Nordre Aker Budstikke

Mobildata avslører øyeblikksbilder fra kaosdagen i marka

Mobildata avslører hvor mange som minst har vært i marka skjærtorsdag. Her fra Skar i Maridalen torsdag ettermiddag. Foto: Christian Fredrik Borg

Informasjon fra mobiltelefoner viser hvor mange som har vært flere ulike steder i marka skjærtorsdag og på morgenen langfredag. På en basestasjon var det nesten 400 flere på samme tidspunkt i dag enn i går.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 10.04.2020 kl 21:50

MARIDALEN: Da mange skulle ut i marka skjærtorsdag, oppsto det kaos ved flere utfartparkeringsplasser. Nesten 700.000 Osloborgere har blitt tvunget til å være hjemme i påsken som en følge av koronasituasjonen.

Nå kan Nordre Aker Budstikke bringe tall for hvor mange SIM-kort som er registrert på de ulike basestasjonene i marka og flere andre steder i byen.

De bekrefter at marka ble redningen for mange Osloborgere da «påskefjellet stengte».

En del av kartleggingen

Det var Aftenposten som omtalte tallene først.

Tallene gir en oversikt over antall SIM-kort som er samlet inn på vegne av kommunen på et anonymisert vis. Oslo kommune opplyser til Nordre Aker Budstikke at målingene for marka kun er gjort på noen få utfartspunkter dermed ikke gir et antall på hvor mange som var i marka totalt sett i går.


- Det gir et øyeblikksbilde på definerte områder, og hvor mange telefoner som registreres innen gitte basestasjoner til gitte tidspunkter. Det er derfor ikke et fullgodt bilde av hvordan folk beveger seg i byen, opplyser kommunen.

I tillegg til informasjonen fra basestasjoner bruker kommunen andre verktøy for å kartlegge og danne sitt situasjonsbilde. Da det er god plass i marka, mener de den ikke sier noe om smittevernsituasjonen i marka da det er god plass i marka. Derfor gjør kommunen egne observasjoner og rapporteringer.

- Utfordring for smittevernet

Beredskapssjef Ann Kristin Brunborg i Oslo kommune sier de var forberedt på at det ville være flere i mennesker i marka med fri og nydelig påskevær.

- Når alle er tvunget til å bli i byen framfor å reise til hyttene sine eller på utenlandsturer, så må vi forvente at det blir flere folk i bybildet. Da må vi ta hensyn til hverandre, holde avstand og ikke være flere enn fem i følge.


Røde Kors ved Låkeberget skjærtorsdag. Foto: Christian Fredrik Borg

Hun forteller at mange av kommunes folk jobber gjennom påsken for å avhjelpe i tillegg til frivillige fra Røde Kors og Norsk Folkehjelp.

- Vi har også observatører ute som ser og rapporterer om eventuelle brudd på smittevernreglene i det offentlige rom. Det går stort sett bra de aller fleste steder, men vi anbefaler at folk velger annen transport enn kollektivt, og eventuelt andre reisemål slik at kollektivtransport blir unødvendig. Det er ikke en utfordring for smittevernet at folk holder god avstand på tur i skogen, men at det blir trangt på kollektivtrafikken hjem, sier Brunborg.

Tusen kan ha tatt Maridalsbussen

Aftenposten skriver at det basert på et estimat skal ha vært tusen personer som tok 51-bussen til Skar skjærtorsdag.

Vanligvis kjøres det to busser hver halvtime, men torsdag var det heller ikke nok med tre på enkelte avganger, fortalte trafikkleder Jan Åge Andresen i Norgesbuss til Nordre Aker Budstikke i går.


Jan Åge Andresen fra Frysja er trafikkleder i Norgesbuss på Skar torsdag. Foto: Christian Fredrik Borg

- Vi har vurdert mange ulike virkemidler, blant annet stenging av parkeringsplasser og stans i kollektivtransport på de mest populære utfartsstedene, men konkluderte med å at vi ville informere og veilede istedenfor, ved hjelp av tydelige plakater og mannskaper fra kommunen og frivillige organisasjoner, sier beredskapssjefen.

Hun kommer også med en oppfordring til folk om å tenke på fremkommeligheten til de største brannbilene når man parkerer.

Oslo Brann- og redningsetat informerer folk om skogbrannfare og fremkommelighet. Her er en innsatsleder fra brannvesenet ved Sognsvann fredag ettermiddag. Foto: Christian Fredrik Borg

- Vi har dessverre sett at det parkeres slik at både busser og utrykningskjøretøyer får problemer med å komme frem, sier beredskapssjefen.


- Helt ekstremt

På Skar sa trafikkleder Jan Åge Andresen i Norgesbuss at det hadde vært helt ekstremt skjærtorsdag.

Han fortalte at parkeringsplassen var full allerede 09.30. Det var den også da Nordre Aker Budstikke snakket med Andresen på Skar i 16-tiden.

Slik så det ut på parkeringsplassen på Skar skjærtorsdag klokken 16. Foto: Christian Fredrik Borg

Frivillige fra Røde Kors på Sognsvann Nordre Aker Aker Budstikke har snakket med, forteller om mye folk også langfredag, men færre enn skjærtorsdag.

Likevel viser tall fra basestasjonen her at det kun var noen få færre på sammenlignbare tidspunkt fredag enn torsdag. Andre basestasjoner viser at det var flere i samme område fredag formiddag enn torsdag. Noen steder så mye som nesten 400.

Oslo kommune har ikke klart å fremskaffe informasjon om områdene de ulike basestasjonene dekker overfor Nordre Aker Budstikke fredag kveld.

Sognsvann

Klokken 14 ble det registrert 2157 SIM-kort i området rundt Sognsvann. Det er en økning på 46 prosent fra samme tidspunkt dagen før.

Til sammenligning ble det registrert 881 SIM-kort på Huk på Bygdøy, viser kommunen og teleselskapenes tall. På Rådhusplassen ble det registrert 136 og Osloøyene 953.

Tall fra den første målingen langfredag viser at det også var mange der fredag. Det ble registrert 1171 SIM-kort klokken 11 ved Sognsvann, mot 1195 klokken 11 skjærtorsdag. Tallene viser at det kan ha vært omtrent like mange ute fredag som torsdag.

Låkeberget

Klokken 14 skjærtorsdag ble det registrert 1378 SIM-kort på Låkeberget i Maridalen. Det var mer enn en dobling fra onsdag da 610 ble registrert til samme tid.

Slik så det ut ved Låkeberget parkeringsplass torsdag klokken 15. Foto: Christian Fredrik Borg

Tre timer tidligere, klokken 11 torsdag, viser tall fra kommunen og teleselskapene at 712 var i området. Langfredag var det enda flere, 732 er registrert fredag klokken 11.

Klokken 17 torsdag er det registrert 946 SIM-kort i området. Gjennomsnittet uka før de røde dagene i påsken var 626 på denne tiden av døgnet.

Trollvannstua

På Trollvannstua ble det registrert flere om formiddagen onsdag 1. april enn skjærtorsdag. Klokken 11 skjærtorsdag ble det registrert 1280, som var 86 færre enn onsdag forrige uke.

Utover dagen ble det registrert flere enn noen gang tidligere i perioden 31. mars til 9. april. Klokken 14 er det registrert 1884 SIM-kort i området og 1544 tre timer senere.

Tryvann

Markabasestasjonen med flest registrerte SIM-kort på torsdag var Tryvann. Der ble det registrert 3924 skjærtorsdag klokken 14.

Det ble registrert nesten 400 flere fredag klokken 11 enn samme tidspunkt ett døgn tidligere.

Torsdag formiddag ble det registrert 1479 SIM-kort og 1846 fredag.

Frognerseteren

Tall fra basestasjonen på Frognerseteren viser at 792 SIM-kort var i området torsdag klokken 14. Tre timer tidligere ble det oppfanget 463 i det samme området.

Klokken 17 er 579 kort registrert. Gjennomsnittet den siste uka har vært 532 på ettermiddagen ved Frognerseteren.

De to andre utfartsstedene Oslo kommune har fremskaffet tall for:

Saken fortsetter etter fremstillingene.

---

Storo

Kommunen har også utarbeidet øyeblikkstall for flere kjøpesentre i Oslo, blant annet Storo Storsenter.

Raymond Johansen sa onsdag til Nordre Aker Budstikke at de hadde sett at det var mye folk på kjøpsenteret. Her er tallene:

Byrådslederens kontor bekrefter overfor Nordre Aker Budstikke at mobiltelefoner som slår inn på basestasjonene også kan være fastboende, gjennomreisende og andre folk i området.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...