Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker:

Så mange har blitt vaksinert denne uka, og dette er planene fremover

Vaksineringen i Nordre Aker skrider fremover, men det går ikke veldig raskt. All vaksinering av kritisk helsepersonell er her satt på vent i påvente av hva som skjer med AstraXZeneca-vaksinen. Foto: Berit Roald / NTB

I uke 11 har Bydel Nordre Aker mottatt 354 vaksinedoser, som alle er satt fortløpende gjennom uka. Likevel er det knapt 200 flere som har fått vaksine denne uka.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.03.2021 kl 20:36

ULLEVÅL: Totalt er det nå vaksinert 2852 personer i Bydel Nordre Aker. Av disse betegnes 2480 personer som fullvaksinert med to doser – dette utgjør om lag 4,7 prosent av befolkningen.

Antallet vaksinerte totalt er 194 flere enn forrige uke, og antallet fullvaksinerte har økt med 268 personer. Det er fortsatt aldersgruppen 75-84 år, samt etternølere i gruppen 85+ som vaksineres.

Merk! Tallene inkluderer ikke de som får vaksine fredag og lørdag, så tallene vil være noe høyere ved utgangen av uken.

I uke 11 har bydelen mottatt 354 vaksinedoser, alle er satt fortløpende gjennom uka, opplyser vaksinekoordinator Anja Bergenhus, til Nordre Aker Budstikke.

Vaksinesenteret ved Domus Atletica i Nordre Aker har kapasitet til å vaksinere opp mot 5000 personer i uka. Så langt har det ikke vært nok vaksiner til å utnytte kapasiteten fullt ut. Foto: Terje Pedersen / NTB


De som er vaksinerte fordeler seg slik i de to aldersgruppene som så langt er prioriterte:

Gruppe 85+:

 • Totalt 1195 innbyggere har fått vaksinen
 • 1121 er ferdigvaksinert (har fått dose 1+2)
 • 74 har fått første dose

Disse tallene inkluderer også sykehjem, og tallet er derfor høyere enn antallet i denne aldersgruppen (1072) som bor i bydelen.

Gruppen 75-84 år:

 • Totalt 1657 innbyggere har fått vaksinen
 • 1359 er ferdigvaksinert (har fått dose 1+2)
 • 298 har fått første dose

Disse tallene inkluderer også sykehjem. Det bodde per 2020 2135 personer i denne aldersgruppen i Nordre Aker, ifølge Oslo kommunes statistikk.

Planene fremover

Neste uke mottar Nordre Ake 798 doser av Pfizer-vaksinen. De aller fleste av disse er 1. dose.

Det er forventer at de resterende personene i gruppen 75+ vil få tilbud om vaksine de neste to ukene, og at man etter dette vil starte på neste prioriteringsgruppe. Det er de fra 65 år og eldre, og personer i risikogruppe 1 i alderen 18-64 år.

Risikogruppe 1 er personer med følgende sykdommer/tilstander:

 • Organtransplantasjon,
 • Immunsvikt
 • Hematologisk kreftsykdom siste fem år
 • Annen aktiv kreftsykdom, pågående eller nylig avsluttet behandling mot kreft (spesielt immundempende behandling, strålebehandling mot lungene eller cellegift)
 • Nevrologiske sykdommer eller muskelsykdommer som medfører nedsatt hostekraft eller lungefunksjon (for eks. ALS, cerebral parese og Downs syndrom)
 • Kronisk nyresykdom eller betydelig nedsatt nyrefunksjon

Kilde: FHI

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

Fremdriften avhenger imidlertid av at tilfanget av vaksiner blir som forventet frem til påske. Du trenger ikke kontakte bydelen, de kontakter deg for innkalling til vaksinasjon. Akkurat når det er din tur avhenger av hvor mange vaksiner bydelen får tildelt.

Vaksinasjonssenteret i Nordre Aker i Domus Athletica, Trimveien 4. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

AstraZeneca-vaksinen

Tallene over er hentet fra systemene som registrerer de vaksinene som er satt i bydelen, på bydelens innbyggere. Derfor er det noe vanskeligere å hente ut gode tall på kritisk helsepersonell som har mottatt vaksine hos bydel Nordre Aker, ifølge vaksinekoordinatoren. I hovedsak er det AstraZeneca-vaksinen som er gitt til helsepersonell.

Flere land satte AstraZenecas koronavaksine på vent etter meldinger om blodpropp hos personer som hadde fått en dose av vaksinen. Det er også meldt om dødsfall, deriblant to personer i Norge. Eksperter ved Rikshospitalet, der tre AstraZeneca-vaksinerte helsearbeidere under 50 år er blitt innlagt med alvorlig blodpropp, mener en kraftig immunrespons på grunn av AstraZeneca-vaksinen er forklaringen på de dødelige blodproppene.

Det europeiske legemiddeltilsynet (EMA) anbefalte torsdag videre bruk av vaksinen og sa den var sikker og trygg, og Verdens helseorganisasjon (WHO) godkjente vaksinen fredag. De sier det ikke foreligger data som viser flere blodpropptilfeller enn normalt hos personer som er vaksinert med AstraZeneca-vaksinen. Den norske forskningen er imidlertid ikke en del av grunnlaget for EMAs konklusjon.

Mens flere land sier de nå vil ta i bruk AstraZeneca-vaksinen igjen, har Norge, Sverige, Danmark og Finland fortsatt vaksinen på vent. WHOs anbefaling om fortsatt bruk av AstraZeneca-vaksinen vil ikke ha noen betydning for om bruken blir gjenopptatt i Norge, sier Legemiddelverket og FHI. Den avgjørelsen vil tas her.


– Er helsepersonell vaksinert etter at AstraZeneca ble satt på pause?

– Nei, ikke en eneste en. Vi fulgte med på pressekonferansen og avbestilte med det samme de personene som var satt opp på timer for å få AstraZeneca-vaksinen etter kunngjøringen. Det var 42 personer som skulle ha sin første dose og de har fått beskjed om at timen deres er avbestilt inntil vi får videre føringer, sier Bergenhus.

– Er det mange i bydelen som har fått dose 1 av denne vaksinen? Og hva skjer med planene for deres dose to?

– Vi har gitt flere doser av AstraZeneca. Alle disse var 1. doser. Ettersom vi opererer med et intervall på AstraZeneca vaksinen på 10 uker mellom dose 1 og dose 2 vil vi fortsatt ha relativt god tid på oss før det må avgjøres hva som skal skje med den 2. dosen, sier Bergenhus.

Hun understreker at anbefalt intervall på AstraZeneca-vaksinen er mellom 7 og 12 uker - der det er ønskelig å ha det øvre intervallet.

– Så helt konkret er planen for 2. dose også på pause frem til vi får føringer på hvordan vi skal fortsette.

Dette lurer de på

– Har utfordringene rundt AstraZeneca ført til flere henvendelser fra innbyggere som er usikre eller har spørsmål? Hva er det eventuelt de lurer på?

– Vi mottar mange ulike henvendelser fra innbyggere som har en rekke ulike spørsmål. Dette gjelder ikke nødvendigvis spesifikt AstraZeneca-vaksinen, men kan gjelde en lang rekke andre spørsmål vedrørende vaksinene generelt. Vi opplever at innbyggerne våre har fått med seg nyheten om at AstraZeneca er satt på pause slik at når vi ringer for å booke time på de andre vaksinene opplever vi at de er ekstra nysgjerrig på hvilken vaksine de vil få time til, sier Bergenhus.

Fredag var det utført totalt 758.514 koronavaksinasjoner i Norge. Av dem er 497.011 første dose og 261.503 andre dose av vaksinen. I Oslo var det fredag satt 51.309 førstedoser og 31.338 andredoser.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...