Rykende bål, men ingen turgåere
«Kort sagt: Mange uten omtanke for andre enn egen familie fyller skogen i disse tider.»
Publisert: 01.04.2020 kl 09:00
Sist oppdatert: 01.04.2020 kl 14:50
MARKA: Leseren kom over et forlatt, varmt bål mellom Fagervann og Skjærsjøen, sent tirsdag ettermiddag:
– Og dette i vær med vind. Blant turglade nordmenn er det dessverre flere som gir blaffen i vennlige oppfordringer enn vi liker å tro. «Jeg vet best»-holdninger ser ut til å trumfe nasjonal dugnadsånd også i disse tider, skriver leseren i en mail til Nordre Aker Budstikke.
Han forteller videre at han kvelte resten av ildstedet med snø, som lå noen hundre meter høyere.
– Vi så mange bål fra Solemskogen mot Vennervann i helgen. Ett var forlatt varmt ved Sætertjern. Kort sagt: Mange uten omtanke for andre enn egen familie fyller skogen i disse tider, skriver leseren videre, undertegnet «markatraver».
Flere tilfeller
Nordre Aker Budstikke har fått flere henvendelser fra lesere de siste dagene, som forteller om bål som fortsatt er varme og ryker i marka.
I skogen inn fra Korsvoll, skriver en annen leser følgende fra helgen:
– Hver gang jeg er i skogen, møter jeg dette (journ. anm. bål som ryker/er varme). Jeg bor nærme skauen og i fjor sommer var det brann i en lavvo i området. Jeg slukker og har med ekstra vann. Det burde være unødvendig, skriver leseren.
Lørdag 28. mars kom turgåer over dette bålet på turveien mot Hammeren.
– Mangler kunnskap
En annen melder fra marka tidligere i mars:
– Koronasituasjonen har fått mange folk til å trekke ut i marka. Ekstremt mange, og en del uten kunnskap om det å tenne og ikke minst slukke bål. Skogen er ganske tørr og det er vind. Jeg har kommet over flere bål i kveld som er forlatt uten at de som har tent det har slukket det. Håper dere kan gå ut med informasjon om skogbrannfaren, og generelt at folk må slukke bål. Det er fint at folk bruker marka, men det er mange som mangler kunnskap.
LES OGSÅ: Drittlei av at folk gjør sitt fornødne i friområdet og i skogen
Advarer
Nordre Aker Budstikke har tidligere referert Brannvernforningen som advarer mot bål og grilling. 31. mars sendte de ut en ny oppfordring:
– I lavlandet Østafjells og på Sørlandet har det vært lite nedbør den siste måneden. Dette har ført til at vegetasjonen i skog og mark mange steder i Sør-Norge nå er knusktørr. I noen områder er brannrisikoen nå så høy at folk på tur i skog og mark må avstå fra bålbrenning og grilling. At en rekke kommuner i Sør-Norge allerede har innført forbud mot å gjøre opp ild utendørs, bekrefter alvoret i situasjonen, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening i en pressemelding.
15. april til 15. september er det generelle nasjonale bålforbudet.
Brannvesenet i Oslo la søndag ut denne meldingen på Twitter:
Vi har i helgen hatt mange utrykninger til brann i gress og skogsområder. Det er tørt ute, i helgen har det også vært endel vind så disse brannene kan spre seg svært fort. Derfor må alle være svært forsiktige om man fyrer bål eller bruker engangsgrill! Hilsen brannvesenet
— Oslo 110-sentral (@Oslo110sentral) March 29, 2020
Fortsatt tørt Østafjells
Ifølge Meteorologisk institutt er det gress- og lyngbrannfare i fylker som Agder, Vestfold og Telemark, Viken og Oslo. For områdene Østafjells gir ikke værprognosene håp om nedbør av betydning. Her kan det tørre været fortsette, også i påsken.
På grunn av koronakrisen og forbudet mot å reise på hytter utenfor egen hjemkommune, tror Søtorp i Brannvernforeningen at mange som bor i lavlandet Østafjells vil nyte påsken med turer i skog og mark.
– Turer i friluft er godt for folkehelsen så lenge vi følger smittevernreglene. På samme måte er det viktig at vi har et bevisst forhold til brannrisiko. Det gjelder særlig i områder hvor det nå bare skal en ørliten gnist til før naturen står i lys lue. Her må alle ta et ansvar for å unngå brann og unødvendig bruk av brannvesenets ressurser, påpeker Søtorp.
– Selv om det er tillatt å gjøre opp bål, hviler det et stort ansvar på den enkelte for å unngå at det oppstår brann. Brannvernlovgivningen setter strenge krav til aktsomhet når man velger å gjøre opp ild og brudd på aktsomhetskravet kan føre til erstatningsansvar, fremholder Søtorp.
Sjekk nettsiden til yr for info om skogbrannfaren der du bor.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!