Nordre Aker Budstikke

Om ny turtrasé:

Dette skal det nå koste, fra Lilloseter til Burås

Sinober i Lillomarka. Foto: SINOBER MARKASTUE/UTLÅN

– Etablering av en turvei mellom Lilloseter og Burås, via Sinober, vil gi en god tverrforbindelse i Lillomarka og styrke friluftslivstilbudet i bydelene nordøst i Oslo. Bymiljøetaten har på oppdrag fra byrådet jobbet med å redusere kostnadene for den planlagte turveien, sier miljø- og samferdselsbyråd Sirin Hellvin Stav (MDG).

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 26.08.2021 kl 10:46

SINOBER: Nordre Aker Budstikke kjenner til at gode krefter ønsker å jobbe for å samle inn - og søke pengestøtte - til den mye omtalte turtraséen fra Burås til Sinober. Stien som er på strekningen i dag, er ikke spesielt trillevennlig, verken for syklister eller de med for eksempel barnevogn.

Burås. Foto: Kristin Tufte Haga

I utgangspunktet er planen, på kommunalt nivå, en trasé helt fra Burås til Lilloseter, via Sinober. Drifter av Sinober, Ellen Sønsteby, har fulgt med traséplanen hele veien, og hun kjenner historien godt. I Nordre Aker Budstikke i 2019, sa hun blant annet:

– Da jeg kom hit for 20 år siden snakket Oslo kommune om traséplanen, men det var først i 2007 at det begynte å bli noe konkret ut av det. Helårstraséen ble vedtatt som en del av bystyrets flerbruksplan for Marka 20. juni 2007. Et overordnet mål var å gjøre Marka mer tilgjengelig for befolkningen, med den trivsel- og helseeffekten det har.

Sinober Sportsstue.


– Denne delen av Marka tilhører både Oslo og Nittedal kommune, og er et felles rekreasjonsområde for store deler av Nittedal og Oslo kommunes befolkning. Oslo kommune, ved Bymiljøetaten, fulgte opp bystyrevedtaket ved å ta initiativ til å utforme en reguleringsplan i samarbeid med Nittedal kommune, som har vært planmyndighet. Reguleringsplanen ble godkjent av Klima- og miljødepartementet 16. mars 2017, sa også Sønsteby.

Ifølge hennes beregninger så er det rundt tre kilometer av den planlagte traséen som i dag kun er sti, resten er delvis skogsvei, fra Burås til Lilloseter.

Foto: Kristin Tufte Haga

I saken fra 2019 uttalte byrådssekretær Daniel Rees, for daværende miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG):

– Denne traséen er et kostbart prosjekt som dessverre ikke nådde opp i denne omgang. Vi ser nå på om prosjektet kan gjøres enklere og rimeligere, og hva disse endringene går ut på vil byrådet komme tilbake til ved et eventuelt nytt budsjettforslag til bystyret.


Siste overslag på prosjektet var på rundt 11 millioner kroner, Aftenposten omtalte også turtraséen og planene i 2019.

Åtte millioner

Nå er det Sirin Hellvin Stav (MDG) som er byråd for miljø- og samferdsel. Nordre Aker Budstikke spurte om status for turtraséen og om traséen kan gjøres rimeligere.

Sirin Hellvin Stav (MDG) overtok som byråd for miljø og samferdsel i Oslo i slutten av juni. Foto: Hanna Johre/NTB

– Etablering av en turvei mellom Lilloseter og Burås, via Sinober, vil gi en god tverrforbindelse i Lillomarka og styrke friluftslivstilbudet i bydelene nordøst i Oslo. Bymiljøetaten har på oppdrag fra byrådet jobbet med å redusere kostnadene for den planlagte turveien, og ny foreløpig estimert kostnad er åtte millioner kroner, sier Stav, som påpeker at store deler av traséen ligger i Nittedal kommune, og den går også over privat grunn.

– Finansieringskilder er foreløpig ikke avklart, men jeg setter stor pris på engasjementet i denne saken og midler fra private kan være ett av bidragene for å realisere turveien raskere, sier byråden.


Turveien ligger inne som et prioritert tiltak i Behovsplan for idrett og friluftsliv 2021-2030, legger hun til.

Byrådet vil fortsette å legge til rette for at flere oppdager kortreiste og storslåtte naturopplevelser, sier Stav, og nevner blant annet vedlikehold av flere turveier og stier, en ny belyst turvei mellom Sognsvann og Grinda, og at det er satt ut flere benker i marka.

Nordre Aker Budstikke følger saken.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...