Ryktene om kirkens «død» er sterkt overdrevet
– Men det blir endringer - vi måtte tenke nytt, sier sogneprest Ulrike Lunde i Bakkehaugen kirke.
Publisert: 04.01.2019 kl 21:11
Sist oppdatert: 04.01.2019 kl 21:26
Det fikk støttespillere til kirken, personalet med sogneprest Ulrike Lunde og menighetsrådet i spissen, til å reagere og aksjonere.
«Ikke så negativt»
Og like før det nye året kom julepresangen, eller gla'nyheten, om at Oslo bispedømmeråd likevel åpner opp for at Bakkehaugen, Majorstuen og Vestre Aker menighet likevel kan bruke kirken, om enn noe redusert enn tidligere:
«Bakkehaugen tas ut som soknekirke. Biskopen forordner likevel én gudstjeneste i måneden som utløser ressurser fra bispedømmerådet og fellesrådet. Noen av menighetens fellesaktiviteter, blanta nnet knyttet til barne-, ungdoms- og familiearbeid, legges til Bakkehaugen kirke etter en oppsatt plan utarbeidet av fellesrådet i samarbeid med menighetsrådet og bispedømmerådet. Fellesrådet leier ut ledig kapasitet.»
Står det i vedtaket fra møtet i Oslo bispedømmeråd, om Bakkehaugen kirke.
«Menighetsrådet jobbet mot nedleggelse av Bakkehaugen siden forslaget første gang kom i våres. I flere runder med innspill og høring har menigheten prøvd å synliggjøre at Bakkehaugen kirke er en i Oslo-sammenheng mye brukt kirke ut fra hvor mange mennesker som sokner hit. Dessverre har vi ikke nådd gjennom, selv om det endelige resultatet ikke er så negativt som det så ut til i første utkast.»
Skriver menighetsrådet selv på egen hjemmeside.
Ingen nedleggelse
Nordre Aker Budstikke tar fredag turen innom flotte Bakkehaugen kirke på Tåsen, kirken som også ble kåret til en av de vakreste i Oslo, like før jul - her kan du lese hele saken.

Like før jul ble Bakkehaugen kirke kåret til en av Oslos vakreste. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE
Det høres orgelbrus fra kirkerommet, og det er en engasjert sogneprest Ulrike Lunde som tar i mot avisa.
– Ja, ryktene om kirkens nedleggelse er sterkt overdrevet, smiler Ulrike, og viser blant annet frem brosjyre og annet informasjonsmateriell som skal få flere til å komme til Bakkehaugen kirke.
– Jeg vil gjerne benytte anledningen til å si tusen, tusen takk til kirkens støttespillere, alle frivillige engasjerte og menighetsrådet som virkelig har stått på. Engasjementet fra de frivillige har vært veldig konstruktivt og inspirerende. Vi har også hatt en god dialog med Oslo bispedømmeråd for å få gehør for at denne kirken også må fortsette for nærmiljøet og andre.
Men det blir endringer, og vi måtte tenke nytt, sier Ulrike.
– Men at det er en sorg for mange at det ikke blir gudstjeneste hver søndag i Bakkehaugen lenger, det forstår jeg godt, legger hun til.
Planen
Ulrike forteller videre hva planen nå er fremover, med ovennevnte vedtak i bunn:
– Det vil fortsatt bli en månedlig ordinær gudstjeneste. Men i tillegg blir det også en nærmiljøgudstjeneste, arrangert av de frivillig, den første søndagen i måneden. Som til søndag, da også tidligere riksantikvar Jørn Holme skal bli intervjuet av direktør i kirkerådet, Ingrid Vad Nilsen, som også er frivillig i vår menighet, kan sognepresten fortelle, og at alle er velkomne - det koster heller ingenting å delta.
Sognepresten fortsetter å ramse opp fra den nye planen for Bakkehaugen kirke:
– Det blir også aktiviteter små og store - og familier. Blant annet skal kirkerommet være åpnet hver torsdag fra klokken 10.30 for alle. Med enkel kafe, babysang, kanskje pensjonister eller andre som har lyst til å ta med seg matpakke, komme til oss og spise sammen med noen her? Og ikke minst blir det supertorsdager, første ut er 24. januar klokken 16.45, da vil vi invitere famlier på middag og sosialt samvær - rett etter jobb. Og med barnemesse for de som ønsker det, etterpå, forteller Ulrike, og at middagsprisen per person blir på rundt 50 kroner, eller 200 kroner per familie.
– Og selvfølgelig skal vi ha juletrefest i år også, den er på torsdag 10. januar, passer Ulrike på å nevne, og at det er lurt å gå inn og like Bakkehaugen kirke på Facebook, for mer informasjon.
Ønsker innspill
Sognepresten fortsetter:
– Vi forholder oss til vedtaket og er allerede i samtaler med bispedømmerådet og kirkelig fellesråd om videre samarbeid. Dette er en flott menighet med to ulike, fantastiske kirkebygg som vi gjerne vil at enda flere oppsøker. Det vil også i månedene fremover bli rom for både bisettelser, konfirmasjoner og brylluper. Også dåp. Vi har tror på vår plan fremover, men ønsker også innspill fra menighetens frivillige. Så blir det jo også spennende å se hvem kirkerådet leier ut den ledige tiden til.
Flere brukere
Og som Vårt Land skriver denne uka, så kan det bli lenge til det blir kirkepuber i kirkelokalene. Det går også frem av samme sak at høyt på listen over aktuelle leietakere av Oslo-kirkene står migrantmenigheter. – Spørsmålet er om de har råd, sier kirkeverge i Oslo, Robert Wright til avisa - her kan du lese saken.
– Men det er ikke noe nytt at Bakkehaugen også blir brukt av andre, for eksempel på søndager klokken 16.00 bruker Oslo International Church lokalene. Vi har god erfaring med samarbeid og vi er optimistiske på vegne av Bakkehaugen kirke, sier sogneprest Ulrike.
Ingen av de engasjerte i Bakkehaugen kirke blir arbeidsledige, som følge av endringene - en person er omplassert. Ellers kan sognepresten opplyse om at det i Bakkehaugen, Majorstuen og Vestre Aker menighet tilsammen er engasjert tre prester, en daglig leder, en organist, to menighetssekretærer i litt mindre stillinger, trosopplæringsleder og to mindre stillinger knytttet til trosopplæringen.
Sognepresten vil gjerne legge til at også i Vestre Aker kirke har de lignende aktiviteter som i Bakkehaugen, som blant annet fellesmiddager.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!