Nordre Aker Budstikke

Solnedgang, hengekøye, blank innsjø og blå himmel. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

En natt i et tre:

Så enkelt kan du våkne med denne utsikten

Villmarksopplevelsen er bare 45 minutter unna.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.07.2019 kl 12:30

NB! Denne reportasjen ble publisert i juli 2018.

NORDMARKA: På TV kan du i sommer følge Lars Monsen minutt for minutt over Hardangervidda, i Jotunheimen, og etterhvert i Vesterålen og gjennom Indre Troms.

Men villmarksopplevelsen kan du enkelt og greit oppsøke helt selv. Du trenger ikke reise så langt heller. Du finner mye flott og tilgjengelig natur innenfor Oslomarkas grenser.

En natt i en hengekøye

Hengekøye-overnattinger er populært om dagen, du har sikkert sett liknende skrytebilder som vi har lagt inn her i sosiale medier. Og det er det en god grunn til. En natt mellom to trær, i frisk skogsluft, kan virkelig anbefales. Det selges hengekøyer i alle fasonger, utforminger og prisklasser en rekke steder.

Morgenstund i hengekøye. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Er du kreativ kan du enkelt lage deg din egen av litt tau eller stoff (gjør et Google-søk, eller se denne videoen fra Lyngdals Avis). Dette reisefølget fant noen enkle og lette nettinghengekøyer for under hundrelappen i en sportsbutikkkjede.


LES OGSÅ: Tursøstrene fra Nordre Aker anbefaler flere hengekøyeturer

Middag med ildforbud

Denne sommeren har gjort det ekstremt tørt i skogen, og det er forbudt med all bruk av ild i Oslomarka. Det er alltid bålforbud mellom 15. april og 15. september, men i år er det heller ikke lov å bruke de ellers godkjente bålplassene i marka. Du kan heller ikke bruke kokeutstyr som primus eller stormkjøkken.

Dermed må du gjøre matforberedelsene før du reiser, og ikke belage deg på å måtte steke eller varme opp maten på leirstedet. Hva med å lage klart en god tapasmiddag og ta med på tur?

Tapasmiddag. Perfekt når stormkjøkkenet må bli igjen hjemme. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Morgenkaffen kan inntas på en markastue, eller fyll opp varmt vann i en god termos. Dermed kan du blande en kopp pulverkaffe, eller lage deg te, neste morgen.

Avgang fra Sognsvann

Dette turfølget valgte Lille Åklungen som overnattingssted. Et vann som ligger snaut tre kilometer fra Sognsvann. Turen går langs skiltet grusvei ved Sognsvanns vestside.

Ved demningen i sørenden av Lille Åklungen kan du følge stien langs vannets østside. Her er det mange fine leirplasser der du kan nyte kveldssola. På flere av oddene kan du også få morgensola når den dukker opp over tretoppene i øst. Går du enda lenger, er det også fine muligheter på den vestlige bredden av Store Åklungen.

På blåmerket sti gjennom skogen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Sove under åpen himmel

Finn to trær med passe stor avstand, og sett opp hengekøya. Nå er nattens overnattingssted klart.


Det tørre sommerværet gjør det helt uproblematisk å sove under åpen himmel, og det er fantastisk å våkne til en blå himmel rett over deg. Er du litt mindre optimistisk, eller værmeldingen gir utsikter for noen nattlige dråper fra oven, kan det være lurt å slå opp et oversegl over køyene. Her duger alt fra en enkel presenning til mer avansert tarp (duk).

Det er mange idylliske steder som passer perfekt som leirplass langs Lille Åklungen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Selv om temperaturen er høy på dagtid, husk at det blir litt kjøling når sola går ned. Å ha på ullundertøy inne i soveposen er å anbefale.

Villmarka i Oslo

En natt ved Lille eller Store Åklungen byr på en stillhet uten bystøyen mange av oss lever i hver dag. Her er ingen lyder av biler, t-baner, trikker, eller annen byståk. Fuglekvitter og vind i trekronene akkopagnerer natta.

Stemningsfullt med solnedgang over trærne i vest. Foto: Karl Andreas Kjelstrup


Og så komer du tett på dyrelivet. Vi fikk besøk av en svært sosial svarttrost, og i sivet plasket en fisk. Litt insekter kommer du ikke utenfom. Myggolje i sekken, og myggnetting til å ha over hodet gjennom natta, vil du ikke angre på.

Når natta er over ligger mulighetene for et forfriskende morgenbad rett foran deg.

Hjemtur via Ullevålseter

Du kan enten spasere ned igjen til Sognsvann, eller gjøre som oss, og fortsette turen opp langs Store Åklungen.

Også ved Store Åklungen er det det mange fine leirsteder. Og de er i bruk. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Følg merket sti mot Ullevålseter. Den er er cirka tre kilometer fra Lille Åklungen. På veien passerer du Lynhytta, med flott utsikt over Store Åklungen.

I enden av Store Åklungen ligger Ullevålseter sportsstue og venter på deg. Der har de både kaffe og frokost, om du ikke allerede har inntatt det ved leirplassen. Kanskje frister det med en avkjølende is?

På Ullevålseter venter varm kaffe og noe godt å bite i. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

I sommer åpner Ullevålseter allerede klokken ni (NB! Husk at de holder stengt på mandager).

Fra Ullevålseter har du flere muligheter for hjemturen. Du kan gå oppover mot t-banen på Frognerseteren, eller nedover mot Sognsvann, langs Store Åklungens østside. Begge turene går på grusvei og er i overkant av seks kilometer.

Vi valgte å legge hjemturen i retning Hammeren i Maridalen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Vi valgte imidlertid å legge turen ned mot Skjærsjøen, og følge Rondane- og Jotunheimstien langs Skjærsjøelva til Hammeren i Maridalen (følg skilting mot Hammeren). Turen er ca. 3,5 kilometer lang, og er en perfekt avslutning på turen.

Husk å sjekke busstidene fra Hammeren - den går på det "verste" bare én gang i timen. Orker du ikke vente, og vil se mer av Maridalens kulturlandskap, er turveien fra Hammeren til Brekkekrysset ca. 4 kilometer lang.

God tur!

Les flere gode turtips nedenfor! Har du et fint turtips du vil dele med flere? Fortell om det i kommentarfeltet under!

Her kan du se flere bilder fra turen:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...