Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

- Røm aldri gjennom røyk!

Dette kan det være nyttig å vite når en brann oppstår.

INFORMERER OSLO-BORGERNE: Spesialkonsulent i Brann- og redningsetaten i Oslo, Nathalie Roksvåg Stølen, bruker store deler av førjulsstriden til å forebygge branner i hovedstaden. Foto: Pål Magnus Tømmervold

Om du en gang opplever et brann-inferno: Vit hva du gjør. Det tar bare halvannet minutt før du risikerer å gå den sikre død i møte.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.12.2014 kl 17:53

RODELØKKA: - 90 sekunder i tett brannrøyk kan være nok til å dø av røykforgiftning. Det er ekstremt farlig å rømme gjennom røyk. Derfor anbefaler vi personer å holde seg inne i leilighetene, om det er brannrøyk på gangen, sier Nathalie Roksvåg Stølen, spesialkonsulent i Brann- og redningsetaten i Oslo.

Historisk 2014, men tøft fjorår

Lokalavisene i Oslo kunne nylig fronte den hyggelige nyheten, om at ingen (!) osloborgere har omkommet i bygningsbranner så langt i 2014. Ifølge spesialkonsulenten har det på landsbasis i det hele tatt vært en tydelig nedgang i antall personer, som har dødd i brann de siste årene.

Men senest i fjor omkom ni personer som følge av brann i Oslo.

- Det er egentlig et høyt tall, så i Oslo har det ikke vært en markant nedgang de siste årene, sier Stølen.

Levende lys og tørre juledekorasjoner viser seg hver bidige jul for å være en skummel julecocktail. I disse dager fortsetter derfor hovedstadens brannvesen den viktige jobben med å gjøre byen klar for den nært forestående høytiden.

- Det er kjempekjekt å ha kontroller for å se hvordan brannsikkerheten er der hvor vi ikke går tilsyn, som for eksempel i Omsorg+-enhetene, sier Stølen.

LES OGSÅ: Nå må du huske dette

Aksjon boligbrann

For brannvern handler om å forebygge og begrense brann, og det å forebygge brann vil si å finne og fjerne brannkilder før en brann oppstår. Denne uken var spesialkonsulenten og kollegene i full sving med å sparke i gang «Aksjon boligbrann», som er en landsomfattende informasjonskampanje.

- Vi har valgt et konkret mål for årets aksjon: Botilbudet Omsorg+, som består av boliger og omsorgsboliger som er fysisk tilrettelagt for eldre, og samlokalisert med aktivitetssenter, noen kantiner og bemannet resepsjon. Vi skal  rette fokus på brannsikkerhet i hjemmet. Det er ikke et tilsyn i vanlig forstand, men en ganske enkel kontroll, med vekt på veiledning og informasjon, sier Stølen.

 

Besøkte byens eldre garde

Kampanjen ble innledet med «Røykvarslerens dag» 1. desember, og fortsatte med boligkontroller de påfølgende dagene.

- Romjula er årets klart mest brannfarlige periode. Eldre og pleietrengende personer, med nedsatt fysisk og/eller psykisk funksjonsevne, personer med psykisk sykdom og rusmisbrukere er spesielt utsatt. Statistikken viser at åtte av ti som dør i brann, er i disse gruppene.

- Vi vil folk skal forstå brannsikkerhet og være trygg hjemme, sier Stølen når hun og kollega Susanne Wallin, gruppeleder for  boligseksjonen i Brann- og redningsetaten, besøker beboeren Karin Haug (75) ved Rodeløkka Omsorg+.

- Det er bare koselig med besøk fra brannvesenet, jeg lærer mye, sier Haug - og viser hun har oversikt over rømningsveiene og hvor brannslukkeren er.

- Vi ønsker å besøke så mange som mulig av beboerne, prate sammen om brannsikkerhet og dele ut slukkemidler og informasjonsmateriell, avslutter Stølen.

LES OGSÅ: Dette skjer oftere og koster mer

LES OGSÅ: Slukker ikke bare branner

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...