Nordre Aker Budstikke

Så glad ble byråden av å besøke denne skolefritidsordningen

Oppvekstbyråd Inga Marte Thorkildsen, Sigrid og Lucas fikk stilte opp på et skikkelig sprekt bilde i gymsalen ved Berg skole, og hvor det blant annet er turn, i regi av AKS ved skolen. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Aktivitetsskolen skal være mer enn bare «et sted å være». En nesten 100 prosent oppslutning fra 1. til og med 4. trinn ved Berg skole, sier noe om at det er moro på AKS.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 29.01.2019 kl 17:26

BERG: Den nye reviderte Rammeplanen for Aktivitetsskolen i Oslo trådte i kraft 1. november 2018.

«Aktivitetsskolen (AKS), som skolefritidsordningen heter i Oslo, skal bidra til å styrke barnas motivasjon, mestringsfølelse og læring. Inspirerende og lekbaserte aktiviteter i et inkluderende fellesskap skal være bærebjelken i AKS. Aktivitetene og det pedagogiske opplegget skal bidra til å skape god sammenheng og helhet i barnas skoledag.

Alt arbeid med barn i Oslo skal være preget av et positivt og kjærlig syn på barn. De voksne skal være sensitive overfor barnet, se barnets initiativ og invitere til samspill. De voksne må også være oppmerksomme og reflekterende til egne holdninger, atferd og følelser overfor barnet.

Det er viktig at de voksne i AKS viser at de er glad i hvert eneste barn. For at AKS-tilbudet skal bli treffsikkert og best mulig sett fra barna selv, må barna være de voksnes viktigste samarbeidspartnere.

For at hvert enkelt barn skal føle seg velkommen og trygg er det viktig at de voksne er bevisst hvordan de viser det enkelte barn respekt, anerkjennelse og tillit.»


Fra forordet til den nye rammeplanen, og undertegnet av Inga Marte Thorkildsen (SV), byråd for oppvekst og kunnskap.

Byråden på Berg-besøk

Mandag tok hun selv turen til AKS ved Berg skole, for å sjekke ut rammeplanen i praksis.

Hun ble godt tatt i mot av leder ved AKS, Guro Sætereie og rektor Yngvil Hestenes. Byråden fikk høre om en aktivitetsskole med bredt tilbud drevet med viktig og riktig kompetanse, og som ikke koster noe ekstra: Sangkor, Berg AKS Fotballskole, Berg AKS Turnakademi, skilek og skøyter, og også overnattingstur til Sæteren gård om sommeren.

Ikke minst fortalte de også om overnattingsturen i regi av AKS. De kunne også fortelle at Berg AKS har hele 98 prosent oppslutning blant elevene, bare noen veldig få fjerdeklassinger bruker ikke AKS.


Lucas fra 3. trinn og Sigrid fra 4. trinn fikk følge byråden rundt:

– Jeg går på fotballskolen her, ellers spiller jeg i Lyn, forteller Lucas.

AKS-lederen forteller at 87 barn er med på fotballskolen, fra 2. til 4. trinn er det flest gutter, mens fra 1. trinn er det over 35 prosent jenter med – 12 av 34.

Sigrid forteller at hun har vært med på turningen ved AKS. Hele 175 av de som bruker AKS er med på turnakademiet, og det er jevnt fordelt med jenter og gutter.

I koret er det 123 barn med - flest jenter men også noen gutter fra femte trinn.


– Vi har jobbet veldig mye med den nye rammeplanen. Vi satser høyt, men vi gjenkjenner også arbeidet vårt i den, sier Sætereie, med nettopp den nye rammeplanen i hendene.

Hun roser også medarbeiderne ved AKS, og ikke minst la Sætereie og rektor vekt på at AKS og skolen er ett.

AKS skal være en alternativ lekearena, men likevel støtte opp under den faglige utviklingen. I tillegg skal det være fokus på elevmedvirkning, elevene skal være med på å forme innholdet, barna skal tas med på planleggingen. Ikke minst skal bredden ved AKS-tilbudene gi barna valg, de kan velge hva de vil være med på i AKS-tiden, velge noe de har lyst til å gjøre i AKS-tiden.

For AKS skal ha et innhold, ikke bare «et sted å være».

Pedro og elevene i full sving på kjøkkenet i AKS-tiden. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Mat

Vi vandrer videre til kjøkkenet. Det er ikke mye penger å bruke på mat per elev på AKS. 51 kroner per måned skal rekke. AKS-leder Sætereie forteller at AKS også har tilbud om læringsstøttende aktiviteter og kurs innen temaområdet Mat og helse fra Rammeplanen, på alle trinn på AKS. En dag i uken arrangerer de fellesmat på AKS, med et «skikkelig sunt og godt måltid».

Det er full aktivitet på AKS-kjøkkenet, mandag ettermiddag. Fruktsalaten skal forberedes og sikkert fortæres. Byråden kunne kanskje tenke seg å smake litt på de lekre jordbærene som Klara og Theodor kutter opp.

– Det er ikke lov å smake før alt er ferdig, understreker Klara.

Lucas kan avsløre til Nordre Aker Budstikke at han liker godt å lage frokost til resten av familien i helgene, «med egg og sånn».

Sigrid kan godt diske opp med middag hjemme. Kanskje suppe? Og det går fint å bruke posesuppe også.

Byråden ser seg fornøyd rundt:

– Jeg blir så glad av å være her! Barn som får lov å være med å lage mat, lære å lage mat, får jo et helt annet forhold til mat. Å klare å lage mat handler jo også om mestring, sier hun, før vi vandrer videre til den nye gymsalen ved skolen.

Lykkelig er den som kan turne i AKS-tiden. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Turn

Det er apparater og madrasser utover gulvet, og ivrige barn, som ikke ser ut til å ha brukt opp særlig mye av energien, gjennom skoledagen så langt.

Så kan byråden avsløre at hun kan stå på hodet, og det er moro. Sigrid og Lucas kan nemlig også stå på hodet. Og til ære for fotografen og alle andre fremmøtte, står de tre på hodet. Kanskje den sprekeste byråden heter Inga Marte Thorkildsen? Men neida, hun trekker det hele ned selv:

– Rina Mariann (idrettsbyråden, journ. anm.) kan også stå på hodet!

Sangkor

Så er det avgårde til flott sang av sangkoret ved AKS.

Byråden spør og barna svarer. Det er flere grunner til at det kan være lurt å synge litt:

– Vi lærer forskjellige sanger!

– Når jeg kjeder meg, så synger jeg, da kjeder jeg meg ikke lenger.

– Synger man, så blir man jo bedre til å synge!

– Man kan være med venner, i koret.

Dette var noen av svarene byråden fikk, på hvorfor de har valgt å være med i sangkoret ved AKS.

Men hvor er gutta, er det fortsatt jenteting og gutteting?

Tja, kanskje litt... Men jentene kan fortelle byråden at noen av de større gutta - les 5. trinn - er med i sangkoret.

Bergposten

Hele AKS-omvisningen avrundes med selveste Bergposten, skoleavisa i AKS-redaksjonen. Nora, Hanna og Maria står klare med penn, papir og kamera. Spørsmålene er klare:

Har du barn?

– Ja, jeg har en gutt på ni år.

Hvor gammel er du?

– 42.

Hva er jobben din?

– Byråd.

Hva ville du valgt, hvis du skulle gått på AKS?

– Fotball. Eller turn?

Hva synes du er det beste med AKS her?

– Det er mye forskjellig, men det er bra med mange flinke voksne her.

Bergposten har forberedt seg godt på hvilke spørsmål som bør stilles en byråd. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Så er straks intervjuet over, men journalistjentene må bare si at de ikke bare har Norges beste AKS, men faktisk verdens beste AKS.

Rektor Yngvil Hestenes sa i forkant at hun gledet seg veldig til å vise byråden rundt:

– Vi er stolte av det vi har fått til her. Som ny skole har vi kunnet bygge trinn for trinn - på både skole og AKS. Det har nok vært et stort fortrinn.

Berg skole var tidligere en videregående skole, men ble barneskole i 2014, og pusset opp og bygget ut - her kan du lese mer om skolen som nå har elever fra 1. til og med 6. trinn.

Skoleåret 2018–2019 går 365 elever på 1.-6. trinn, og skolen utvider med ett klassetrinn hvert år.

I etterkant av besøket ved AKS, legger byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) til:

– I forordet til ny rammeplan skriver vi at AKS skal være inspirerende for barna og ha lekbaserte aktiviteter i et inkluderende fellesskap. På Berg skole gjør de akkurat dette! Turn, et svært kor, fotball, matlaging og natursti er bare noen av aktivitetene barna kan velge. Jeg synes dette var fantastisk bra. Jeg er særlig imponert over en dyktig og engasjert ledelse, som tar med barna på råd og som legger opp til en god blanding av læring, mestring og moro. Slik skal det være!

AKS

Fra formålet med rammeplanen: Aktivitetsskolene (heretter kalt AKS) skal i nært samarbeid med foresatte legge til rette for å gi barn som omfattes av ordningen, et trygt omsorgs- og fritidstilbud før og etter skolens undervisningstid. Med utgangspunkt i barnas alder, funksjonsnivå og interesser, skal tilbudet preges av barns behov for omsorg, lek, aktiviteter og sosial læring. AKS skal være en læringsstøttende arena og bidra til å styrke barnas faglige utvikling. Det skal gis mulighet til leksetid. AKS skal omfatte både ute- og inneaktiviteter (Forskrift om aktivitetsskolen i §1).

HER KAN DU LESE HELE RAMMEPLANEN

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...