Rødbethummus – et veggistilskudd til julematen

En digg dipp - for eksempel til julematen. Foto: Linnea Stålhammar

– En veggisvennlig dipp, perfekt på brødskiva, til grønnsaker og chips på fest. Eller som proteintilskudd i salatboksen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 01.02.2018 kl 12:51

SAGENE: Sagene Avis og Nordre Aker Budstikke presenterer matspalten i samarbeid med Ekte Vare. Paret Sadie Lawler og Øyvind Våge fra Kjelsås er innehavere av den økologiske butikken i Dannevigsveien på Sagene. Her kan du lese flere tips og oppskrifter i Matspalten vår!

Et vegetarisk tilskudd til julematen er definitivt rødbethummus. Den populære dippen hummus stammer fra Midtøsten, og blir spist som hverdagskost verden rundt.

Hummus

Navnet hummus betyr kikert på arabisk, og blandet med tahini utgjør hummus en fullverdig proteinkilde.

Denne veggisvennlige dippen er perfekt på brødskiva, til grønnsaker og chips på fest eller som proteintilskudd i salatboksen. Hummus har den siste tiden blitt veldig populært i Norge og finnes i butikken.

Vi anbefaler likevel å lage selv, det er veldig enkelt, mye bedre og gir rom for masse gøyal eksperimentering med ulike smaker.

Vitaminer og mineraler

Rødbethummus fordi det gir en kjempegod smak, kul farge og er en super kilde til vitaminer og mineraler, rødbet er den av rotfruktene som har høyest innhold av antioksidanter.

I tillegg til det nærmer jo julen seg snart, så hvis du vil imponere en i familien som er veganer eller vegetarianer kan vi garantere at rødbethummus blir populært.

Det er mange varianter av hummus ute i oppskriftsverden. Men fortvil ikke, vi har både en rask versjon til hverdags og en tradisjonell, lengre versjon slik den blir laget i Midtøsten.

Vi anbefaler den lange versjonen for optimalt resultat, men hvis bløtlegging i 24 timer føles som en evighet for deg, er det bare å lage den korte versjonen den er også veldig god. Hvis du lager den lengre versjonen, er et tips er å lage masse på en gang og fryse ned det du ikke skal bruke den nærmeste uken.

Ingredienser

Man kan også prøve seg fram her på smak det er ingen regler. Du kan også sløyfe for eksempel hvitløk hvis du er sensitiv mot det og tilsette mer spisskummen.

  • 200 g tørkede kikerter, 400g kikerter på boks
  • 2-3 kløfter med hvitløk
  • 2 mellomstore rødbeter
  • 1 ss. spisskummen
  • 3-4 ss. tahini
  • ca. 3 ss. olivenolje
  • ½ ts. natron (kun for den lange versjonen)
  • Smak til med salt og pepper
  • Sesamfrø til pynt

Rask versjon med kikerter på boks

Vask rødbetene godt og eventuelt skrell dem. Skjær opp i biter, legg på bakepapir og stek i ovnen på 200 grader i 20-30 minutter til de er myke. Sil kikertene og skyll dem godt i kaldt vann.

Kjør først rødbetene i kjøkkenmaskinen til en purélignende tilstand, deretter miks alle ingrediensene sammen med 0.5-1 dl lunkent vann og kjør til du får en glatt konsistens. Smak og føl på konsistensen, legg til vann, salt olje eller annet du føler trengs og miks litt lenger.

Voilà, rødbethummusen er klar til servering.

Tradisjonell versjon, Midtøsten style - tørkede kikerter lagt i bløt

Legg kikertene i bløt med ca. 6-7 dl vann kvelden før og rør inn en ½ ts. natron.

Hummus virker kanskje enkelt å lage men å få en perfekt kremet konsistens er kan være krevende, så natron et skikkelig insider tips som sikrer creaminess! La kikertene stå i ca. 24 timer i kjøleskapet.

Sikt og skyll kikertene og legg dem i en stor kjele med ca. 1 ½ liter vann. La det småkoke i ca. 2-3 timer til du enkelt kan mose kikertene med fingrene. Sil ut vannet fra kikertene og spar på 2-3 dl av kokevannet til senere. I den siste timen av kokeprosessen kan du vaske rødbetene godt og eventuelt skrelle dem.

Skjær opp i biter, legg på bakepapir og stek i ovnen på 200 grader i 20-30 minutter til de er myke. Kjør først rødbetene i kjøkkenmaskinen til en purélignende tilstand, miks deretter alle ingrediensene sammen med 0.5-1 dl av kokevannet du sparte tidligere og kjør til du får en glatt konsistens. Smak og føl på konsistensen, legg til vann, salt olje eller annet du føler trengs og miks litt lenger Server skikkelig digg og kremet hummus med stolthet til familien.

Toppes med ristede sesamfrø, oliven olje og en fin kvist eller urteblader, som persille, basilikum og lignende.

Basert på oppskrift av Green Kitchen Stories,
som for øvrig er en super kilde til kreative vegetariske og veganske retter!

LES OGSÅ: Øyvind Våge fra Kjelsås og kona satser på Ekte Vare på Sagene: – Folk blir så glade når de går fobi og ser en agurk uten plastikk rundt

Her kan du lese mer fra Matspalten!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...