig undervisning.

Veier blir boliger

Sigurd og Maria bor på Rebelløkka.

– Vi foreslår å gjøre veiene smalere, så blir det plass til færre biler, men flere boliger, sier løkkabeboerne.

Og kan avsløre uenigheter i gruppa. For det var faktisk noen der som var klare for å rive både Osheimskogen og Grønndal, og erstatte med blokker (!)

– Men det kan faktisk bygges høyere på Grønndal. Men her på Rebelløkka, er det høyt nok som det er! Eller kanskje bitte litt høyere da, så blir det plass til noen flere.

Så er det pause, og barna skal ut.

Lærer Kaja med Grønndalbeboerne i bakgrunnen, i samlingssalen ved Kjelsås Skole. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Debatt

Lærer Kaja Lauritzen Maarud oppsummer prosjektet senere på torsdagen.

– Elevene har under prosjektuken jobbet med å skape en karakter og bidratt til å bygge opp bydelen de er en del av. I tillegg til ovennevnte har elevene også hatt debatt, med spørsmål som i hovedsak om hva de forskjellige bydelene mente om eventuelle løsninger,

Avantors har også planer om blant annet nærmere 40.000 nye boligkvadratmeter, og 17 etasjer, i Sandakerveien 113-119

Alle gir litt

Hun forteller videre.

– Etter dagen i dag ser det ut til at den endelige løsningen blir at alle bydelene gir litt. Grønndal vil lage flere hybler og bygge hus i de største hagene, Osheimskogen vil gå med på å hogge ned 5% av skogen - med krav om at husene som bygges ikke blir høyere enn trærne og at byggeprosessen og husene skal være miljøvennlige.

– Mens Rebelløkka ønsker å se på mulighetene til å bygge litt i høyden og litt underground, forteller læreren videre.

Hun legger til at det også ble foreslått å legge noen av veiene i tuneller under bakken, for å gi plass til hus for nye innbyggere.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...