Så mye klager vi på bydelens tjenester

Omlag halvparten av klagesakene til bydelen i 2017 går på vedtak i NAV sosialtjenesten. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP
Vi klager på barnehager, barnevern, helsestasjon og TT-reiser. Men flest klager er det på sosialhjelpsvedtak fra NAV.
Publisert: 31.03.2018 kl 08:50
NORDRE AKER: I 2017 ble det sendt 105 skriftlige klager på vedtak og tjenester i bydelen. 87 av disse var klager på vedtak, mens 18 var klager på tjenesten. 52 klager ble sendt til Fylkesmannen.
Behandlingstiden på klagene varierer ifølge bydelen fra 1 dag til 3 uker.
NAV Sosialtjeneste
Den delen av bydelens tjenesteapparat som mottok flest klager i 2017 var sosialtjenesten hos NAV. Hit kom 53 klager på vedtak. 20 av disse ble sendt videre til Fylkesmannen. I 31 saker fikk klager medhold, i åtte ble vedtaket stadfestet, eller bydelen fikk medhold. De øvrige sakene er fortsatt til behandling hos Fylkesmannen.
NAV Sosialtjenesten kommenterer: «Antall klagesaker er relativt stabilt. I andre halvdel av 2017 dreide klagene seg i hovedsak om avslag på livsopphold, boutgifter eller avslag på ulike tilleggsytelser. Det blir opplyst om klageadgang i alle enkeltvedtak og i oppfølgingssamtaler med NAV. Det er et inntrykk av at klageadgangen er godt ivaretatt, det er mulig å få hjelp til å utforme en klage dersom innbyggeren har behov for det.»
– Ved siste rapportering (2. halvår 2017) lå antall klagesaker ved NAV Nordre Aker på cirka 1 prosent av det totale antall vedtak om økonomisk sosialhjelp, sier bydelsdirektør Øyvind Henriksen til Nordre Aker Budstikke.
Om lag halvparten er omgjort av NAV-kontoret på grunnlag av nye opplysninger i saken. De resterende 16 klagesakene er oversendt Fylkesmannen for videre behandling.
– Fylkesmannens vedtak i klagesaker er et viktig grunnlag for NAV sin skjønnsutøvelse i saker om økonomisk sosialhjelp. Klageinstituttet er dermed en viktig del av NAVs saksbehandling og for den enkelte innbyggers rettsikkerhet, sier Henriksen.
Barnehage
Til barnehagekontoret har det kommet én klage på vedtak om tilretteleggingsmidler, og én klage på tildeling av plass i kommunal barnehage. Tre klager går på forhold rundt bemanningen i ikke-kommunale barnehager, og én på bemanning i en familiebarnehage.
Barnehagekontoret kommenterer: «Foreldreundersøkelsen for 2017 viser fortsatt en meget høy tilfredshet med barnehagetilbudet i Bydel Nordre Aker. Antallet klager er svært lavt. Bydelen kan nå si å ha nærmere full barnehagedekning, og klage knyttet til opptak er bortimot fraværende. En klage sist år er knyttet til at man ikke fikk 1. eller 2.valg i hovedopptaket til barnehageplass. Saken ble ikke sendt videre, da det ble inngått forlik. Fire klager er knyttet til tjenesteutøvelse i ikke kommunale barnehager. Klagene er fulgt opp av tilsynsmyndigheten i bydelen og forhold ble rettet. En av klagene er videresendt byrådsavdelingen, hvor de gjennomfører økonomitilsyn, saken er ikke avsluttet pr. dags dato. Tilsynsmyndigheten i bydelen gjennomgår alle innkomne klager som fast prosedyre og setter inn tiltak etter sakens art. En klage er knyttet til tverrfaglig ressursteam, klage på vedtak vedrørende tilretteleggingstilskudd. Resultat ble medhold til klager.»
Barnevern
Barnevernet i bydelen har fått ni klager på saksbehandling og vedtak. Seks av sakene er sendt videre til Fylkesmannens klagenemd, der bydelen har fått mehold i fem av sakene. Den sjette er under behandling. De øvrige sakene er under behandling, én av dem hadde klagefeil.
Det har kommet to klager på avlastning for funksjonshemmede barn og ungdom, én på saksbehandling og en klage på avslag. Begge er sendt til Fylkesmannen, som har gitt bydelen medhold i den første. Den andre klagen ligger fortsatt til behandling.
Det har kommet to klager på avslag til omsorgsstønad. Begge disse er sendt videre til Fylkesmannen, som har gitt klagerne delvis medhold.
Hjemmetjenester og sykehjem
Ved to tilfeller har beboere klaget på tjenestkvaliteten for Praktisk bistand og opplæring. Begge ble sendt direkte til Fylkesmannen, som ga bydelen medhold i den ene saken. Den andre klagen er fortsatt til behandling.
To klager gjelder saksbehandling og vedtak i hjemmetjenesten. Begge ble sendt Fylkesmannen, og i begge tilfeller har bydelen fått medhold.
En klage gjelder omfanget av Brukerstyrt personlig assistanse (BPA). Her har bydelen gitt klager medhold.
Én klage gjelder tildeling av sykehjemsplass på feil sykehjem. Her fikk klager medhold.
Seks klager går på kontrollberegning for vederlagstrekk. Én av disse ligger hos Fylkesmannen til behandling, i tre saker fikk klager medhold, mens vedtak ble opprettholdt i to saker som handlet om misforståelse og manglende info.
TT-reiser
15 har klaget på avslag på TT-reiser. Bydelen har fått medhold fra klagenemnda i fire saker, mens det avventes svar i de resterende.
Søknadskontoret kommenterer: «Antall klager vs. saksmengden som behandles i løpet av et år er stabil. Klager på TT søknader utgjør majoriteten saker som påklages. Det er en streng vurdering av disse søknadene, slik at det unektelig blir en del klagesaker, men all vurdering skjer i henhold til sentral forskrift. Noen få klager omhandler tjenesteutmåling, hvor klagen etter behandling i bydel videresendes til Fylkesmannen. Disse sakene har lang behandlingstid, Fylkesmannen har stort sett meldt seks måneder i 2017. Det kommer fortsatt noen mail og telefoner med mishagsytringer, men en god dialog med den som ringer og god informasjon retter ofte opp dette. Kontoret vektlegger pårørende kontakt og dialog med søker.»
Psykisk helse
Psykisk helse har fått to klager, en på vedtak og en på tjenesteutøvelse. Klagen på vedtak ligger hos Fylkesmannen til behandling, mens klagen på tjenesten er avsluttet, etter at klager ikke møtte til samtale.
Psykisk helse kommenterer: «Antallet klager til seksjonen er stabilt lavt. Det har vært to klager til seksjonen i 2017; en på tjenesteutøver og en på tjenestetilbud. Der det er mishagsytringer løses dette individuelt og på lavest mulig nivå på tjenestestedet. Seksjonen mottar gode tilbakemeldinger på oppfølgingen som gjøres, og det er stort fokus på brukermedvirkning i seksjonen. Tjenesteutøver og tjenestemottaker utformer i størst mulig grad vedtak og tjenestetilbud i fellesskap.»
LES OGSÅ: Da den eldre mannen ikke betalte, tok butikken grep for å møte personer med demens på en bedre måte
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!