Billettprisene øker neste år

I februar 2018 øker prisene på kollektivreiser, men hvor mye er ikke klart. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP
Byrådet i Oslo og Akershus fylkeskommune ble ikke enige om å holde kollektivprisene uendret i 2018, slik byrådet foreslo i budsjettet. Men prisøkningen blir lavere enn fryktet.
Publisert: 30.10.2017 kl 10:28
Sist oppdatert: 30.10.2017 kl 10:41
OSLO: Det kommer frem i en pressemelding mandag morgen, med tittelen «Oslo og Akershus enig om redusert økning i billettprisene».
Selv om det kanskje høres positivt ut, er realiteten at billetprisene øker i Oslo og Akershus i 2018, bare ikke like mye som først antatt.
Som en del av Oslopakke 3-enigheten mellom Oslo kommune og Akershus fylkeskommene, skulle høyere billettpriser i kollektivtrafikken være med på å finansiere nye prosjekter, slik som Fornebubanen og ny sentrumstunnel for t-banen.
Da byrådet i Oslo la frem sitt forslag til 2018-budsjett i høst, hadde de funnet 141 millioner kroner for å kompensere den avtalte prisøkningen i 2018 og 2019, slik at billettprisene kunne holdes på 2017-nivå. Men fordi Ruter eies av både Oslo og Akershus, var betingelsen at Akershus også la friske penger på bordet.
Det avviste Akershus-politikerne.
LES OGSÅ: Robert Steen: – Avgiftsregime for å få folk til å bruke kollektivt
Ruter tar regningen
Nå har partene kommet frem til et kompromiss, der halvparten av kollektivtrafikkens bidrag til Oslopakke 3 på 79 millioner kroner, blir finansiert innenfor Ruters økonomiske handlingsrom i 2018.
– Vi har kommet til enighet om å halvere den planlagte økningen i billettprisene fra februar neste år. Det er bra både for de som reiser kollektivt og for miljøet. Dette bidrar til å sikre kollektivtrafikkens konkurranseevne mot privatbilen og gir rom for en fortsatt høy passasjervekst, sier byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg og fylkesordfører Anette Solli i en felles uttalelse.
Halvparten av kollektivtrafikkens bidrag til Oslopakke 3 for 2018 vil nå bli finansiert innenfor Ruters økonomiske handlingsrom (79 millioner kroner). Den andre halvparten (79 millioner kroner) hentes inn gjennom en justering (les "økning") av billettprisene.
Enigheten om alle kollektivprosjektene i Oslopakke 3 ligger fortsatt fast, understreker partene.
LES OGSÅ: Se godt på denne bussen. Den kan være løsningen på Ruters miljømål
Usikkert hvor dyrt det blir
– Da vi forhandlet om Oslopakke 3 i 2016, var det enighet om at både bilister og kollektivreisende burde være med å bidra til finansieringen av samferdselsprosjekter i hovedstadsregionen. Nå blir prisøkningen bare halvparten så stor i 2018. Det er viktig for reisende både i Akershus og Oslo, sier fylkesordfører Anette Solli.
LES OGSÅ: Nå blir det dyrere å parkere bilen der du bor
– Byrådet ønsker å sikre at kollektivtrafikken har billettpriser som er konkurransedyktig mot privatbilen. Derfor foreslo vi i vårt budsjett å kompensere hele den planlagte ekstraordinære prisøkningen med ekstra tilskudd fra Oslo og Akershus, og et bidrag fra Ruter. Dessverre fikk vi ikke på plass full kompensasjon nå i høst, men det er bra vi kom til enighet slik at vi reduserer prisøkningen neste år, sier byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg.
Hvor mye prisene på de ulike billettypene vil øke, er foreløpig uklart. Oslo og Akershus har ikke tatt stilling til hvordan økning i billettprisene skal dekkes for 2019 og i påfølgende år.
Fram mot 2019 vil Oslo og Akershus sammen vurdere prisstruktur, og hvordan midler ut over de 79 millionene som nå dekkes fra økte billettpriser skal finansieres.
LES OGSÅ: