Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Romfolket kastes ut fra Sognsvann nå

De sorte sirklene er fraflyttete leire. Gule sirkler er leire som er i rettsak, mens rød elipse er en ny leirdannelse, i følge Folk er Folk. Foto: Kart/illustrasjon: Folk er Folk

Statsbygg er torsdag i gang med å rydde romleirene på Sognsvann. Flere flatskjermer, kassettspillere og annen elektronikk er funnet i leirene.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.11.2013 kl 11:44

SOGNSVANN: - De er i ferd med å bære søppel ned til veien nå, sier dittOslos reporter på stedet, Øystein Dahl Johansen.

Han forteller at ingen beboere var til stede i den første leiren Statsbygg kom til, da de begynte ryddingen rundt klokka 09 torsdag morgen. Imidlertid skal det ha vært folk der tidligere på morgenen.

- Det ryker fra et bål her, så det har vært folk her før i dag, sier Dahl Johansen.

LES OGSÅ: - Friområdet har blitt et toalett

SE BILDESERIE FRA RYDDING AV ROMLEIREN PÅ SOGNSVANN HER

Nekter å flytte

Statsbygg rydder torsdag flere leire i området. Like utenfor den ene sitter beboer Floria Doret i teltet sitt. Han er en av få beboere som er til stede under utkastelsen, og han nekter å forlate teltet sitt.

- Jeg er en ærlig mann som selger Folk er Folk sitt blad. Jeg forsøpler ikke heller, sier Doret, via Folk er Folks representant, og tolk, Nihai Negrea.

Verken Doret eller Negrea har noen kommentar til at Statsbygg har et rettslig pålegg om å fjerne leiren. Negrea forteller om en fortvilet situasjon for romfolket, som har bodd i leiren.

- Jeg var her oppe i morges, og møtte da mellom 80 og 90 desperate personer med madrasser og soveposer. De vet ikke hvor de skal gå, men håper å finne en annen plass i byen for å sove, sier Negrea.

Politiet forteller at Floria Doret nå har fått to timer på seg til å forlate leiren, hvis ikke vil han bli arrestert.

SE VIDEO FRA UTKASTELSEN HER:

You need a browser that can handle Iframes to be able to view this page.

Video: Øystein Dahl Johansen

Fant flatskjermer og støvsugere

Reporter Øystein Dahl Johansen forteller at det er mye ting i leirene, alt fra matvarer til sengetøy og søppel. Det ligger også noen personlige eiendeler på området, blant annet en gitar. Det skal også ligge mye elektronisk utstyr i området, blant annet flatskjermer, kassettspillere og støvsugere.

Personene som bodde i leiren skal ha blitt varslet om utkastelsen. Blant annet henger det plakater i området som forklarer at Statsbygg vil rydde tomten i dag.

SE INTERVJU MED FOLK ER FOLK HER:

You need a browser that can handle Iframes to be able to view this page.

Video: Øystein Dahl Johansen

Anke ble forkastet

Det var i september at Statsbygg første gang fikk rettens medhold i at leiren kunne fjernes. Imidlertid ble kjennelsen anket til lagmannsretten av romfolket selv.

Men i slutten av oktober forkastet lagmannsretten anken fra romfolket, og dermed kunne Statsbygg rydde leiren med loven i hånd.

- Vi har nå fått en bekreftelse i rettssystemet på at området ikke kan benyttes til permanent bosetning, men skal være til allmenn bruk, sa kommunikasjonsdirektør i Statsbygg Hege Njaa Aschim til dittOslo.no den gangen.

LES OGSÅ:

Romfolket: - Så lenge det er lov å komme til Norge så vil vi gjøre det

- Fengslene vil bli fulle av romfolk

- Det som er igjen er søppel

Seksjonssjef hos Namsfogden, Anne Stenhamar Engebu forteller at de nå er på området for å iverksette kjennelsen fra 4. september. Namsfogden fikk beskjed 11. november om å at denne skulle fullbyrdes, og ga beboerne beskjed for én uke siden.

Beboerne skal også da ha fått beskjed om å ta med seg alt av personlige eiendeler.

- Namsfogden legger til grunn at alle beboerne har tatt med seg eiendelene sine. Det som er igjen her er søppel, sier Engebu.

BLE VARSLET: Romfolket har i én uke blitt varslet om utkastelsen - riktignok på norsk. Foto: Øystein Dahl Johansen

Statsbygg har engasjert ryddemannskaper som torsdag formiddag er i gang med å rydde området.

SE BILDER FRA UTKASTELSEN AV ROMFOLKET PÅ SOGNSVANN HER

Bor ikke leiren - blir likevel fjernet

Engebu forteller at Floria Doret, som nekter å flytte fra teltet sitt, ikke er en del av området som er rammet av kjennelsen. Likevel vil han bli arrestert om han ikke fjerner seg.

Doret bor på Statsbygg eiendom, men ettersom han ikke er en del av de etablerte leirene, vil politiet ta over saken.

På spørsmål om Namsfogden har noen tanker om hva romfolket, som har bodd i leiren, skal gjøre nå, svarer Engebu følgende:

- Det har vi ikke noe synspunkt på. Vi har iverksatt kjennelsen, og har vurdert momenter fra begge parter.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...