ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

En idyllisk hagekafé midt i Maridalsveien

Koser seg: Finn Berg, Britt Carlsen og Hanne Carlsen synes det er nydelig i sola og gode sveler på Hagekaféen. Foto: MINA HAUGLI

Så langt kun søndagsåpent, men det ønsker eieren å gjøre noe med.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.04.2017 kl 17:34

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

SAGENE: Langs Akerselva er det et skilt, som nok pirrer nysgjerrigheten til turgåerne. Hagekafé?

Drifter av Raade's Hagekafé, Joachim Raade, forteller at i fjor var flere enn 10.000 besøkende innom kaféen i Maridalsveien. Som så langt kun har hatt åpent på søndager, stort sett gjennom hele året.

Ny takke: For første gang steker Joachim Raade, eier, sveler på to takker i Lysthuset, i fjor forteller han om rekordbesøk, rundt 10.000 tok turen innom hagekafeen. Foto: MINA HAUGLI

2013

Raade's Hagekafé åpnet første gang 18. august 2013. Siden da har det blitt flere besøkende og antallet har vokst til 2-300 gjester hver søndag.

– I begynnelsen da vi åpnet, og det var finvær tenkte jeg: I dag kommer det mange besøkende. Men alle dro vel kanskje på stranda? Men så etterhvert har det blitt flere og flere besøkende, forteller Joachim Raade, daglig leder og eier av boligen og kaféen.

ANNONSE

Det er folk fra Sagene, Oslo ellers, fra andre deler av landet, stamgjester og nysgjerrige som kommer innom kafeen.

– Det er nok også skiltet ved Akerselva som drar flest folk. De som kommer innom første gangen forteller ofte at de blir veldig positivt overrasket, sier Raade.

Generasjonsbolig

Sveler frister: Skiltet frister spesielt vestlendinger til å ta turen innom. Eier, Joachim Raade, kan fortelle at det aldri har vært en søndag uten besøk av en vestlending som vil smake på svelene. Foto: MINA HAUGLI

Hagekaféen ligger i Maridalsveien 112, til et gammelt trehus. Her hviler over 160 år med historie, til og med syvende generasjon boende i huset, som ble bygget i 1855.

– Å tenke på at min familie har bodd her på Sagene i 162 år er nesten litt uvirkelig, sier Raade.

ANNONSE

På veggen henger det hundrevis av historiske gjenstander. Blant annet et sverd som tilhører Joachims oldefar, og som han forteller ble brukt til å krone Kong Håkon i 1906.

– Jeg ønsker å lage et levende museum. Alle gjenstandene som henger på veggene tilhører noen som har bodd her, og er en del av plassens historie.

Generasjonsbolig: Her er inngangen i trehuset som ble bygget i 1855. Syvende generasjon bor i huset nå. Foto: MINA HAUGLI

Raade håper at også den yngste generasjonen i huset etterhvert vil ta tak i hagekafeen.

– Jeg har et ønske om at de vil bevare stedet og ikke selge det videre. Jeg blir kjempeglad hvis stedet gjør så folk får mer tilknytning til Sagene og får et enda nærere forhold til bydelen.

ANNONSE

Hyllest til pappa

Planen med å åpne kafén var Joachims idé, men jobben med hagen og bygningene på eiendommen, var et prosjekt han og faren hadde sammen.

– Pappaen min var landskapsarkitekt og sammen planla vi hagen. Det er han som har lært meg alt jeg kan i dag. Sammen bygget vi og restaurerte fjøset som fikk navnet Lysthuset. Navnet er en hyllest til han. Han er mitt store forbilde, men døde dessverre altfor tidlig.

Historiske vegger: Veggene i kaféen, gamle fjøset, er prydet med gjenstander fra alle de 162 årene det har bodd folk her. Eier, Joachim Raade, forteller med glede om gripende historier. Foto: MINA HAUGLI

I over ti år snakket far og sønn sammen om drømmen om å åpne hagen for besøkende og nysgjerrige, og for folk på Sagene som ikke selv har hage.

ANNONSE

– Det er jo her hele Oslos begynnelse ligger! Disse trehusene er historiske og folk er nysgjerrige. Jeg har aldri vært så ydmyk som nå, for nettopp det å kunne bo her. Og så er det kjempegøy å kunne dele plassen med andre.

Mange gjester

Søndagen i mars, da Sagene Avis var på besøk, var det nesten fullt i hagen. Hagekaféen har plass til rundt 50 gjester ute, og rundt 20 inne i Lysthuset, i det som tidligere var fjøs. Tilbakemeldinger fra noen av gjestene var bare positive.

Stallen: Den gamle stallen, Lysthuset, som er en del av hagekaféen i Maridalsveien. Foto: MINA HAUGLI

– Det var kjempegode sveler, og det er helt nydelig å sitte her i sola, forteller Britt Carlsen som besøker kaféen for første gang.

Tvillingsøster Hanne Carlsen, forteller at hun var på besøk her i vinter også.

– Da satt jeg inne, og det var fyr på peisen og veldig koselig. Dessuten var det hyggelig at eieren fortalte historien til plassen, sier hun.

Ønsker å utvide

Denne uken har Raade møte med Plan- og bygningsetaten. Han ønsker å utvide hagekafeens åpningstider.

– Jeg ønsker å kunne leve av kafedriften, ha flere arrangementer og gjøre det til et kultursted. Et sted som folk kan besøke mye oftere.

Planen er å ha åpent mellom klokken 10 om morgenen til klokken 16 på ettermiddagen, hele uken.

– Tidligere var jeg dørvakt, i 15 år, og ble lei av folk. Nå snakker jeg gjerne med alle, og gleder meg til hver søndag. Den beste dagen i uka. Det gjelder å finne det man trives med, og jeg startet denne kaféen kun for gøy. Og gir du så får du mye tilbake, avslutter Raade.

Hagekafeen er også åpen i påsken, blant annet Langfredag fra klokken 12.00 - 17.00.

Går du opp fra Akerselva, og skal til hagekafeen, kan du enten gå opp ved Vøyenbrua eller ved Myraløkka.

LES OGSÅ:

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE