Nordre Aker Budstikke

Rosa buss til Ikea: – Nesten for godt til å være sant

Nå kan man få til plukk-opp-turer med Rosa busser i alle bydeler som tilbyr Aldersvennlig transport. Det betyr at man kan lage seg både opplevelsesturer og nytteturer hvor flere kan bli enige om å reise sammen til et sted. Disse tok en plukk-opp-tur til IKEA i Bydel Alna. Fra v: Inger, Kirsten, Ingebjørg, Mari og Tove. Foto: Bjørg Duve

– Du verden for et tilbud dette er! For en mulighet, sier Inger, en av dem som var med Rosa buss til IKEA i Bydel Alna onsdag.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 01.07.2021 kl 20:29

OSLO: – Og så hyggelig! fortsetter Ingebjørg. De bor begge i Bydel Nordre Aker. Sammen med folk fra Bydel Ullern var de onsdag på tur til Bydel Alna som – etter utvidelsen av tilbudet til Rosa busser – nå er innen rekkevidde for folk på denne siden av byen.

– Dette er både en nytte- og hyggetur, sier Tove fra Bydel Ullern. Sammen med seniorveilederne Mari Bilben og Kirsten Belck-Olsen fra henholdsvis Ullern og Nordre Aker, samt Akersposten, prøvde man ut noe helt nytt; en plukk-opp-tur med Oddgeir ved rattet i den rosa bussen.

– Dette tilbudet er nesten for godt til å være sant, sier bussjåføren, som var med i praten. Latteren satt løst. Han også ser fram til at det nå blir mulig å bestille slike turer.

Plukk-opp-turer

Det vil si at man kan lage turer hvor flere kan bli enige om å reise sammen – med samme rosa buss – til et felles sted. Det vil si at hvis to-tre-fire personer kan tenke seg å reise til et eller annet sted sammen, så lar det deg gjøre. Dette gir langt flere brukermuligheter for dem som er over 67 år i bydelene som tilbyr rosa busser.


– Det er så viktig at vi mennesker klarer å skape gode hverdager enten det gjelder opplevelser eller det å gjøre det enkelt å komme til butikker for å kjøpe det en trenger, sier Bilben. Hun er svært glad for de mulighetene som Rosa busser gir dem over 67 år.

– At de Rosa bussene nå kjører på kryss og tvers i seks bydeler, åpner for noen helt andre muligheter med hensyn til å komme seg ut og få nye inntrykk og opplevelser, sier Belck-Olsen. Hun trekker også fram at det å handle i butikk er en viktig del av å bestemme over sitt eget liv.

Nå kan man ta Ruters aldersvennlige transport – som de Rosa bussene egentlig heter – helt fra Lilleaker og Røa – gjennom både Nordre Aker, Sagene og Bjerke – og til Furuset, Ellingsrud, Tveitasenteret og til IKEA i Bydel Alna.

– Tenk hvilke muligheter dette gir med hensyn til å bli kjent i deler av Oslo hvor en ellers ikke er så ofte, sier Bilben og legger til at det kan være hyggelig å ta med seg reise- og turfølge.

Seniorveileder i Nordre Aker, Kirsten Belck-Olsen (t.v.), hadde kopiert opp kart over de seks bydelene og skrevet inn ulike steder av interesse og delte ut. Seniorveileder Mari Bilben i Bydel Ullern til høyre. Et bedre kart vil være av stor betydning for at flere kan finne fram til spennende steder å reise til. Foto: Bjørg Duve

Bedre kart

– På denne måten kan man gå på oppdagelsesturer i egen by, fortsetter Belck-Olsen. Hun hadde kopiert opp kart over de seks bydelene og skrevet inn ulike steder av interesse å kunne dra til, og delte ut.

– Å så bra! utbrøt reisefølget.

– Takk!

– Her må det kunne lages enda bedre kart for å vise hvilke muligheter som finnes innenfor de ulike bydelene, sier seniorveilederen i Bydel Nordre Aker. Hun hadde skrevet inn flere steder av interesse på kartet Ruter har i sin brosjyre.


– Det er nødvendig, slik at folk som kommer flyttende til bydelen – ja kanskje flytter til Oslo for første gang – skal kunne få en bedre mulighet til fullt ut å gjøre seg nytte av dette fantastiske tilbudet, sier Bilben.

Selv for kjentfolk er det ikke lett å vite hvor bydelsgrensene går. Monolitten er i Bydel Ullern. Hovedinngangen til Vigelandsparken er i Bydel Frogner – men hvor er bydelsgrensen?

Over hele byen - når?

Eldrebyråd Robert Steen (Ap) sa til Akersposten i juni:

– Jeg vil ha Rosa busser over hele byen. Helst allerede fra neste år.

Om det blir en realitet allerede neste år, gjenstår å se, men at det er et ønske fra hans side, er det ingen tvil om. Han var med en gruppe eldre på opplevelsestur med Rosa busser til Roseslottet, og han sa også følgende:


– Følelsen av å bestemme at du vil dra ut og hvor du vil dra, er fantastisk!

Marka

For mange er marka fristende. Lillomarka, Maridalen, Frognerseteren og Sørkedalen er nå turområder man lett kan komme til og fra. Det er bare å bestille tilbaketur også.

– Fra dør til dør-buss i seks bydeler, det åpner et hav av muligheter, sier Tove.

– Det å kunne reise sammen med en eller flere er gull verd, sier Ingebjørg.

Det er ingen tvil om at de nå vil spre budskapet om at Rosa busser er en fantastisk mulighet.

– Nå må jeg tenke på hvordan jeg og de jeg kjenner, kan komme oss ut sammen, sier Inger. Hun vil så absolutt være med på å spre det glade budskap.

De er samstemte om følgende:

– Bussene gir oss en utrolig frihetsfølelse. Her er det mange muligheter - vi må bare ta dem!

– Jeg kjører mange som skal spise lunsj med en eller flere venner, sier bussjåfør Oddgeir og legger til at han opplever disse turene som meget trivelige.

Nå kan man kjøre rosa buss over hele dette området, på tvers av seks bydeler.

Et åpnere samfunn

De to seniorveilederne er opptatt av hvordan samfunnet skal åpnes opp igjen. Det at eldre – og ofte enslige – er blitt bedt om å holde seg hjemme over så lang tid, kan gjøre det tyngre å komme i gang igjen.

– Vi tror jo at når tilbud som frister starter opp igjen etter sommeren, vil det få en god del i gjenge igjen, sier Bilben.

Belck-Olsen sier seg enig.

– Derfor oppfordrer jeg folk til å gjøre seg bruk av de Rosa bussene, men gjør det allerede nå. Kanskje kan en få langt mer ut av sommeren, enn det en trodde på forhånd. Det krever noe å ta initiativ, men ved å bruke dette tilbudet blir du fraktet fra dør til dør og du kan dele opplevelsen sammen med noen. Det er strålende, sier Kirsten Belck-Olsen.

– En må ikke vente på at tilbud skal ta til igjen på de ulike seniorsentrene i Oslo kommune, sier Mari Bilben og legger til at en kan skape gode opplevelser både for en selv og andre ved å ta initiativ til fellesskap – enten det er til nytte eller hygge.

– Eller begge deler, skynder Mari Bilben seg å si.

Billetter og betaling

  • En bestiller tur ved å ringe 23 24 28 50 eller ved å bruke RuterBestill-appen.
  • Før første tur, ber Ruter om følgende opplysninger: Navn, bostedsadresse, fødselsår og telefonnummer.
  • Det er honnørbillett – det vil si 19 kroner. Det er et tilbud til innbyggere over 67 år, men en kan ha med seg én. Hvis vedkommende er under 67 år, betaler en vanlig Ruter-billett. En kan ikke betale med penger om bord i bussen.
  • En kjøper billett på forhånd med RuterBillett-appen. En kan også bruke reisekort eller impulskort.
  • Impulskort er et engangskort, og kan kjøpes på samme steder som reisekort. En kan kjøpe reisekort og impulskort ved kioskene Narvesen, 7-Eleven, Deli de Luca og Mix samt enkelte butikker, på kundesenteret Ruter S og servicepunkter, og på betjente togstasjoner.
  • TT-kort kan ikke brukes på bussen.
  • Aldersvennlig transport – omtalt som Rosa busser - er et samarbeid mellom Oslo kommune og Ruter.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...