Nordre Aker Budstikke

Rykende bål, men ingen turgåere

Bålet ryker fortsatt, men turgåerne er forsvunnet. Foto: LESERBILDE

«Kort sagt: Mange uten omtanke for andre enn egen familie fyller skogen i disse tider.»

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 01.04.2020 kl 14:50

MARKA: Leseren kom over et forlatt, varmt bål mellom Fagervann og Skjærsjøen, sent tirsdag ettermiddag:

– Og dette i vær med vind. Blant turglade nordmenn er det dessverre flere som gir blaffen i vennlige oppfordringer enn vi liker å tro. «Jeg vet best»-holdninger ser ut til å trumfe nasjonal dugnadsånd også i disse tider, skriver leseren i en mail til Nordre Aker Budstikke.

Han forteller videre at han kvelte resten av ildstedet med snø, som lå noen hundre meter høyere.

– Vi så mange bål fra Solemskogen mot Vennervann i helgen. Ett var forlatt varmt ved Sætertjern. Kort sagt: Mange uten omtanke for andre enn egen familie fyller skogen i disse tider, skriver leseren videre, undertegnet «markatraver».

Flere tilfeller

Nordre Aker Budstikke har fått flere henvendelser fra lesere de siste dagene, som forteller om bål som fortsatt er varme og ryker i marka.


I skogen inn fra Korsvoll, skriver en annen leser følgende fra helgen:

– Hver gang jeg er i skogen, møter jeg dette (journ. anm. bål som ryker/er varme). Jeg bor nærme skauen og i fjor sommer var det brann i en lavvo i området. Jeg slukker og har med ekstra vann. Det burde være unødvendig, skriver leseren.

Lørdag 28. mars kom turgåer over dette bålet på turveien mot Hammeren.

– Mangler kunnskap

En annen melder fra marka tidligere i mars:

– Koronasituasjonen har fått mange folk til å trekke ut i marka. Ekstremt mange, og en del uten kunnskap om det å tenne og ikke minst slukke bål. Skogen er ganske tørr og det er vind. Jeg har kommet over flere bål i kveld som er forlatt uten at de som har tent det har slukket det. Håper dere kan gå ut med informasjon om skogbrannfaren, og generelt at folk må slukke bål. Det er fint at folk bruker marka, men det er mange som mangler kunnskap.


LES OGSÅ: Drittlei av at folk gjør sitt fornødne i friområdet og i skogen

Norsk Brannvernforening advarer mot å tenne opp bål, det er tørt. Foto: NORSK BRANNVERNFORENING

Advarer

Nordre Aker Budstikke har tidligere referert Brannvernforningen som advarer mot bål og grilling. 31. mars sendte de ut en ny oppfordring:

– I lavlandet Østafjells og på Sørlandet har det vært lite nedbør den siste måneden. Dette har ført til at vegetasjonen i skog og mark mange steder i Sør-Norge nå er knusktørr. I noen områder er brannrisikoen nå så høy at folk på tur i skog og mark må avstå fra bålbrenning og grilling. At en rekke kommuner i Sør-Norge allerede har innført forbud mot å gjøre opp ild utendørs, bekrefter alvoret i situasjonen, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening i en pressemelding.

15. april til 15. september er det generelle nasjonale bålforbudet.


Brannvesenet i Oslo la søndag ut denne meldingen på Twitter:

Fortsatt tørt Østafjells

Ifølge Meteorologisk institutt er det gress- og lyngbrannfare i fylker som Agder, Vestfold og Telemark, Viken og Oslo. For områdene Østafjells gir ikke værprognosene håp om nedbør av betydning. Her kan det tørre været fortsette, også i påsken.

På grunn av koronakrisen og forbudet mot å reise på hytter utenfor egen hjemkommune, tror Søtorp i Brannvernforeningen at mange som bor i lavlandet Østafjells vil nyte påsken med turer i skog og mark.

– Turer i friluft er godt for folkehelsen så lenge vi følger smittevernreglene. På samme måte er det viktig at vi har et bevisst forhold til brannrisiko. Det gjelder særlig i områder hvor det nå bare skal en ørliten gnist til før naturen står i lys lue. Her må alle ta et ansvar for å unngå brann og unødvendig bruk av brannvesenets ressurser, påpeker Søtorp.


– Selv om det er tillatt å gjøre opp bål, hviler det et stort ansvar på den enkelte for å unngå at det oppstår brann. Brannvernlovgivningen setter strenge krav til aktsomhet når man velger å gjøre opp ild og brudd på aktsomhetskravet kan føre til erstatningsansvar, fremholder Søtorp.

Sjekk nettsiden til yr for info om skogbrannfaren der du bor.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...