Så mye har koronapandemien kostet Bydel Nordre Aker

Bydelsdirektør Øyvind Henriksen i Nordre Akerm her fra fremlegget av årets budsjett høsten 2019. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)
Koronapandemien hadde i juli kostet Bydel Nordre Aker 12 millioner kroner. Likevel regner bydelsdirektøren med at bydelen skal holde sin tildelte økonomiske ramme i 2020 – men planene om å bygge opp en buffer ser ut til å ryke.
Publisert: 16.09.2020 kl 09:20
Sist oppdatert: 16.09.2020 kl 09:50
NORDRE AKER: Det kommer frem av økonomisk status pr. juli 2020, som be lagt frem for bydelsutvalget torsdag 10. september, at bydelen har brukt 11,9 millioner i koronarelaterte utgifter.
Likevel viser årsprognosen for bydelen et mindreforbruk på 4,3 millioner kroner. Dette knytter seg hovedsakelig til avsatt reserve for 2020. Bydelens prognose forutsetter imidlertid at koronakostnadene blir refundert.
– Koronasituasjonen vil slik det ser ut nå ikke påvirke økonomien vår nevneverdig. Den kompensasjonene vi får dekker i stor grad merkostnadene, svarer bydel Øyvind Henriksen på spørsmål fra Nordre Aker Budstikke.
Sykehjemsplasser
I tillegg forventer bydelen å få refundert tapt foreldrebetaling i barnehager med cirka 12 millioner kroner, og delvis kompensasjon for økte utgifter til økonomisk sosialhjelp med 1,5 millioner kroner. Det går frem av rapporten at det er noe usikkerhet på aktivitetsomfanget i hjemmetjenesten, men foreløpig forventes tilnærmet budsjettbalanse.
I budsjettet for 2020 ble det lagt inn bestilling på i gjennomsnitt 317 sykehjemsplasser pr. mnd. Bydelen forventer en reduksjon i kjøp av plasser gjennom året, med 323 plasser i januar og 313 plasser i desember. For første tertial var gjennomsnittlig månedlig antall 324 sykehjemsplasser, noe som er fire plasser over måltall. Det har vært en reduksjon i kjøp fra mai til og med juli med et gjennomsnitt på 313,5 pr. måned. Området forventes derfor å gå i balanse.
Nedjusterte forventningene
Det er likevel utfordringer med et økende antall personer på økonomisk sosialhjelp og høyere aktivitet enn forutsatt i budsjett for kjøp av avlastning, BPA for barn og unge, og aktivitetsskole for barn over 12 år. I tillegg fikk bydelen mindre refusjoner enn forutsatt for ressurskrevende helse-og omsorgstjenester, går det frem av økonomirapporten.
Når bydelens prognose pr. juli viser et mindre forbruk på 4,3 millioner kroner, er dette et resultat som er cirka 6 millioner kroner lavere enn forutsatt i bydelens økonomiplan for 2020-2023. I budsjettet for 2020 hadde bydelsdirektøren satt av ti millioner kroner i risikoavsetning – fem av millionene var overføringer fra i fjor, mens ytterligere fem var fra budsjettert mindreforbruk i år.
Bydelsdirektør Øyvind Henriksen forteller at budsjettrevisjonen i juni justerte ambisjonen om et mindreforbruk på 10 millioner til 5 millioner.
– Det ser ut til at vi pt. vil lande på et slikt resultat, sier han.
Vil spare opp 20-30 millioner i reserve
I perioden 2016-2018 brukte bydelen langt mer enn den tildelte budsjettrammen, og en opparbeidet økonomisk buffer på 30 millioner kroner fra årene før ble brukt opp. For å sikre økonomisk handlefrihet var det i 2019 budsjettert med en risikoavsetning på 10 millioner kroner, men dette ble likevel ikke mer enn cirka 5 millioner kroner da året var omme. I bydelsdirektørens 2020-budsjett var det avsatt ytterligere 5 millioner i risikoavsetning, noe som ble økt til 5,5 millioner da bydelsutvalget vedtok budsjettet i desember, slik at bydelens buffer skulle nå 10 millioner ved inngangen til 2021.
Når årsprognosene nok en gang viser kun 5 millioner i mindreforbruk, vil det ikke bli penger å bygge på de oppsparte midlene fra 2019 .
– Vår ambisjon er fortsatt å bygge opp en buffer i størrelsesorden 20-30 millioner, men vi er forberedt på at budsjettrammen neste år blir stram og krevende. Det er rimelig god kontroll på alle områder så langt i år. I tillegge ga kriterieoppdateringen i juni (gjøres hver sommer basert på befolkningssammensetningen) en økning på cirka 10 millioner for 2021. Dette gir oss et brukbart utgangspunkt for å håndtere den rammen vi får for 2021, sier bydelsdirektør Øyvind Henriksen.
Arbeidet med budsjettet for 2021 starter med en budsjettkonferanse, der lokalpolitikerne kan spille inn sine hjertesaker, 15. oktober.
I 2020 har Bydel Nordre Aker en økonomisk nettoramme på nesten 1,8 milliarder kroner. Inkludert budsjetterte inntekter er bruttorammen på nesten 2,1 milliarder kroner.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!