ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Iver Olsen:

– En staselig mann, som kanskje fortsatt vokter huset?

Sandakerbakken: Her bodde i 1865 Iver Olsen og kona Karen Marie sammen med 11 barn. Foto: HISTORIELAGET GREFSEN - KJELSÅS - NYDALEN

– Vi har noen gode spøkelseshistorier på personalsammenkomstene våre, forteller Bodil Ugelstad i barnehagen, i det flotte, gamle huset.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.04.2017 kl 08:41

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

SAGENE: I Sandakerveien 63, bak Sandaker Senter, ligger en historisk murvilla, som i dag blir brukt til barnehage.

Tidligere var boligen hjemmet til møllermann, gårdsdriver og skolelærer Iver Olsen. I dag huser det en av Oslos eldste barnehager.

En staselig mann: Iver Olsen. Foto: NAMIKO

Lærer

Iver Olsen ble født på Biri 6. juli 1804. Som 19-åring reiste han hjemmefra til Aker.

– Han var en av mange bygdegutter som kom til Kristiania og Aker i disse år under og etter store handelskriser, som dyttet mange gamle aristokratiske handelshus overrende, skriver slektning Ole Andreas Lilloe-Olsens på egen slektsside.

ANNONSE

I 1831 får Olsen jobb som lærer i Maridalen distrikt. Da var det kun skole i helgene.

– Han satte straks i gang med å streve med å få skoleordningen bedre i kretsen sin. Han ville ha faste lokaler og legge om rodene slik at barna skulle få flere skoledager, skriver Andreas Lilloe-Olsen videre.

Ett år etter er Olsen med på å stifte Skolelærerforeningen.

Sandakerbakken

I 1834 inngår Olsen en forpaktningskontrakt med Sandaker Mølle, og i kontrakten inngår det som i dag er Sandakerveien 63, Sandakerbakken.

– Sandakerbakken hadde vannfall nummer 10 og 11, hver med med 16 fots fallhøyde, lå på elvens østre side og hadde hele elvens vannføring. Ved øvre fall var det i utgangspunktet en tømmersag og ved det nedre en kornmølle.

ANNONSE

To år senere gifter Olsen seg med Karen Marie Biermann.

Senere kjøpte Olsen flere "lapper" med jord rundt omkring i Aker, blant annet gården Østre Grefsen. I 1841 kjøper han Sandaker mølle og Sandakerbakken, og halvparten av Bjølsen mølle.

– Iver satte straks etter kjøpet i gang med forbedringer. Han gikk i gang med nye damanlegg, og forlenget og bygget en vannrenne til mølla, så den ble høyere og 18 fot lenger enn før, skriver Lilloe-Olsen videre.

Den nåværende murbygningen ble reist i 1854.

Historisk: Originale detaljer fra taket i murvillaen, som i dag brukes som barnehage. Foto: BODIL UGELSTAD

ANNONSE

– Iver Olsen beholder Sandakerbakken som den sentrale del av sin eiendom. På "Bakken" har han 12 hester, 17 kuer og 4 svin, og husholdningen forøvrig bestod på ett tidspunkt av 24 personer. Blant annet åtte barn og fire tjenestepiker.

Iver Olsen døde av Brightske nyresykdom den 12. juli 1869, etter lengre tids sykeleie. Han ble 65 år gammel. Karen Marie ble boende på Sandakerbakken etter mannens død. I 1889 selger hun møllen og Sandakerbakken til Bjølsen Valsemølle 1. mai.

Niesen Anna Biermanns mann, Severin Jacobsen, kjøper Sandakerbakken tilbake samme år. Karen Marie flytter opp i annen etasje, mens Severin Jacobsen med familie flytter inn i første.

Anna Cathrine og Severin Jacobsen døde begge i 1920. Deres datter Thora Torgersen arver Sandakerbakken, som hun leier ut, og senere selger til Vaterland Asyl. Sandakerbakken ble innkjøpt av legatmidler gitt av kjøpmann Thor Olsen, og Vaterland Asyl skifter navn til Thor Olsens stiftelse ved flyttingen.

Alt oppsummert av Ole Andreas Lilloe-Olsen.

ANNONSE

Huset blir i 1933 ominnredet for å kunne brukes som daghjem for små barn.

Barnehage

I dag er det Thor Olsen barnehage som bruker eiendommen, en av Oslos eldste barnehager. Leder av den kommunale barnehagen kan fortelle at det har vært sammenhengende drift av barnehagen helt siden 1930-tallet.

I tillegg til murvillaen bruker barnehagen en fløy ved Nordpolen skole. Tilsammen har de 14 avdelinger med 186 barn. Tre av avdelingene er i murvillaen.

– Vi synes det er kjempefint å ha barnehage i den gamle murvillaen, og vi bruker hver krik og krok. Det er god takhøyde og gode rom å være i. Huset bærer preg av mangeårig barnehagedrift og har et rustikt preg. Men vi nyter atmosfæren og den gode følelsen som huset byr på, forteller Bodil Ugelstad, daglig leder.

Av og til tar de også med de største barna på skattejakt nede i kjelleren.

– Kanskje finner vi noen gamle skøyter eller en lampe fra gamle dager?

I murvillaen er det også et historisk kontor, med originale veggmalerier og gamle møbler.

– Vi har hørt at dette opprinnelig var et spilleværelse - på veggen er det også rester av et stativ hvor man satte fra seg biljardkøllene.

Spillrom: Rester etter det som kanskje er hvor man hengte fra seg billiardkøllene. Foto: BODIL UGELSTAD

Barnehagen har også et gammelt portrett av Iver Olsen, et oljemaleri i gullramme.

– En staselig mann som kanskje fortsatt vokter huset? Ansatte synes innimellom de hører lyder både her og der fra svunne tider, men det er aldri noe truende. Vi har gode spøkelseshistorier på personalsammenkomstene våre, forteller Bodil.

LES OGSÅ:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE